ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε: Κατηγορεί την Ελλάδα ότι στέλνει ανεξέλεγκτα μετανάστες σε άλλες χώρες

Ε.Ε: Κατηγορεί την Ελλάδα ότι στέλνει ανεξέλεγκτα μετανάστες σε άλλες χώρες

Η Γερμανία αναμένει έως και 800.000 αιτητές ασύλου το 2015

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η χώρα αναμένει "έως και 800.000 αιτούντες άσυλο", έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό  υψηλό, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση μπροστά στην κρίση αυτή που δεν έχει προηγούμενο.

"Υπολογίζουμε πλέον ότι έως και 800.000 αιτούντες άσυλο" θα φθάσουν στη  Γερμανία μέσα στο 2015, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, ανακοινώνοντας έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης.

Το Βερολίνο ως πρόσφατα ανέμενε ότι θα υποδεχόταν 400.000 ως 450.000 αιτούντες άσυλο φέτος.  Η Γερμανία, η οποία είναι πλέον ο κυριότερος προορισμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ξεπεράσει τη Σουηδία, θα αντιμετωπίσει μια  "αληθινή πρόκληση", αναγνώρισε ο Ντε Μεζιέρ, καθώς ο αριθμός των προσφύγων  φέτος θα τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν υποβληθεί 202.000  αιτήσεις.  Η ήδη εντυπωσιακή αύξηση που καταγραφόταν από τον Ιανουάριο πήρε μια  "δραματική" τροπή από την έναρξη του καλοκαιριού, πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο  υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου περίπου 38.000 άνθρωποι και μόνο μέσα στις  πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου έχουν ήδη υποβληθεί ακόμη 50.000, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.  "Οι μεταναστευτικές ροές διαμέσου του Αιγαίου Πελάγους και των Βαλκανίων έχουν  αυξηθεί σημαντικά", ανέφερε ο Ντε Μεζιέρ, υπογραμμίζοντας πως η "κατάσταση στην  Ελλάδα έχει επιδεινωθεί" με τις μαζικές αφίξεις μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες  όπως η Συρία και το Ιράκ σε ελληνικά νησιά όπου πλέον η δυνατότητα υποδοχής  έχει κορεστεί εντελώς.

Ο ΟΗΕ ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στην απειλή ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Κω και της Λέσβου. Παράλληλα, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, ορισμένες  χώρες της ΕΕ πως "δεν ασκούν τα καθήκοντά τους" και δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο όσον αφορά το άσυλο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας αναμένεται να  συζητήσει σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο το ζήτημα με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι δύο βασικές πύλες εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, επικρίνονται από τους εταίρους τους ότι στέλνουν πολλούς από τους μετανάστες σε άλλα κράτη, ανάμεσά τους τη Γερμανία.  "Δεν θα απαλλάξουμε τους εταίρους μας και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή από τις ευθύνες τους", διεμήνυσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι "η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον των κρατών μελών τα οποία δεν  εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους".

Εξάλλου ο Τόμας ντε Μεζιέρ επανέλαβε ότι είναι "απαράδεκτο" και ένα "όνειδος  για την Ευρώπη" το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός των αιτούντων άσυλο προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών οι αιτήσεις των οποίων δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να εγκριθούν. Αυτοί οι άνθρωποι "πρέπει να  εγκαταλείψουν τη χώρα μας", διεμήνυσε.

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους στη Γερμανία καταγράφηκε η υποβολή  218.221 αιτήσεων χορήγησης ασύλου, δηλαδή ένας αριθμός υπερδιπλάσιος (+124,8%)  από εκείνον που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.  Εξ αυτών ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε μετανάστες που προέρχονται από το Κόσοβο, την Αλβανία και τη Σερβία. Ωστόσο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο ο αριθμός των Σύρων που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία επίσης αυξήθηκε σημαντικά: από τους 16.616 τους πρώτους επτά μήνες του 2014 ανήλθε σε 44.417 φέτος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι το ζήτημα των προσφύγων ενδέχεται να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για  την ΕΕ από την ελληνική κρίση χρέους και κάλεσε να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση υπό το συντονισμό των Βρυξελλών.  Η Γερμανία βιώνει μια αναζωπύρωση των ξενοφοβικών εγκλημάτων, ιδίως  εναντίον των εστιών και των κέντρων υποδοχής προσφύγων, πράξεις που χαρακτήρισε  "ανάξιες" της Γερμανίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Υπ. Γεωργίας: «Από φωτοβολίδα προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λεμεσό» - Εξετάζεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλίων

Διοικητική έρευνα και εξέταση δυνατότητας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων και Λατομείων, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αποδίδοντας την φωτιά, που ξέσπασε το πρωί στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, σε φωτοβολίδα, κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί καθώς «διανύουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και τα επιπρόσθετα πτητικά μέσα δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top