ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ-Κτηματολόγιο: Απαντούν στην Ελεγκτική για την διάθεση κρατικής γης - «Αναθεωρούνται οι διαδικασίες»

ΥΠΕΣ-Κτηματολόγιο: Απαντούν στην  Ελεγκτική για την διάθεση κρατικής γης - «Αναθεωρούνται οι διαδικασίες»

Ανακοίνωση σχετικά με την Ειδική Έκθεση για τη «Διαχείριση Εκμισθώσεων Κρατικής Γης» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ).

Στην ανακοίνωση αναφέρετα, μεταξύ άλλων, ότι με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αναθεωρεί τις διαδικασίες του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Η διάθεση της κρατικής γης διέπεται από σχετική Νομοθεσία και Κανονισμούς οι οποίοι πηγάζουν από το άρθρο 54(ε) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο τρόπος υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων, η εκτίμηση της ιδιοκτησίας και η όλη διαδικασία που αφορά στη διάθεση κρατικής γης προβλέπεται ρητά από σχετικούς Κανονισμούς. Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας εφαρμόζει τη νομοθεσία και η διάθεση της κρατικής γης γίνεται μετά από σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού η αίτηση αξιολογηθεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων για την καταβολή αγοραίου μισθώματος/τέλους χρήσης, όπου εφαρμόζεται και της σκοπούμενης χρήσης του ακινήτου.

Η διαχείριση της κρατικής γης δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου (Ν.73(Ι)/2016), ούτε αφορά σε ανάθεση δημόσιων συμβάσεων. Οι κανονισμοί που διέπουν τη διάθεση κρατικής γης είναι περιοριστικοί και εφαρμόζονται κατόπιν σχετικού ενδιαφέροντος από αιτητές. Ο σχεδιασμός πολιτικής για την αξιοποίηση της κρατικής γης για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος αφορά υλοποίηση πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης και δεν αποτελεί αρμοδιότητα μόνο του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. 

Το Τμήμα διαχειρίζεται περίπου 2.700 μισθώσεις και άδειες χρήσης κρατικής γης εφαρμόζοντας μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης και περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό ενδεχόμενα προβλήματα διαχείρισης των μισθώσεων και των αδειών χρήσης. Οι μισθωτές/αδειούχοι χρήσεις επιβαρύνονται επιπρόσθετα σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των μισθωμάτων/τελών χρήσης.

Με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων, το ΤΚΧ αναθεωρεί τις διαδικασίες του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το ΤΚΧ λαμβάνει συνεχώς νομικά μέτρα για την είσπραξη καθυστερημένων μισθωμάτων αλλά και για παράνομες επεμβάσεις σε κρατική γη, για δεκάδες περιπτώσεις σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Δημοκρατίας και σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Λογίστριας. Για τις δύο περιπτώσεις όπου γίνεται αναφορά σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, το Τμήμα προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Το ΤΚΧ λαμβάνει πάντοτε υπόψη τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες όπου απαιτείται, για συμμόρφωση με αυτές. Τέλος, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΤΚΧ ξεκίνησαν τη μελέτη αναθεώρησης των υφιστάμενων Κανονισμών, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και άλλα Τμήματα, ώστε να διασαφηνιστούν τυχόν κενά και ασάφειες στους Κανονισμούς και να θεσπιστούν νέοι κανονισμοί, οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη και τις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top