ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γραμματέας του Υπουργικού: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα

Γραμματέας του Υπουργικού: Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα

Οι όποιες καλές προθέσεις είναι ένα πράγμα και οι πράξεις άλλο. Και η κατοχική δύναμη, αυτή που εξακολουθεί να παραβιάζει προκλητικά το διεθνές δίκαιο και οφείλει να συμμορφωθεί προς τη νομιμότητα, δεν είναι άλλη παρά η Τουρκία. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και απαιτούμε από την Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις που της αναλογούν και θα επιτρέψουν την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, τόνισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θ. Τσιόλα σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από Τούρκους Μιχάλη Ππεκρή, στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Θα πρέπει όμως και εμείς όλοι στη δική μας πλευρά, τόνισε ο κ. Τσιόλας, να αφήσουμε στο περιθώριο τα πάθη και τις διχόνοιες του παρελθόντος και να θέσουμε υπεράνω όλων το συμφέρον του τόπου και του λαού μας. Δεν έχουμε, σημείωσε, “το δικαίωμα να αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά με υπευθυνότητα, ομοψυχία και ενότητα να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε όσα για άλλους λαούς είναι αυτονόητα για τη δική τους επιβίωση”.

Αναφερόμενος στο Μιχάλη Ππεκρής, από τη Βατυλή, ο οποίος ενώ ήταν πολίτης συνελήφθη από τους Τούρκους, χτυπήθηκε και εκτελέστηκε εν ψυχρώ και τα λείψανα του βρέθηκαν σε ένα πηγάδι,  ο κ. Τσιόλας τον χαρακτήρισε ένα μάρτυρα, ένα ήρωα του λαού μας, θύμα της βαρβαρότητας που επέδειξαν οι Τούρκοι εισβολείς και οι Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές της εποχής εκείνης.

Τον κατευοδώνουμε, είπε, και τον τιμούμε μαζί με τη σύζυγο του Χριστίνα και τα παιδιά του Δώρα, Γιώργο, Δημήτρη, Χριστάκη, Χρυστάλλα, Δέσπω και Μαρία, ενώ ο γιος του Ανδρέας, έφυγε και αυτός πριν λίγα χρόνια από τη ζωή, χτυπημένος από ασθένεια.

Στη σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια και τους άλλους συγγενείς, συνέχισε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, ευχόμενοι η θυσία όλων των ηρώων και μαρτύρων μας να δικαιωθεί σύντομα.

Αυτό, όπως σημείωσε, θα γίνει μόνο αν ενωμένοι και συστρατευμένοι για τον ίδιο στόχο εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, μέσω της επίτευξης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης η οποία να επανενώνει την πατρίδα μας και να την μετατρέπει σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μιας λύσης για μια Κύπρο ελεύθερη και δημοκρατική, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με το κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από αυτό το στόχο”, ανέφερε. Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε με όλη την αποφασιστικότητα και τη σύνεση που μπορεί να μας διακρίνει ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας νέας εποχής για την Κύπρο, πιο πολλά υποσχόμενης για όλους μας, επεσήμανε.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η αλλαγή με το Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων άνοιξε πράγματι ένα παράθυρο ελπίδας, αλλά – τόνισε - “αναμένουμε από την Τουρκία, που έχει την πρώτη και μεγάλη ευθύνη, να υποστηρίξει στην πράξη τις ανανεωμένες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέσω της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top