Επταήμερη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν μεταξύ 4-11 Μαΐου

Επταήμερη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν μεταξύ 4-11 Μαΐου

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, συμφώνησαν σήμερα κατ' αρχήν στην κήρυξη επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, 4 Μαΐου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Στην ανακοίνωση του Νότιου Σουδάν, το οποίο είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρός του, Σάλβα Κίιρ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί μια εκεχειρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να οριστούν απεσταλμένοι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν απεσταλμένους.

Είναι άγνωστο κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η επταήμερη εκεχειρία (4-11 Μαΐου) δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκαν κατάφωρα.

Λόγω του πολέμου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις προκαλούν ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε νωρίτερα ο ΟΗΕ.

Η σύρραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη καταστροφή αφού οι φτωχοί γείτονες του Σουδάν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές ενώ ταυτόχρονα οι μάχες εμποδίζουν τη διανομή τροφίμων σε αυτή τη χώρα, τα δύο τρίτα των κατοίκων της οποίας βασίζονταν ήδη σε κάποιου είδους εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, είπε ότι το Κάιρο θα μπορούσε να παράσχει τη στήριξή του για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αλλά ταυτόχρονα «προσέχει να μην παρέμβει σε εσωτερικά ζητήματα».

«Θα μπορούσε να επηρεαστεί ολόκληρη η περιοχή», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιαπωνική εφημερίδα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE