ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε επιτυχώς το πιο δύσκολο τέστ η κυβέρνηση

Πέρασε επιτυχώς το πιο δύσκολο τέστ η κυβέρνηση

Ανεβάζει στροφές η κυβέρνηση και διεκδικεί θετικό πρόσημο στα θέματα που προϋποθέτουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο και κεφάλαιο, όπως είναι τα ενεργειακά, τα εργασιακά, οι εκκρεμότητες στην παιδεία, αλλά κυρίως, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η εργατική ειρήνη που επήλθε με την υπογραφή της πρότασης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ, ήταν ένα μεγάλο τεστ για την Κυβέρνηση, που της επέτρεψε να κινηθεί με σχετική άνεση χρόνου στα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα με τις προτεραιότητες των υπουργείων, όπως καθορίστηκαν σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το σχέδιο ΚτίΖΩ για την αναδόμηση των επικίνδυνων προσφυγικών πολυκατοικιών, οι άμεσες κινήσεις για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου καθώς και μια σειρά από ενέργειες για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέδειξαν τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος διαχειρίζεται επαρκώς ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων.

Στον τομέα της παιδείας η υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου αποπυροδότησε με αποτελεσματικότητα τη «βόμβα» του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών που συντηρούσε ένα κλίμα έντασης της εκτελεστικής εξουσίας με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στα ενεργειακά ο υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου κέρδισε πόντους από τον τρόπο με τον οποίο ξεδίπλωσε το επικαιροποιημένο ενεργειακό πλάνο της κυβέρνησης με στόχο την εξασφάλιση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστώνεται η απαλλαγή του ΦΠΑ από μεγάλο αριθμό ειδών πρώτης ανάγκης, που λειτούργησε ευεργετικά για όλα τα νοικοκυριά και ειδικά τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Κωνσταντίνος Κόμπος πήρε το βάπτισμα του πυρός σε μια σειρά από συναντήσεις στο εξωτερικό, ορισμένα εκ των οποίων μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας στην προμετωπίδα της προσπάθειας την πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για το Κυπριακό, πάντοτε στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Λήξη συναγερμού

Εκεί όμως που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έδωσε σοβαρές εξετάσεις και πέρασε με πολύ καλά αποτελέσματα, είναι η διαχείριση της κρίσης που προκάλεσαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων της Κύπρου. Η ακαριαία αντίδραση της Λευκωσίας ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν και ότι η καλή φήμη της Κύπρου είναι πάνω από τα όποια συμφέροντα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο εξωτερικό και έγινε δεκτή με ικανοποίηση από κέντρα εξουσίας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, και του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας, προκαλούν ηρεμία στις αγορές και αφαιρούν τα νέφη που είχαν συγκεντρωθεί απειλητικά πάνω από τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την κυπριακή οικονομία. Η άμεση αντίδραση της Λευκωσίας στο ανώτατο επίπεδο χάρη στην εμπλοκή του προέδρου της Δημοκρατίας, και ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των ενδιαφερομένων μερών, (Κεντρική Τράπεζα, δικηγορικός σύλλογος, σύνδεσμος εγκεκριμένων λογιστών και οι υπόλοιποι θεσμοί και φορείς), με πρωτοβουλία του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπου Χαραλάμπους, λειτούργησαν άκρως παραγωγικά και διέλυσαν την σκιά της αμφιβολίας κυρίως από όσους θέλουν να στοχοποιούν την Κύπρο.

Την αναστάτωση και αγωνία που επικρατούσαν το τελευταίο διάστημα για συμπερίληψη σε νέες λίστες μεγάλου αριθμού φυσικών και νομικών προσώπων, διαδέχθηκε η ανακούφιση, που έφερε ηρεμία στον πολύ ζωτικό για την οικονομία της Κύπρου, κλάδο των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Σήμερα συμπληρώνεται το πρώτο τρίμηνο από την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στο πηδάλιο της χώρας και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Η υφυπουργός παρά τω προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία έχει το γενικό πρόσταγμα της παρακολούθησης και του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, βάζει τις τελευταίες πινελιές στο πρότζεκ των πεπραγμένων της κυβέρνησης των πρώτων εκατόν ημερών. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί στην πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, με αναφορές στον οδικό χάρτη που χαράχθηκε για τη συνέχεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top