ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατροί αρνούνται να περιθάλψουν οροθετικά άτομα – Τραβά το αυτί σε Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ ο Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ – Οι συστάσεις του

Γιατροί αρνούνται να περιθάλψουν οροθετικά άτομα – Τραβά το αυτί σε Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ ο Επίτροπος Εποπτείας ΓεΣΥ – Οι συστάσεις του

Τον στιγματισμό ακόμη και από ιατρούς εντός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), οι οποίοι μάλιστα αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας, φαίνεται πως βιώνουν τα οροθετικά άτομα στην Κύπρο, με τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, Δρ Χριστόδουλο Καϊσή, να τραβά το αυτί σε Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ, κακίζοντας την ίδια ώρα και την στάση της Νομικής Υπηρεσίας.

Το αρνητικό αυτό φαινόμενο, δηλαδή της άρνησης περίθαλψης οροθετικών ατόμων, αναδεικνύει μέσω Έκθεσής που ετοίμασε το Γραφείο του Επιτρόπου και η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η εν λόγω έκθεση, με αντικείμενο την πρόσβαση οροθετικών ατόμων σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας του ΓεΣΥ, ετοιμάστηκε εξ αφορμής παραπόνου που κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ τον Μάρτιο του 2021, σε σχέση με τη δυσκολία που αντιμετώπισε οροθετικό άτομο στην προσπάθεια λήψης υπηρεσιών φροντίδας υγείας από ιατρούς ενταγμένους στο ΓεΣΥ.

Με βάση το παράπονο, «ιατροί με πολυετή πείρα, εξέχουσες θέσεις σε συμβούλια του κλάδου, ιδιοκτήτες μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και άλλοι που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, μου αρνήθηκαν την όποιας μορφής θεραπείας που είχα καθολικό δικαίωμα μέσω τους συστήματος».

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στην έκθεση, το συγκεκριμένο παράπονο αποστάλθηκε στα τέλη Μαρτίου 2021 και στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ για εξέταση, καθώς το θέμα αφορά άμεσα θέματα ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

Επίσης, σύμφωνα με τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, «μέσα από διάφορα δημοσιεύματα που εμφανίζονται κατά καιρούς, φαίνεται πως το πρόβλημα της προσβασιμότητας των οροθετικών ατόμων σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας του ΓεΣΥ δεν είναι μεμονωμένο. Έτσι μελετήσαμε το όλο θέμα και καταλήγουμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις που αποσκοπούν στην απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των δικαιούχων στις αναγκαίες για αυτούς υπηρεσίες φροντίδας υγείας».

Οι ευθύνες των αρμοδίων

Σύμφωνα με τα όσα τέθηκαν ενώπιον του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο Δρ Καϊσής, μεταξύ άλλων, στην Έκθεσή του, διαπιστώνει πως «στα πλαίσια λειτουργίας του ΓεΣΥ φαίνεται πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια πρόσβασης των οροθετικών ατόμων σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, την ίδια ώρα που είναι σαφής υποχρέωση του ΟΑΥ να μην επιτρέπει την οποιαδήποτε δυσμενή διάκριση στην πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας», τονίζοντας ότι «στην παρούσα έρευνα φαίνεται καθαρά ότι η παραπονούμενη δεν έτυχε της δέουσας αντιμετώπισης, αλλά έτυχε διάκρισης.

Ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ, αφού αναφέρει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ή σε οποιοδήποτε πάροχο, υποδεικνύει ότι «εκείνου που όμως ενοχλεί ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι, κανένας δεν ανέλαβε την αρμοδιότητα για τη διάκριση που έτυχε η ασθενής».

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «η μεν Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας της εισηγήθηκε (την απέστειλε) να αποταθεί στους αρμόδιους Οργανισμούς ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, καθώς όσα καταγράφονταν στην επιστολή της εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους», «ο δε ΟΑΥ, που είναι σύμφωνα με τον νόμο ο άμεσα αρμόδιος οργανισμός για την εφαρμογή και παρακολούθηση των προσφερόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας του ΓεΣΥ και ο έχων το δικαίωμα να επιπλήξει, τιμωρήσει ή/και να βάλει πρόστιμο στον πάροχο με βάση τη σχετική νομοθεσία, παραβλέποντας την διάκριση και τη μη ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, το ανήγαγε σε θέμα συμπεριφοράς του πάροχου ιατρού».

Αφού αναφέρει περαιτέρω ότι η καταγγελία παραπέμφθηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος, το οποίο και διόρισε ερευνώντα λειτουργό, ο Δρ Καϊσής τονίζει πως «δεν έχουμε το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού, αν έγινε η έρευνα, αν ολοκληρώθηκε η έρευνα και ποια ήταν τα ευρήματα. Ωστόσο, εμείς δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε πόρισμα από τον ΠΙΣ, αλλά ούτε και η ίδια η παραπονούμενη που ως εκ των πραγμάτων έπρεπε να ενημερωθεί. Έτσι, παραμένουμε στο γεγονός της μη εξυπηρέτησης της αλλά και της ενδεχόμενης διάκρισης και μη ισότιμης μεταχείρισης».

Οι συστάσεις του Επιτρόπου

Στη βάση, πάντως, των διαπιστώσεων του, ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ προβαίνει στις πιο κάτω εισηγήσεις, οι οποίες, όπως τονίζει, αφορούν πρωτίστως το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ:

1/ Το Υπουργείο Υγείας, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για τις παρεχομενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, αφού έλθει σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να αποφασιστεί και νομοθετηθεί ποιος θα έχει την αρμοδιότητα και εξουσία για να επιβάλει την ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση των δικαιούχων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις.

2/ Επιβάλλεται η επιμόρφωση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας ως προς τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τον ιό, ώστε να είναι σε θέση να περιθάλπουν οροθετικά άτομα εάν τους ζητηθεί και μην αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

3/ Παράλληλα πρέπει να ενημερωθούν οι επαγγελματίες υγείας για τις νομικές υποχρεώσεις που έχουν ως προς την παροχή των υπηρεσιών τους χωρίς δυσμενείς διακρίσεις.

4/ Ως προς το θέμα της Γρηγορίου Κλινικής το οποίο συζητήθηκε στην ΚΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την αποτελεσματική λειτουργία της και να μας ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί κυρίως ως προς την στελέχωση της Κλινικής ως προς την οποία παρουσιαζόταν ελλιπής.

5/ Ο ΟΑΥ, ο οποίος συμβάλλεται με τους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας, να προχωρήσει με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου αναφορικά με την υποχρέωση των παροχέων να μην ενέχονται σε οποιεσδήποτε δυσμενείς διακρίσεις των δικαιούχων/ασθενών με ρητή αναφορά στα οροθετικά άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top