ΔΙΕΘΝΗ

Γωνατίζει οικονομικά ο πόλεμος της Ρωσία: Αύξηση 282% στις αμυντικές δαπάνες το πρώτο δίμηνο του 2023

Γωνατίζει οικονομικά ο πόλεμος της Ρωσία: Αύξηση 282% στις αμυντικές δαπάνες το πρώτο δίμηνο του 2023

Η Ρωσία δαπάνησε 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια (26 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμυνα μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου, καταγράφοντας ένα άλμα της τάξεως του 282% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της πύλης του προϋπολογισμού, τα οποία καταδεικνύουν το αυξανόμενο κόστος που έχει για τη Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αυξανόμενη παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και οι τεράστιες κρατικές δαπάνες διατηρούν τη ρωσική βιομηχανία σε εγρήγορση, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τις δυτικές κυρώσεις.

Ενδεικτικά, κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022 (ο πόλεμος άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου), δαπανήθηκαν για την εθνική άμυνα 525,4 δισεκατομμύρια ρούβλια δημοσιονομικών πόρων.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική πύλη προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών δίνουν συγκεκριμένη εικόνα για τις στρατιωτικές δαπάνες. Το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να δημοσιεύει επιμέρους μηνιαία στατιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον περασμένο Μάιο, αλλά τώρα πρόσθεσε στην πύλη στατιστικά στοιχεία για το 2022 και την αρχή του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,18 τρισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιανουάριο και 822,4 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο.

Το σχέδιο κρατικών δαπανών της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει δαπάνες ύψους 4,98 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων για την άμυνα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα δαπάνησε λίγο πάνω από το 40% των προγραμματισμένων ετήσιων κονδυλίων της για τον αμυντικό τομέα μόνο τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας ανήλθε στα 3,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, έναντι πλεονάσματος 1,2 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων το 2022, καθώς η Μόσχα έχει δαπανήσει πολλά και τα έσοδα από την ενέργεια έχουν μειωθεί.

Πέρυσι, η Ρωσία δαπάνησε 5,51 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 17,1% των συνολικών της δαπανών για την άμυνα, από 3,57 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 14,4%, το 2021.

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, οι δαπάνες για την εθνική άμυνα έφθασαν το 36,2% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, σχεδόν διπλάσιες από το ποσό που δαπανήθηκε για την κοινωνική πολιτική και σχεδόν τετραπλάσιες από τις δαπάνες για την εθνική οικονομία.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top