ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – «Δεν εισακούστηκαν εισηγήσεις μας»

«Πυρά» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας – «Δεν εισακούστηκαν εισηγήσεις μας»

«Πυρά» κατά της Κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εξαπέλυσαν σήμερα (1/6) ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως, όπως φαίνεται, δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις που υπέβαλαν.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι, «έχουμε ακούσει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά την ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και έχουμε διαβάσει σχετικό δημοσίευμα σήμερα σε συγκεκριμένη εφημερίδα».

Παρόλο, τονίζει, «που δεν είμαστε αντίθετοι επί της αρχής με τη δημιουργία ενός ΣΕΑ», διαφαίνεται ότι «οι εισηγήσεις μας, τις οποίες είχαμε αποστείλει γραπτώς και τεκμηριωμένα, δεν έχουν υιοθετηθεί και σίγουρα για ένα τέτοιο μείζον και ουσιαστικό ζήτημα θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε μεγαλύτερη συλλογικότητα».

Παρόλα ταύτα, καταλήγει το κόμμα, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα μελετήσει ενδελεχώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα».

ΑΚΕΛ: «Θα έπρεπε να διαβουλευθεί ο Πρόεδρος πριν προχωρήσει με το ΣΕΑ»

Από πλευράς του, το ΑΚΕΛ, σε δική του ανακοίνωση τονίζει πως, «ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα συζητήσει τις απόψεις που έχει θέσει το ΑΚΕΛ επί της ιδέας για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».

Όπως είχε ζητήσει από τα κόμματα ο Πρόεδρος, συνεχίζει η Εζεκία Παπαϊωάννου, «το ΑΚΕΛ υπέβαλε γραπτώς τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του για το θέμα. Προκύπτουν, κατά την άποψή μας, συνταγματικά, πολιτικά και πρακτικά ζητήματα με τη σύσταση του εν λόγω οργάνου».

«Προβληματίζει κυρίως το γεγονός ότι με την συγκεκριμένη πρόταση, το ΣΕΑ δεν θα είναι απλώς συμβουλευτικό όργανο ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και εν πολλοίς υποκαθίσταται με ένα όργανο από διορισμένους από την κυβέρνηση αξιωματούχους. Όλα αυτά θα έπρεπε, εκτιμούμε, να συζητηθούν στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου», υποδεικνύει το ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, «μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προφανώς αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς καμιά διαβούλευση. Πέραν των ενστάσεών μας επί της ουσίας της πρότασης, αυτή η στάση της κυβέρνησης προφανώς δεν συνάδει με το πνεύμα διακυβέρνησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ούτε με τη συλλογικότητα που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία μιας ημικατεχόμενης χώρας», καταλήγει.

Ο ρόλος του ΣΕΑ

Υπενθυμίζεται πως, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή (31/5) συνεδρία του, ενέκρινε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο, το οποίο ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέσω αυτού το Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, περιλαμβανομένης της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και βεβαίως του Κυπριακού, ενώ θα αναλύει και θα σχεδιάζει την εθνική στρατηγική ασφάλειας που θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, επίσης, θα ενημερώνει και το Εθνικό Συμβούλιο δια του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και εννοείται ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορεί να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέτει στο ΣΕΑ τη διεξαγωγή συγκεκριμένης έρευνας ή μελέτης που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του και θα την υποβάλλει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Η αποστολή του ΣΕΑ θα είναι να παράγει σκέψεις, ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις με πρακτική αξία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Θα έχει την ικανότητα να διαγιγνώσκει υπάρχουσες και να προβλέπει μελλοντικές ανάγκες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και να μεριμνά για την ανάθεση μελετών και ερευνών σε επίλεκτους μελετητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες μετά από την ανάθεση από τον Προέδρου της Δημοκρατίας», επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Θεωρούμε ότι μέσα από το ΣΕΑ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου ως το ανώτατο Σώμα πολιτικής διαβούλευσης περί του εθνικού θέματος, που αποτελεί το κατ΄εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας της χώρας μας, και το Εθνικό Συμβούλιο έχει ανάγκη επαρκούς και έγκυρης πληροφόρησης και προπαντός πληροφορημένων και τεκμηριωμένων εκτιμήσεων για τις πτυχές του Κυπριακού και συναφή με αυτό θέματα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top