ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για «Αποστολή Πόλεων» Δήμος Λεμεσού και Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τι προνοεί

Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για «Αποστολή Πόλεων» Δήμος Λεμεσού και Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τι προνοεί

Την συνεργασία του με το Δήμο Λεμεσού επισφράγισε σήμερα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων, για σύνταξη της «Σύμβασης της πόλης για το κλίμα», που υλοποιείται με τη συμμετοχή του Δήμου στην Αποστολή Πόλεων (Mission Cities) για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ, μέχρι το 2030.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Επικεντρώνεται στη θεματική των μεταφορών, με την ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Οι προκλήσεις για τον Δήμο είναι πολλές και, όπως ανέφερε σε χαιρετισμό του ο κ. Νικολαΐδης, η πρώτη αφορά στην ετοιμασία της ίδιας της πρότασης για τη «Σύμβαση της πόλης για το κλίμα», η οποία περιλαμβάνει τη στρατηγική, το σχέδιο δράσης και το επενδυτικό πλάνο στις θεματικές ενότητες της ενέργειας, των κτιρίων, τις μεταφορές, την κυκλική οικονομία και τις ακτές – θάλασσες.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πρόταση θα εγκριθεί από την ΕΕ το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Δήμαρχος Λεμεσού υπέδειξε ότι αναμένεται να ακολουθήσουν νέες προκλήσεις για υλοποίηση της, όπως η γραφειοκρατία, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και ΜΚΟ και η διαχείριση των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν «να ανατρέψουν συνήθειες, αντιλήψεις, προκαταλήψεις πολλών δεκαετιών».

«Θα χρειαστούν πειστικές αποδείξεις ότι αυτό που πάει να γίνει, όσο δύσκολο και ανατρεπτικό είναι για τη ζωή τους, στο τέλος της ημέρας θα είναι για το καλό τους, για το καλό των παιδιών τους», είπε ο Νίκος Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι «γι αυτό θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, αλλά και να προσπαθήσουμε να επωφεληθούμε από τις εμπειρίες μεταξύ μας και από τις εφαρμοσμένες πρακτικές των πόλεων που είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς».

Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Λεμεσού, ο Πρύτανης Χριστοφίδης είπε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός από μια τέτοια προσπάθεια, ιδιαίτερα όταν τα θέματα της οικολογίας και της Πράσινης Ανάπτυξης είναι θέματα αιχμής για κάθε Πανεπιστήμιο.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με την κυπριακή κοινωνία και με το επιχειρηματικό οικοσύστημα, αποτελεί μια από τις αποστολές του Πανεπιστημίου, συνέχισε, γι αυτό «το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνει αυτή τη στιγμή τις δυνάμεις του με τον Δήμο Λεμεσού και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030».

Πέραν του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ο Πρύτανης κάλεσε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, εμπειρία και συμβατά ερευνητικά ενδιαφέροντα, να εμπλακούν στο όλο εγχείρημα.

Υπογράμμισε ακόμη πως η πορεία της ανάπτυξης της χώρας μας περνά μέσα από την έρευνα και καινοτομία και υπέδειξε ότι «δυστυχώς η χώρα μας είναι τελευταία στην επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η προσπάθεια θα ευοδωθεί» και την ελπίδα ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν το πρόγραμμα «γιατί πρέπει να αντιληφθούν ότι στο τέλος της ημέρας είναι αυτοί οι αποδέκτες του οφέλους».

Κατά την τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας έγινε παρουσίαση του θέματος «Προτεινόμενες δράσεις που θα ενταχθούν στο κλιματικό συμβόλαιο στη θεματική των μεταφορών» από τον Επίκουρο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Μηχανικής Δρ. Λούκα Δημητρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top