ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός για την ελεύθερη Αμμόχωστο» - Αφορμή το Sun City στην παραλία Αγίας Θέκλας

«Κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός για την ελεύθερη Αμμόχωστο» - Αφορμή το Sun City στην παραλία Αγίας Θέκλας

Για περιθωριοποίηση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου κάνει λόγο σε καυστική ανακοίνωσή της η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα Sun City, στην παραλία Αγίας Θέκλας, στη Σωτήρα.

Θυμίζουμε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη απόφασή του προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για νομιμοποίηση των δύο επιπλέον ορόφων που ανεγέρθηκαν στην υπό αναφορά ξενοδοχειακή μονάδα, υιοθετώντας ουσιαστικά την αρχική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, το οποίο είχε ζητήσει κατεδάφιση των δύο ορόφων. Η τοπική τουριστική, εμπορική και βιομηχανική εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός για την ελεύθερη Αμμόχωστο και πως η υπόθεση με το ξενοδοχείο Sun City προέκυψε με πρόσχημα περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού για το θέμα, η ΤΕΒΕΑ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία της για τις επιπτώσεις που έχουν τέτοιου είδους αποφάσεις στην ανάπτυξη της παραλιακής περιοχής Αγίας Θέκλας, αλλά και στην προσέλκυση μελλοντικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, με πρόσχημα περιβαλλοντικές ανησυχίες, οι οποίες, κατά την άποψη της ΤΕΒΕΑ, στερούνται βάσης και ουσίας και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δεσμεύσεις των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών, καταδικάζεται μια ολόκληρη περιοχή σε ύφεση και μαρασμό, με αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, οικονομία και στην ευημερία των κατοίκων της περιοχής. «Με την απόφαση του Υπουργικού για ανάκληση της απόφασης νομιμοποίησης των δύο επιπλέον ορόφων του ξενοδοχείου, επιβεβαιώνονται για ακόμα μια φορά οι ανησυχίες μας για περιθωριοποίηση της επαρχίας Αμμοχώστου συγκριτικά με τις υπόλοιπες επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απουσία εδώ και χρόνια πολεοδομικού σχεδιασμού για ολόκληρη την ελεύθερη Αμμόχωστο, με ξεκάθαρες δομημένες στρατηγικές και πολιτικές ανάπτυξης, στερεί από την επαρχία μας το δικαίωμα ν’ αποκτήσει την δυναμική που της αξίζει, με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις να διαφαίνονται ήδη στον ορίζοντα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΤΕΒΕΑ. Ο μόνος τρόπος, σύμφωνα πάντα με την τοπική τουριστική, εμπορική και βιομηχανική εταιρεία, για ανατροπή της υφιστάμενης μειονεκτικής κατάστασης που προκαλούν οι πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών, είναι οι δήμοι, οι κοινότητες, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι βουλευτές Αμμοχώστου, οι επιχειρηματικές οργανώσεις και όλοι οι κάτοικοι της επαρχίας, μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της επαρχίας τους, με μοναδικό στόχο το ευρύτερο κοινό καλό των πολιτών και του τόπου.

Η θέση του Δήμου Σωτήρας

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σωτήρας αναφέρει ότι θα αμφισβητήσει με κάθε νόμιμο μέσο αποφάσεις που, όπως υποστηρίζει, λήφθηκαν ερήμην του. Υποστηρίζει, επίσης, ότι με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Sun City στην περιοχή της Αγίας Θέκλας, το παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας καταδικάζεται, η αξία του εκμηδενίζεται και μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά απομακρύνονται οριστικά.

Στην ανακοίνωση επαναβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα του δήμου για διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του και για την προώθηση της ανάπτυξης πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο νόμιμο μέτρο που έχει στη διάθεσή του. Ο Δήμος Σωτήρας προτίθεται να προχωρήσει στη νομική αμφισβήτηση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, η οποία, όπως τονίζει, υλοποιήθηκε ερήμην του, χωρίς καμία διαβούλευση. «Ο Δήμος Σωτήρας δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τη συζήτηση για να βρεθούν λύσεις που δεν θα αδικούν την περιοχή και ούτε θα πλήττουν το περιβάλλον, στο πλαίσιο πάντοτε της ισονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο η Ολγκίν: Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ ξεχωριστά - Δυο ώρες διαφορά η μια συνάντηση από την άλλη

Στην Κύπρο ξανά προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κα τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top