ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ατυχής η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ, υποστηρίζει το «υπεξ»

Ατυχής η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ, υποστηρίζει το «υπεξ»

Ατυχής είναι η δήλωση του ΟΗΕ μετά την παρουσίαση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ, Κόλιν Στιούαρτ στο ΣΑ σχετικά με τις περιοδικές εκθέσεις για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ και τις Καλές Υπηρεσίες, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή του το «υπεξ» αναφέρει ότι είναι προφανές ότι «αυτή η δήλωση έγινε για να ευχαριστήσει την ε/κ πλευρά με την υποστήριξη των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς, περιέχει επιβολές μέσω των απόψεων μόνο της μιας πλευράς στο νησί, αντίκειται στην αρχή της αμεροληψίας και είναι απολύτως απαράδεκτη για εμάς».

Να σημειωθεί μετά την κλειστή συνεδρίαση στις 12 Ιουλίου, το ΣΑ του ΟΗΕ κάλεσε με γραπτή δήλωση τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στις επίσημες διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πρόταση για μια «δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας».

«Εδώ και 50 χρόνια, η ε/κ πλευρά, η οποία έχει απορρίψει κάθε ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο προσποιούμενη ότι υποστηρίζει φόρμουλες που έχουν δοκιμαστεί και εξαντληθεί στο παρελθόν και προσπαθεί να καταστήσει το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών όργανο σε αυτό το παιχνίδι. Μοναδικός σκοπός της ε/κ πλευράς είναι να αποτρέψει την ενσωμάτωση του τ/κ λαού στη διεθνή κοινότητα, παίζοντας με τον χρόνο με πρωτοβουλίες όπως ο διορισμός εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών», υποστηρίζει.

Κάνει λόγο για αναγκαστική «απομόνωση» των Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι η τ/κ πλευρά συμμετέχει με καλή θέληση στις συνομιλίες από το παρελθόν μέχρι σήμερα και έχει καταβάλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. «Επομένως, η ε/κ πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει μια φόρμουλα που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και έχει αποτύχει στον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει την καλή του θέληση», ισχυρίζεται.

Το «υπεξ» θεωρεί «φυσικό μας δικαίωμα να απαιτήσουμε την καταγραφή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο των εγγενών δικαιωμάτων των Τ/κ. «Είναι προσδοκία μας ότι όσοι νομίζουν ότι θα δεχθούμε οποιαδήποτε επιβολή θα πρέπει να εξετάσουν τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού σε όλη την ιστορία και να αναγνωρίσουν τα εγγενή δικαιώματά του», προσθέτει.

«Με την ευκαιρία αυτή, τονίζουμε την απογοήτευσή μας για την ατυχή αυτή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας ότι η πραγματικότητα στο νησί θα γίνει αντιληπτή από τα Ηνωμένα Έθνη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο «εκπρόσωπος» του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Μεχμέτ Ντανά υποστηρίζοντας ότι η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ «απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεπεραστεί η επανάληψη της αναφοράς σε ένα μοντέλο λύσης ομοσπονδίας που έχει εξαντληθεί και κατηγορηματικά αποτύχει. Αυτή η προσέγγιση του ΣΑ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο».

Η τ/κ ηγεσία, συνέχισε, έχει ένα νέο και ρεαλιστικό όραμα για την Κύπρο. Με βάση και την έκκληση του Γενικού Γραμματέα ότι «αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά», ενώ για το αίτημα της ε/κ πλευράς για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου ο κ. Ντανά είπε ότι ήταν οι Ε/κ που έκαναν πίσω από τον διορισμό διαδόχου της Τζέϊν Χολ Λουτ στην τριμερή συνάντηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Θεωρεί σοβαρή έλλειψη στη δήλωση του ΣΑ αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών για θέματα που ενδιαφέρουν ολόκληρο το νησί όπως οι φυσικοί πόροι και το μεταναστευτικό. Κάνει δε λόγο για «συνεχιζόμενη άγνοια» του ΣΑ του ΟΗΕ για την «απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού σε όλους τους τομείς της ζωής», η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και της οποίας οι αρνητικές επιπτώσεις γίνονται αισθητές κυρίως στη νεότερη γενιά, κι αποτελεί επίσης σοβαρή απογοήτευση. «Η υποτιθέμενη αμερόληπτη προσέγγιση του ΣΑ στο Κυπριακό είναι απίθανο να είναι πειστική ή να έχει θετικά αποτελέσματα, εκτός εάν η αδικία αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top