ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «είπε» με τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ η Αννίτα - Όσα συζήτησαν

Τα «είπε» με τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ η Αννίτα - Όσα συζήτησαν

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Tiny Kox, οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ, η Πρόεδρος της Βουλής τον συνεχάρη για το έργο που επιτελεί η Συνέλευση στην προώθηση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως του κατ’ εξοχή θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Η κα Δημητρίου υπογράμμισε την ακλόνητη προσήλωση της Κύπρου στις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες, όπως επισήμανε, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, υπό το φως των σύνθετων προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Διαβεβαίωσε δε τον κ. Kox ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων διά της αντιπροσωπίας της στην ΚΣΣΕ, θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο για την προώθηση των αρχών και στόχων του Οργανισμού

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής. Μιας λύσης, ανέφερε η κα Δημητρίου, που θα επανενώσει την Κύπρο σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας και θα αναδείξει τη χώρα μας ως παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και ευκαιριών ευημερίας και προόδου για τον Κυπριακό λαό στο σύνολό του και ιδιαίτερα για τους νέους. Η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών», η οποία εκφεύγει του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή, τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και ο ασφυκτικός έλεγχος που η κατοχική δύναμη ασκεί επί των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, καθώς και η εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, υπονομεύουν τις προοπτικές για ορθή επίλυση του Κυπριακού και πρέπει να τερματιστούν.

Στη βάση των ίδιων αρχών, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στάθηκε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού. Πρέπει, τόνισε η κα Δημητρίου, η διεθνής κοινότητα, να εγκαταλείψει τη λογική των δύο μέτρων και σταθμών και να επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα σε σχέση με την Κύπρο, όπως ορθά πράττει στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Ο κ. Kox σημείωσε το ορόσημο της 4ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στο Ρέικιαβικ τον περασμένο Μάιο και υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης από όλα τα κράτη μέλη του. Ειδικότερα όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Kox τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ευχή για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο προς επίτευξη λύσης. Αναφέροντας δε χαρακτηριστικά ότι όταν δεν αποτελείς απειλή για τον λαό σου, τότε δεν θα αποτελείς απειλή ούτε για τον γείτονά σου, τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να απελευθερώσει πολιτικούς κρατουμένους, όπως τον κ. Osman Kavala.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης θέματα που απασχολούν ευρύτερα την ΚΣΣΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και της συμμετοχής των νέων στα πολιτικά δρώμενα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top