ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δρουσιώτης: Γιατί δεν πρέπει να τερματιστεί η επιδότηση στο ρεύμα - «Αναμένεται τουλάχιστον 70 ευρώ αύξηση τη διμηνία»

Δρουσιώτης: Γιατί δεν πρέπει να τερματιστεί η επιδότηση στο ρεύμα - «Αναμένεται τουλάχιστον 70 ευρώ αύξηση τη διμηνία»

Τερματισμό στην επιδότηση του ρεύματος περί τα τέλη Ιουνίου εξετάζει η Κυβέρνηση, κάτι που αναπόφευκτα προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές, αφού οι τιμές του ηλεκτρισμού είναι εδώ και καιρό αρκετά αυξημένες.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η επιδότηση στο ρεύμα, τουλάχιστο αυτή την χρονική περίοδο.

«Θα πρέπει να παραταθεί η ισχύ για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος επειδή οι τιμές ρεύματος παρέμειναν σε πολύ ψηλά επίπεδα άρα δεν έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι για να επιβάλλεται επιδότηση στο ρεύμα, Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το κράτος έχει μεγάλη ευθύνη για τις ψηλές τιμές του ρεύματος. Η μεγάλη ευθύνη του κράτους είναι διαχρονική γιατί δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και σήμερα πληρώνουμε το ρεύμα 30% πιο ψηλά από ότι έπρεπε αν παίρναμε τα σωστά μέτρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί πληρώνουμε την τιμή του ρεύματος τουλάχιστον 30% πιο ακριβή, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε ότι είναι λόγω αρκετών λόγων.

«Είναι λόγων των ρύπων, λόγω των αποφάσεων για πληρωμές για φωτοβολταϊκά σε εξωφρενικές τιμές αλλά και λόγω της απόφασης της ΡΑΕΚ όπου αποφάσισε να πληρώνει στα 11 σεντ την κιλοβατώρα και όχι στην τιμή αποφυγής της ΑΗΚ. Αυτή η απόφαση άφησε έξω όμως όσους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που είναι στην μεταβατική περίοδο. Αυτή η απόφαση θα μειώσει περίπου την τιμή της κιλοβατώρα στο 1,8», εξήγησε.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, αν τερματιστεί η επιδότηση στο ρεύμα θα παρουσιαστεί αύξηση γύρω στα 70 ευρώ την διμηνία για ένα μέσο νοικοκυριό.

«Εμείς ζητούμε παράταση της επιδότησης για ακόμη μια περίοδο. Μια παράταση μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη είναι επιβεβλημένη», επεσήμανε.

Τέλος στον μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Να υπενθυμίσουμε ότι από την 1η Ιουλίου τερματίζεται επίσημα και ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και άρα αναμένεται να δούμε εκ νέου αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου, τα καύσιμα κίνησης θα αυξηθούν κατά 8,3 σεντ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6 σεντ το λίτρο.

Αναφορικά με τον τερματισμό του μειωμένου φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι δικαιολογείται να τερματιστεί γιατί έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους έχει επιβληθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι από τις 12/6/2022, όπου οι ψηλές τιμές οδήγησαν στην μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, έχει μειωθεί κατά 44,5 σεντ το λίτρο η βενζίνη, κατά 60,9 σεντ το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης και κατά 52,7 σεντ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Ωστόσο ζητάμε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για μια κοινωνική πολιτική για άλλες ομάδες πληθυσμού που τα έχουν ανάγκη», είπε καταληκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top