ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ στο Associated Press: «Έρχεται με φοιτητική βίζα των κατεχομένων το 70% των μεταναστών»

ΥΠΕΣ στο Associated Press: «Έρχεται με φοιτητική βίζα των κατεχομένων το 70% των μεταναστών»

Περίπου το 70% των μεταναστών που έφθασαν φέτος στην Κύπρο έχουν χρησιμοποιήσει φοιτητική βίζα που τους είχαν χορηγήσει τα κατεχόμενα, πριν ζητήσουν άσυλο στον διεθνώς αναγνωρισμένο νότο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι φοιτητικές βίζες των κατεχομένων είναι με διαφορά η πιο δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Κύπρο, αναφέροντας παράλληλα πως διασχίζουν την πράσινη γραμμή για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΣ διευκρίνισε επίσης πως οι μετανάστες δεν υποβάλλουν αίτηση στο ψευδοκράτος διότι δεν θα λάβουν τα οφέλη που παρέχονται στους αιτούντες άσυλο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που επιλέγουν αυτή τη διαδρομή είναι από την Υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι αναχωρούν αεροπορικών από την Κωνσταντινούπολη για τα κατεχόμενα.

«Το αυξανόμενο ποσοστό των παράτυπων μεταναστών που εισέρχεται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής καταδεικνύει τις μεθόδους που έχει υιοθετήσει η Τουρκία για να εργαλειοποιήσει το θέμα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι αιτούντες άσυλο επιλέγουν αυτή τη διαδρομή ότι είναι χαμηλότερου κινδύνου, σχετικά φθηνή και τους προσφέρει κάποια φαινομενικά νομιμότητα.

Όπως αναφέρει το άρθρο του AP, Περίπου το 95% όλων των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο πραγματοποιούνται μέσω κατεχομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από τις 3.665 αφίξεις μεταναστών μέχρι στιγμής φέτος, οι 3.485 πέρασαν από τα κατεχόμενα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 490% από το 2017. Το ποσοστό των αιτούντων άσυλο και των ατόμων στα οποία έχει χορηγηθεί διεθνής προστασία έχει φτάσει το 6% του πληθυσμού του νησιού.

Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως οι κυπριακές αρχές εστιάζουν στην επίσπευση της διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου και πως οι επαναπατρισμοί έχουν αυξηθεί από 1.272 σε 7.680, σε σχέση με πέρυσι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE - Δημοτικές Εκλογές: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top