ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χασίπογλου: «ΚΕΕ και ΡΤΚ εργάστηκαν κατά της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό»

Χασίπογλου: «ΚΕΕ και ΡΤΚ εργάστηκαν κατά της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό»

Λόμπι κατά της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό έκαναν πρόσφατα σε σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχαν μαζί με τον «βουλευτή» του ΡΤΚ, Φικρί Τόρος, δήλωσε ο «βουλευτής» και γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι μιλώντας στο κανάλι του ομίλου ο κ. Χασίπογλου υποστήριξε ότι σοβαρές εργασίες λόμπι διεξήγαγε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για να καταστεί η ΕΕ εμπλεκόμενο μέρος στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο. «Και πήγαμε και εμείς και κάναμε λόμπι αντίθετο», είπε.

Σημειώνοντας ότι ως αντιπροσωπεία της «βουλής» αντιτίθενται στο να καταστεί η ΕΕ εμπλεκόμενο μέρος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν με Ευρωβουλευτές και διπλωμάτες. «Τους είπαμε ότι αν η ΕΕ θέλει να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει πρώτα απ’ όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του τουρκοκυπριακού λαού». Είπε ακόμα ότι «υπενθυμίσαμε ότι παρά το ναι του λαού μας το 2004 και το όχι που είπαν οι Ελληνοκύπριοι στο σχέδιο, οι Ε/κ έγιναν μέλος της ΕΕ. Αναφέραμε ότι δεν υλοποιήθηκε ο κανονισμός απευθείας εμπορίου για τον οποίο δόθηκαν υποσχέσεις αργότερα. Εξηγήσαμε ότι δεν έχουν αρθεί η απομόνωση και τα εμπάργκο πάνω στους Τουρκοκύπριους».

Συνεχίζοντας είπε ότι «η ΕΕ κάνει το ένα λάθος πάνω στο άλλο. Και εμείς λέμε ‘κάντε βήματα για να διορθώσετε τα λάθη σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη των Τούρκων της Κύπρου’. Μας λένε έχετε δίκαιο, όμως δεν γίνεται επειδή οι βουλευτές της νότιας Κύπρου έχουν δικαίωμα ψήφου».

Αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν ή να ψηφίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Χασίπογλου είπε ότι κι αυτοί είναι εκλεγμένοι. «Όμως δεν μας αναγνωρίζεται το δικαίωμα ψήφου, δεν μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε. Ως ΕΕ είσαι εντελώς στο πλευρό της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Πώς να σε εμπιστευτούμε;», είπε.

Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, ο Ογουζχάν Χασίπογλου επέκρινε την πρόταση σύστασης μιας ειδικής επιτροπής εκ μέρους της ΕΕ (για εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων) λέγοντας ότι η θέση Ακάνσοϊ πως η ομοσπονδία είναι η μόνη επιλογή «αλείφει βούτυρο στο ψωμί των Ελληνοκυπρίων».   

Οι προτάσεις για βοήθεια προς τους Τ/κ, συνέχισε, φαίνεται ότι συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας ΡΤΚ - ΑΚΕΛ, το οποίο ψήφισε όχι στο Σχέδιο Ανάν και ξεγέλασε πολλές φορές το  ΡΤΚ, όπως ισχυρίστηκε.

Υπενθυμίζοντας την τουρκική θέση ότι από την εκλογή του Ερσίν Τατάρ απαιτούν «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς», ο κ. Χασίπογλου είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έβαλε προτάσεις στο τραπέζι. «Η νότια Κύπρος δεν έχει πρόθεση να μοιραστεί μαζί μας τη διοίκηση και τον πλούτο γύρω από το νησί. Το είπαμε και στους αξιωματούχους της ΕΕ αυτό. Τους είπαμε σταματήστε να τους στηρίζετε, κακομαθαίνουν. Πλέον λέμε ότι όσο κυρίαρχοι είστε εσείς ως ελληνοκυπριακή διοίκηση, είμαστε και εμείς τόσο κυρίαρχοι ως Τούρκοι της Κύπρου», υποστήριξε.  

Υποστηρίζοντας ότι προσέγγισαν θετικά όλα όσα έβαλαν στο τραπέζι τα Ηνωμένα Έθνη κατά την διάρκεια της διαδικασίας, είπε ότι «ανοίξαμε και χάρτη στην Ελβετία, συζητήσαμε και την ασφάλεια, εμείς πραγματοποιήσαμε το τελευταίο στάδιο στο τραπέζι». Ο κ. Χασίπογλου επανέλαβε τη θέση ότι τέλειωσε αυτή η διαδικασία πλέον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Viral το «εκατοστάρι» του πάτερ Ηρακλείδιου στο Παραλίμνι – Έτσι έφερε το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης – Δείτε βίντεο



Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως - Δείτε βίντεο

Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως - Δείτε βίντεο

Οι ιερείς σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες έψαλαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Αναστάσεως, κατά την τελετή της Ακολουθίας του εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου, που πάντα τελείται το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top