ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης-Ελληνοτουρκικά: «Βλέπει» τη Χάγη και στοχεύει στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς

Μητσοτάκης-Ελληνοτουρκικά: «Βλέπει» τη Χάγη και στοχεύει στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε ενδιαφέρον μόνο εκ του γεγονότος ότι έλαβε χώρα ένα 24ωρο μετά την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία και σήμανε την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είχε έτι περαιτέρω ενδιαφέρον διότι ο κ. Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τη στρατηγική του στόχευση για το ελληνοτουρκικό μέτωπο, με δεδομένο ότι έχει μια νωπή εντολή δεύτερης τετραετίας και καθαρό ορίζοντα μπροστά του, όπως, βεβαίως, και ο κ. Ερντογάν στην Τουρκία.

Όπως εξήγησε και ο ίδιος, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος αυτή τη φορά οι συζητήσεις με την Τουρκία να μπουν στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με πρόθεση αυτή να οδηγηθεί στην κρίση του δικαστηρίου της Χάγης. Προφανώς και δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις στην ελληνική πλευρά για το πόσο εύκολα ή γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό, αφ ης στιγμής που η Τουρκία δεν αποδέχεται βασικές προβλέψεις του διεθνούς δικαίου, όπως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να διερευνήσει αυτή την επιλογή.

«Ο σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», είπε με σαφήνεια χθες ο πρωθυπουργός. Και προσέθεσε, παράλληλα, ότι το minimum όφελος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όσο εξελίσσεται ένας διάλογος σε κεντρικό πολιτικό και όχι σε αμιγώς υπηρεσιακό επίπεδο, θα είναι η παγίωση μιας κατάστασης νηνεμίας και σταθερότητας στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Ένα ευρύτερο moratorium, δηλαδή» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ έχω μία υποχρέωση, όπως το είπα στην Βουλή εξάλλου, με πολύ μεγάλη ευθύτητα, να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί να μην υπάρχει και μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε -τώρα τουλάχιστον- αυτή την μεγάλη μας διαφορά. Αλλά και αυτό να συμβεί, έχουμε περάσει από περιόδους πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία με ανοιχτό το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ -έτσι δεν είναι;- για πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών λίγο πιο ψηλά», είπε ακόμα με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Βεβαίως, η διαδικασία είναι ακόμα στην αρχή και, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αυτή την ώρα τα κομμάτια του παζλ ξεκινούν να μπουν στη θέση τους, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο του διαλόγου. Παράλληλα, θα ανοίγουν όλο και περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας, με τον κ. Μητσοτάκη να προτάσσει την ανάγκη για «σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των συνομιλητών, ώστε να διαμορφωθεί μια ελάχιστη βάση, στην οποία οι δύο χώρες προοδευτικά θα χτίζουν. Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς και αντιλαμβάνεται τη συνθετότητα και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, έχοντας, όμως, καθαρό τοπίο μπροστά του εμφανίζεται διατεθειμένος να «δοκιμάσει τα νερά».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top