ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό €361,09 εκ. κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό €361,09 εκ. κατέθεσε στη Βουλή το ΥΠΟΙΚ

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2023, ύψους €361.098.659, με την επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου να ανέρχεται στο 0,85% του ΑΕΠ, κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι ποσό €116 εκατομμυρίων αποτελεί ενδοκυβερνητικές συναλλαγές και «συνεπώς δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό ισοζύγιο».

Σε εισηγητική έκθεση, η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το οποίο εγκρίθηκε στις 21 Ιουνίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται ότι μετά την ψήφιση από τη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2023 ύψους €75 εκ. για κάλυψη των κυβερνητικών μέτρων για στήριξη των Ουκρανών προσφύγων και ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών και της συνέχισης του σχεδίου στήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, «έχουν προκύψει σειρά αιτημάτων που υπέβαλαν ανεξάρτητες υπηρεσίες/Υπουργεία/Υφυπουργεία/Τμήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη πρόσθετων αναγκών.

Οι πρόσθετες ανάγκες, σύμφωνα με την έκθεση του νομοσχεδίου, αφορούν «για κοινωνικές παροχές, για ενίσχυση των τομέων της υγείας, της παιδείας, του αθλητισμού, της στέγασης των εκτοπισθέντων, ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και διαφόρων άλλων αναγκών, που προέκυψαν λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που δημιουργούνται στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό».

Αναφορικά με τις μεγαλύτερες δαπάνες, αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, €60 εκ. για την καταβολή της ΑΤΑ το β’ εξάμηνο του 2023, €60 εκ. για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων Έργων/Σχεδίων Χορηγιών, €59 εκ. για αγορά ύδατος λόγω αύξησης στο κόστος αφαλατωμένου νερού που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, €56 εκ. για κυβερνητική χορηγία προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων (€42,6 εκ.) αλλά και κάλυψη λειτουργικών εξόδων (€13,4 εκ.), €25,4 εκ. για αγορά του κτηρίου «Μετροπόλιταν», όπου θα στεγαστεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, €18,2 εκ. για την παράταση του μέτρου επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, €15,8 εκ. για κρατική χορηγία προς το ΤΕΠΑΚ για υλοποίηση του έργου ανέγερσης φοιτητικών εστιών, €15,6 εκ. για φιλοξενία εκτοπισθέντων από την Ουκρανία και ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών αιτητών διεθνούς προστασίας, €15 εκ. για αγορά φαρμάκων και εμβολίων κατά της COVID–19, €11,5 εκ. για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και €9,4 εκ. για χορηγία στον ΚΟΑ για κατασκευή/βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Εντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Εντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του στη Λευκωσία το απόγευμα της Κυριακής (16/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top