ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αυξημένη ΑΤΑ, φέρνει αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό – Εντός Ιουνίου ενώπιον Βουλής

Η αυξημένη ΑΤΑ, φέρνει αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό – Εντός Ιουνίου ενώπιον Βουλής

Αλλαγές στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, φέρνει η πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την ΑΤΑ, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα (1/6).

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιο του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, το Υπουργείο προτίθεται να τροποποιήσει την Σημείωση 14 του Πρώτου Πίνακα Δελτίων Δαπανών του «περί Προϋπολογισμού του 2023 Νόμου», μέσω της υποβολής νομοσχεδίου τροποποιητικού προϋπολογισμού εντός Ιουνίου, έτσι ώστε οι μισθοί των αξιωματούχων και των εργοδοτουμένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας, να αναπροσαρμοστούν από 1/6/2023 με την καταβολή του 6,7% της αύξησης του υποκείμενου δείκτη για τον υπολογισμό της ΑΤΑ.

Επειδή, προσθέτει, ο υποκείμενος δείκτης για τον υπολογισμό της ΑΤΑ κατά το 2022 ανήλθε στις 107,45 μονάδες σε σύγκριση με 98,84 μονάδες το προηγούμενο έτος, δηλαδή σημείωσε αύξηση 8,71%, και δεδομένου ότι κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης σε πραγματικούς όρους διορθωμένος ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις, ήταν θετικός της τάξεως του 6,3% και 5,4%, αντίστοιχα, το τιμαριθμικό επίδομα από 1η Ιουνίου και για περίοδο επτά μηνών αυξάνεται κατά 5,81%, με κατώτατο όριο επιδόματος 12.950 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το πιο πάνω τιμαριθμικό επίδομα, θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού των απολαβών των αξιωματούχων, υπαλλήλων, μισθωτών στους βασικούς μισθούς των οποίων δεν έχει ενσωματωθεί οποιοδήποτε μέρος του τιμαριθμικού επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας στους βασικούς μισθούς των οποίων έχει ενσωματωθεί ποσοστό τιμαριθμικού επιδόματος 27,99%, καθώς και γενικές αυξήσεις μισθών ύψους 6,5%, ο κ. Παντελή τονίζει ότι το τιμαριθμικό επίδομα αυξάνεται από την 1η Ιουνίου 2023 και για περίοδο επτά μηνών από 2,56% σε 8,52% πάνω στους νέους βασικούς μισθούς, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί, με κατώτατο όριο τέτοιου επιδόματος τα 1.313 ευρώ.

Καταληκτικά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως, οι πρόνοιες της εγκυκλίου εφαρμόζονται πλήρως και στους μισθούς των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων των Οντοτήτων Γενικής Κυβέρνησης, Κρατικών Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων.

Όσον αφορά, δε, τις οντότητες, των οποίων ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε σε Νόμο, επισημαίνει πως, με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 24 του «περί Προϋπολογισμού Νόμου», δεν απαιτείται η τροποποίηση της ψηφισθείσας νομοθεσίας, καθώς το ζήτημα θα ρυθμιστεί στην ολότητά του με την υπό αναφορά τροποποίηση της Σημείωσης 14 του «περί Προϋπολογισμού του 2023».

Έρχεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός με αύξηση στις συντάξεις

Εν τω μεταξύ, εντός Ιουνίου αναμένεται και η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023, στον οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται και η επικείμενη αύξηση 5% στις χαμηλές συντάξεις.

Όπως εκτιμάται, την εν λόγω αύξηση θα επωφεληθούν γύρω στις 29.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων.

Με την αύξηση του 5% αναμένεται ότι το κατώτατο ποσό σύνταξης θα ανέρχεται πλέον περίπου στα €745, ενώ για ζεύγος συνταξιούχων το κατώτατο ποσό θα ανέρχεται στα €1.270.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top