ΚΟΙΝΩΝΙΑ

10 χρόνια απο την μοιραία πτήση της HELIOS – Η Κύπρος θυμάται

10 χρόνια απο την μοιραία πτήση της HELIOS – Η Κύπρος θυμάται

14 Αυγούστου 2005: Ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου και ακόμη μία ημέρα για την Κυπριακή κοινωνία γράφεται στην ιστορία με μαύρα.

Η συντριβή του Boeing 737 της "Helios" αποτελεί την χειρότερη αεροπορική τραγωδία που γνώρισε ποτέ ο τόπος. 121 ψυχές "έφυγαν" άδικα εκείνο τον μαύρο Αύγουστο του 2005. Η πτήση HCY 522 ξεκίνησε από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα και με προγραμματισμένη ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Η αναχώρηση έγινε στις 09:07 από την Λάρνακα. Στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών, αλλά δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει επαφή με το αεροπλάνο, ο Α/ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή να απογειωθούν αεροσκάφη για να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Στις 11:05 τα δύο μαχητικά F-16 ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροσκάφος και διαπίστωσαν ότι ο κυβερνήτης δεν ήταν στη θέση του, ενώ ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος. Το αεροπλάνο ήταν στον αυτόματο πιλότο.

 Στις 11:41, οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου να προσπαθεί μάταια να πάρει τον έλεγχο του Boeing. Μετά από λίγα λεπτά και οι δύο κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν, ενώ πέντε λεπτά αργότερα το αεροπλάνο συνετρίβη την περιοχή του Γραμματικού.

Απολογισμός: 121 νεκροί, 115 επιβάτες και 6 άτομα προσωπικό. Ολόκληρες οικογένειες ξεκλειρίστηκαν. Βαρύ το πένθος σε Κύπρο και Ελλάδα. Οι 103 ήταν Κύπριοι, ενώ υπήρχαν και 12 Έλληνες υπήκοοι. Αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων των θυμάτων χωρίς τη μέθοδο DNA.

Ο πανικός και όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο είναι απερίγραφτα. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς εγινε. Καρφωμένοι στη τηλεόραση μπας και αναφέρουν έστω και κάτι…

 Οι συγγενείς των θυμάτων τρέχουν στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Κλαίνε, φωνάζουν και ζητούν απεγνωσμένα τη λίστα με τα ονόματα των επιβατών. Τραγικές φιγούρες που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων μας.

 Μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν αδέλφια, συζύγους, παιδιά, γονείς. Μωρά έμειναν ορφανά, ενώ παππούδες καλέστηκαν να κάνουν νέους ρόλους.

Και όμως περάσαν 10 χρόνια απο τότε, δέκα ολόκληρα χρόνια γεμάτα πόνο, θλίψη, για τις οικογένειες των 121 θυμάτων. Κανείς δεν ξεχνά εκείνο τον μαύρο Αύγουστο του 2005. 

Διαβάστε τι δήλωσαν οι συγγενείς των θυμάτων : «Με πιο βαριά βήματα θα ανέβουμε στο Γραμματικό για να θυμηθούμε τους νεκρούς μας»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top