Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο λόγος που τα Ολοήμερα Προαιρετικά Σχολεία κλείνουν νωρίτερα από τη σχολική χρονιά - Οι νέες αιτήσεις και ο προβληματισμός

Ο λόγος που τα Ολοήμερα Προαιρετικά Σχολεία κλείνουν νωρίτερα από τη σχολική χρονιά - Οι νέες αιτήσεις και ο προβληματισμός

Ο Θεσμός του ολοήμερου σχολείου, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαιδευτική και κοινωνική δραστηριοποίηση των παιδιών όσο όμως και των ενηλίκων.

Η λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου, έχει πολλαπλούς ρόλους και η χρησιμότητα του είναι σημαντική καθώς βοηθά τόσο στην ολόπλευρη καλλιέργεια και ανάπτυξη του παιδιού , δίνοντας την ευκαιρία να τύχουν καθοδήγησης από νηπιαγωγούς και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό για περισσότερο χρόνο, με όλα τα ευμενή επακόλουθα, όπως επίσης περιορίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες έξω από το σπίτι μητέρες, αναφορικά με την επίβλεψη των παιδιών τους.

Τη σχολική χρονιά 2005-2006 ο θεσμός λειτούργησε για πρώτη φορά, όχι μόνο σε Δημόσια
Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία, αλλά και σε 9 Δημόσια Νηπιαγωγεία. Ο θεσμός των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων συνεχίζει μέχρι και σήμερα στην Κύπρο με 72 προαιρετικά Ολοήμερα Δημόσια Νηπιαγωγεία και 140 προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία.

Η συμμετοχή των παιδιών στο θεσμό του ολοήμερου σχολείου είναι προαιρετικήΗ φοίτηση, όμως, όσων παιδιών αποφασίσουν να συμμετέχουν στο θεσμό είναι υποχρεωτική μέχρι τις 15:05  τουλάχιστον με την επιλογή μέχρι και τις 16:00, και υποχρεωτικά για 5 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Παρασκευή).

Προβληματισμό σε αρκετούς γονείς έχει δημιουργήσει, το γεγονός ότι τα Ολοήμερα Προαιρετικά σχολεία ανοίγουν 1 Οκτωβρίου , δηλαδή δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κλείνουν 31 Μαΐου, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Οπως αναφέρουν στο ThemaOnline, υπάρχουν εργαζόμενοι γονείς οι οποίοι "δεν ξέρουν που να αφήσουν τα παιδιά" τους αυτές τις εβδομάδες καθώς δεν υπάρχει το περιθώριο ή δυσκολεύονται να πάρουν άδειες από τους εργοδότες τους για την φύλαξη των παιδιών τους.

Μια συνθήκη και ένα ζήτημα, που έχει συζητηθεί και απασχολήσει αρκετές φορές τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν την διαδικασία λειτουργίας του Ολοήμερου κατά την ίδια χρονική στιγμή έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Γιατί τα Ολοήμερα ανοίγουν αργότερα και κλείνουν νωρίτερα από τη σχολική χρονιά;

Σε επικοινωνία που είχε το ThemaOnline με τον Προϊστάμενο Γραφείου Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης , ο κ.Ανδρέας Τσολάκης τόνισε ότι το βασικό στοιχείο της "προαιρετικότητας" είναι και αυτό που επηρεάζει την έναρξη ημερομηνιακά των Ολοήμερων σχολείων.

Ο κ.Τσολάκης εξήγησε ότι η αστάθεια τόσο στην επιβεβαίωση ενδιαφέροντος των μαθητών που θα φοιτούν όσο και στις δηλώσεις ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών λόγω διάφορων άλλων συνθηκών που αφορούν την εργοδοτική διαδικασία τους (εκπαιδευτικών) είναι δυο στοιχεία που καθυστερούν και δυσκολεύουν το έργο των λειτουργών για την κατανομή και αξιολόγηση των Ολοήμερων σχολείων για τον συγχρονισμό έναρξης τους με την σχολική χρονιά. Για αυτό και δίδεται χρόνος ώστε να γίνεται ορθή αξιολόγηση των στοιχείων αυτών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ιστοσελίδ μας: «Η προαιρετικότητα είναι ένα στοιχείο που δυσκολεύει πολύ την έναρξη μέσα στο Σεπτέμβρη, και σίγουρα η οποιαδήποτε επέκταση του ωραρίου πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων (γονέων, εφορειών κτλ) στη λειτουργία του σχολείου».

Για ακόμα μια χρονιά το ενδιαφέρον σχολείων να λειτουργούν ως ολοήμερα αυξάνεται, καθώς και φέτος υπάρχουν αιτήσεις από Συνδέσμους Γονέων που θα πρέπει να εξεταστούν από το αρμόδιο Γραφείο.

«Υπάρχουν αιτήσεις που έγιναν από Συνδέσμους Γονέων για να λειτουργήσουν τα σχολεία τους ως Ολοήμερα και θα εξεταστούν. Γίνονται σκέψεις. Ωστόσο επειδή είμαστε στη φάση αλλαγής εργασιακού καθεστώτος, όταν θα οριστικοποιηθούν αποφάσεις θα αξιολογηθούν», αναφέρει ο κ.Τσολάκης. Όπως είναι γνωστό φέτος αλλάζει το εργασιακό καθεστώς και «από αγορά υπηρεσιών πάμε σε νέα μορφή εργοδότησης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΕπίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Ξαφνική επίσκεψη το πρωί της Κυριακής (3/12) του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα κοντά στην «Οικία της Μαρίας» όπου τις τελευταίες μέρες, είχε προηγηθεί περιστατικό με τούρκους στρατιώτες να έχουν τοποθετήσει κάμερες στο σημείο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top