ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρεύμα από την Τουρκία στα κατεχόμενα - Σε πόσο καιρό αναμένεται να φτάσει - «Ανοίγεται ο δρόμος και για ηλιακή ενέργεια»

Ρεύμα από την Τουρκία στα κατεχόμενα - Σε πόσο καιρό αναμένεται να φτάσει - «Ανοίγεται ο δρόμος και για ηλιακή ενέργεια»

Η έλευση 4 νέων ηλεκτρογεννητριών για την τουρκοκυπριακή «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ) και την ιδιωτική τουρκική εταιρεία AKSA, η αύξηση της παραγωγής στα 70 μεγαβάτ και η έναρξη της παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο αποφασίστηκε στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ απαντώντας σε ερωτήσεις της Ντιαλόγκ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα ο κ. Ουστέλ αναφερόμενος στην υπογραφή «συμφωνίας» με την Τουρκία για μεταφορά ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα με καλώδιο, είπε ότι η διάρκεια που προβλέπεται στην «συμφωνία» για την έλευση ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία είναι πέντε χρόνια, όμως ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι τα πέντε χρόνια είναι πολλά και πρέπει να τελειώσει νωρίτερα το έργο.

«Στόχος μας είναι να τελειώσει εντός τεσσάρων χρόνων το αργότερο. Από την Τουρκία θα έρθουν δύο καλώδια 400 μεγαβάτ. Το πρόβλημα ηλεκτρισμού στην χώρα μας θα αποτελέσει παρελθόν. Μαζί με αυτή την ενέργεια θα ανοίξουμε τον δρόμο και για ηλιακή ενέργεια. Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε επενδύσεις στον σταθμό στην Τράπεζα. Μετά την έλευση του ηλεκτρισμού με καλώδια, θα ανανεώσουμε τον σταθμό στην Τράπεζα».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που έγινε πριν 15 χρόνια από την τότε «κυβέρνηση» ότι αποτελεί παρελθόν το θέμα του ηλεκτρισμού, ο κ. Ουστέλ υποστήριξε ότι ο ίδιος έκανε ό,τι υποσχέθηκε μέχρι τώρα. «Το υπόσχομαι. Θα λύσουμε τελείως το θέμα του ηλεκτρισμού».

Όπως ανέφερε, η «αρχή ηλεκτρισμού» θα διαθέτει δύο νέες ηλεκτρογεννήτριες εντός 6-8 μηνών, ενώ η AKSA θα έχει τη μία ηλεκτρογεννήτρια στα τέλη του τρέχοντος έτους και την άλλη εντός του Ιουνίου του 2024. «Έτσι θα προστεθεί μια ισχύς 70 μεγαβάτ στην ΚΙΒ-ΤΕΚ», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα κτίσουν και νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργεί μόνο με φυσικό αέριο, αφού έχουν παλιώσει και φθαρεί τα φουγάρα στον σταθμό στην Τράπεζα της Κερύνειας και μετά το 2029 δεν θα υπάρχει ατμός και καύσιμο για να λειτουργούν οι υφιστάμενες γεννήτριες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top