ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερσίν Τατάρ: «Σημαντικό το άνοιγμα Βαρωσίου»

Ερσίν Τατάρ: «Σημαντικό το άνοιγμα Βαρωσίου»

Στη σημασία της πολιτικής των «δύο κρατών» στη βάση της πολιτικής ισότητας αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Πέμπτη το πρωί στην Kıbrıs TV, σύμφωνα με την «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ανέφερε ότι ήταν σημαντικό το άνοιγμά του Βαρωσίου και είπε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς έλεγε κάποτε μακάρι να μπορούσαμε να ανοίξουμε το Βαρώσι. Όμως, δεν κατέστη δυνατό να ανοίξει. Τότε συζητήθηκε το να δοθεί το Βαρώσι ως αντάλλαγμα με το άνοιγμα του Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις, όμως οι Ελληνοκύπριοι δεν το αποδέχτηκαν. Επειδή θα ανοίξει με τη δική τους έγκριση, θα αποχαιρετίσεις την κυριαρχία σου. Μπορεί να κλείσει τις πτήσεις σου τρεις μήνες μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού. Την στιγμή που το Ερτζιάν άνοιγε με την έγκριση των Ελληνοκυπρίων, θα χάναμε τις γραμμές FIR. Αυτές οι γραμμές θα ανήκαν στους Ελληνοκύπριους. Δεν είναι τόσο εύκολες αυτές οι υποθέσεις, είναι πολύ τεχνικά θέματα».

Έκαναν πρόταση να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρθεί το Βαρώσι, όπως είπε. Ανέφερε ότι «αν χαλαρώσει η κυριαρχία, αν προβείς σε παραχωρήσεις από την κυριαρχία για κάποια οικονομικά συμφέροντα, αυτό θα μας οδηγήσει στην καταστροφή. Διότι θα φύγει από εδώ και η Τουρκία. Αν είμαστε κυρίαρχο κράτος, δεν θα προβώ ποτέ σε παραχωρήσεις από την συνθήκη εγγυήσεων. Ο τουρκικός στρατός θα είναι εδώ. Την στιγμή που παραδοθεί η κυριαρχία, εκείνοι θα λένε και εμείς θα σιγοντάρουμε. Δεν προχωρούν αυτές οι υποθέσεις με τα βέτο που υπάρχουν στις συμφωνίες του 1960», επεσήμανε.

«Η κυριαρχία είναι η σφραγίδα της υπόθεσης. Αν δεν υπάρχει κυριαρχία, δεν θα υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Η πολιτική μας στηρίζεται στη βάση της κυριαρχίας. Σε αυτή την χώρα υπάρχει μια αρχή, όμως στις διμερείς σχέσεις διεξάγονται συνομιλίες για το συμφέρον του λαού μας. Να μπουν οι αρχές της 'τδβκ' με την αστυνομία, τη μετανάστευσή τους και φέρε και εσύ τις αρχές του δικού σου κράτους να μιλήσουμε. Δεν θέλουν να αποδεχτούν τις δικές μας αρχές. Αλλά όταν συνομιλούν μαζί μας, μας αποδέχονται. Δεν είμαι στο σημείο να αποκόψουμε τελείως την επαφή. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Έτσι θα λυθεί το κυκλοφοριακό – Παρουσίασε μέτρα για επίλυση του προβλήματος στη Βουλή ο Υπ. Μεταφορών

Αιτήτριες ασύλου έμεναν έγκυες κι έναντι αμοιβής έβρισκαν πατέρες - Στο κελί 45χρονος και 59χρονος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top