ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρίτη χώρα στην Ευρώπη η Κύπρος στην ενασχόληση μαθητών με ηλεκτρονικό τζόγο

Τρίτη χώρα στην Ευρώπη η Κύπρος στην ενασχόληση μαθητών με ηλεκτρονικό τζόγο

Η Κύπρος κατατάσσεται τρίτη ανάμεσα σε 35 ευρωπαϊκές χώρες στην ενασχόληση των μαθητών με τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία άρχισε τη συζήτηση για την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στην πρόληψη της ενδεχόμενης εξάρτησής τους από τον ηλεκτρονικό τζόγο και τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Δείτε αυτούσιες τις δηλώσεις ττου βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου:

«Εξετάσαμε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα της πρόληψης από την ενδεχόμενη εξάρτηση παιδιών στον ηλεκτρονικό τζόγο. Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει το 2020 από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, η Κύπρος κατατάσσεται 3η ανάμεσα σε 35 χώρες της Ευρώπης σε ποσοστό μαθητών με στοιχηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Αυτό που διαπιστώθηκε μέσα από τις απόψεις και τις θέσεις που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, είναι ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος, αλλά και πιο εξειδικευμένος έλεγχος. Όπως λέχθηκε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο διαδίκτυο 18.338 ηλεκτρονικές σελίδες, στις οποίες έχει μπει φραγή και δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση από την Κύπρο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φανταζόμαστε, ότι δηλαδή οι νέοι σήμερα έχουν τις ικανότητες να παρακάμπτουν αυτές τις φραγές και να αποκτούν πρόσβαση σε ιστοσελίδες για τις οποίες υπάρχει περιορισμός. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τέτοια, που πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν και για αυτό χρειάζεται επιμόρφωση, όχι μόνο στους μαθητές, αλλά πιθανό και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να προστατεύονται από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Ακούσαμε με ανησυχία, ότι δυστυχώς υπάρχουν και γονείς που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για τα παιδιά τους από την ενασχόληση με το ηλεκτρονικό στοίχημα και παρέχουν κάλυψη στα παιδιά τους για να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα.

Ακόμα και τα, κατά τα άλλα, αθώα παιχνίδια, που διοργανώνουν σχολικές εφορείες ή συνδεσμοί γονέων, μπορούν να προκαλέσουν τάση στα παιδιά για ενασχόληση με τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, ενημερωθήκαμε για την κατάθεση, πολύ σύντομα, νομοθεσίας αναφορικά με τα άτομα που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, για να συμπεριλαμβάνονται σε μια πλατφόρμα και να μην τους επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδικτυακό στοίχημα. Παλαιότερα, υπήρχε μια πρακτική από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, όταν εντοπιζόταν κάποιος λήπτης δημοσίου βοηθήματος να παίζει ηλεκτρονικό στοίχημα σε πρακτορείο στοιχημάτων, να του αποκόπτεται το δημόσιο βοήθημα. Αυτή η νέα ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, αφού πλέον, υπάρχει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό στοίχημα από το κινητό τηλέφωνο, χωρίς να  χρειάζεται η φυσική παρουσία κάποιου σε πρακτορείο.

Παραμένει, όμως, ο κίνδυνος της παράκαμψης των περιορισμών μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top