ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Η καλύτερη δικαίωση για τους ήρωες μας είναι η επανένωση της πατρίδας

ΥΠΑΜ: Η καλύτερη δικαίωση για τους ήρωες μας είναι η επανένωση της πατρίδας

Η Εθνική Φρουρά, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο σύνδεσμος συγγενών πεσόντων, ο παγκύπριος σύνδεσμος εθελοντών αγωνιστών 1963-1964, η παγκύπρια οργάνωση εφέδρων αξιωματικών, ο παγκύπριος σύνδεσμος εφέδρων καταδρομέων και η κοινότητα Παχυάμμου, οργάνωσαν σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Ραφαήλ Παχυάμμου το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας. Του μνημόσυνου προέστη ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος και επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Στην ομιλία του ο κ. Φωκαϊδης εξήρε την θυσία των ηρώων της Τηλλυρίας, σημειώνοντας ότι λίγα μόλις χρόνια μετά τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δυο κοινότητες αλλά και οι αποσχιστικές ενέργειες των Τούρκων στιγμάτισαν το νεοσύστατο κράτος. Η Τουρκία προετοιμαζόταν για χρόνια μέσω του θύλακα των Κοκκίνων, όπως ανέφερε, μεταφέροντας προσωπικό και υλικό. Λόγω και των δικών μας λαθών, ανέφερε, τα σχέδια της Τουρκίας άρχισαν να υλοποιούνται σταδιακά, και τον Αύγουστο του 1964 η Τουρκία δεν δίστασε να προχωρήσει στο βομβαρδισμό της περιοχής της Τηλλυρίας .

Το τίμημα, από την απροκάλυπτη επίθεση της Τουρκίας, ήταν βαρύ για ολόκληρη την Κύπρο και ιδιαίτερα για την περιοχή, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ότι η τραγωδία της Τηλλυρίας αποτέλεσε κακό οιωνό για το μέλλον και δοκιμή για το τελικό βάρβαρο πλήγμα της Τουρκίας το 1974.

Η Κύπρος, 51 χρόνια μετά το βομβαρδισμό της Τηλλυρίας και 41 χρόνια μετά τη βάρβαρη εισβολή, είπε, μετρά ακόμη τις πληγές της και ο λαός συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες του διπλού εγκλήματος. Η θυσία των ηρώων, συνέχισε, παραμένει αδικαίωτη, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε με αίσθημα ευθύνης το δικό μας χρέος έναντι της πατρίδας και της ιστορίας. Δεν αρκούν, ανέφερε, οι επιμνημόσυνοι λόγοι αλλά χρειάζεται δράση. Να πάρουμε γενναίες αποφάσεις είπε ο κ. Φωκαϊδης, για να ανατρέψουμε το διχοτομικό στάτους κβο της κατοχής, επιμετρώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας των ηρώων της Τηλλυρίας.

Θα πρέπει, κατέληξε, να αφήσουμε στο παρελθόν διχαστικά σύνδρομα και με ρεαλισμό και σωφροσύνη να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την επανένωση της πατρίδας.

Θα πρέπει να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες, ανέφερε, που θα επιτρέψουν στον ελληνισμό να ριζώσει ξανά στην πατρώα γη και που θα επιτρέψουν να επανασυνδεθεί η τρισχιλιετή ιστορία του ελληνισμού με την κατεχόμενη γη. Ο Υπουργός Άμυνας έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η  επιβίωση του ελληνισμού δεν ήταν ποτέ αντίθετη με την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους. Οι εθνικοί αγώνες του κυπριακού ελληνισμού, πρόσθεσε, δεν είχαν στόχο τη ρήξη με τους Τουρκοκύπριους. Ήταν η επεκτατική αναχρονιστική πολιτική της Τουρκίας και τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων που οδήγησαν -όπως είπε- στις διακοινοτικές συγκρούσεις.

Ο κ. Φωκαϊδης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από τον στρατηγικό εναγκαλισμό της Άγκυρας αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της δικής τους ταυτότητας αλλά και για τη μελλοντική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο.

Το τελευταίο διάστημα, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, είπε, η ελπίδα και η πίστη για λύση του Κυπριακού ενδυναμώνεται και ενισχύεται ως αποτέλεσμα των νέων γεωπολιτικών δεδομένων , των νέων ενεργειακών προοπτικών της χώρας αλλά και μέσα από θετικά μηνύματα που εκπέμπονται από τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία.  Σταθερός στόχος και επιδίωξη της κυβέρνησης, κατέληξε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης, είναι το θετικό αυτό κλίμα να μετουσιωθεί σε ουσιαστική μεταβολή θέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κυρίως σε μετακίνηση της Άγκυρας από τις έως τώρα αδιάλλακτες θέσεις της. Ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού, είπε ο Υπουργός Άμυνας, μπορεί να μην είναι μακρύς αν η άλλη πλευρά συνειδητοποιήσει ότι είναι και προς το συμφέρον της να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη λύση και μια λύση που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και θα εδράζεται  στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούν, πέραν και πάνω από ιδεολογικές και κομματικές διαφορές προτάσσοντας το εθνικό ΕΜΕΙΣ του Μακρυγιάννη.

Ανακοίνωσε τέλος τον προγραμματισμό εκδήλωσης της Πολιτείας στην Αθήνα για τους ήρωες πεσόντες της ακταιωρού Φαέθων αλλά και για τους πεσόντες της Κύπρου, προκειμένου να τιμηθούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top