ΥΓΕΙΑ

Γέλιο: Όλοι οι τρόποι που μας ωφελεί – Πότε είναι ακόμη πιο ευεργετικό

Γέλιο: Όλοι οι τρόποι που μας ωφελεί – Πότε είναι ακόμη πιο ευεργετικό

Τι καλό συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν γελάμε; Μπορεί να συμβεί το ίδιο αν προσποιηθούμε την αυθόρμητη από τη φύση της αντίδραση; Η κ. Μαρία Παπαδάκη, Ψυχολόγος και Συνεργάτης του Metropolitan General, δίνει τις απαντήσεις

Το γέλιο είναι μια πολύπλοκη διαντίδραση του νου και του σώματος ανάμεσα στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία, μια διαδικασία που ξεκινά από τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Ο Φρόιντ θεωρούσε το γέλιο έναν μηχανισμό που μπορεί να σταματήσει την επίθεση του άλλου καθώς και τις αρνητικές συναισθηματικές αποκρίσεις ή τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν.

Εργαλείο κοινωνικοποίησης

Πρέπει να τονιστεί η κοινωνική διάσταση του γέλιου, καθώς λειτουργεί ως ένα συνολικό εργαλείο για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Όταν γελάμε μαζί, δημιουργείται μια αίσθηση ομαδικότητας, ότι είμαστε μια κοινότητα. Το γέλιο διαδραματίζει διάφορους κοινωνικούς ρόλους και λειτουργίες, συμβάλλει στη διάλυση των κοινωνικών εντάσεων, στη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης συμπαράστασης.

Το χιούμορ είναι μια ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας που ως στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο. Όταν ας πούμε λέγονται αστεία και ανταλλάσσονται γέλια, υπάρχει μια θετική ενέργεια, μια ευχαρίστηση μεταξύ των ατόμων που ενισχύει τους δεσμούς. Αντίστοιχα, το γέλιο είναι αυτό που θα αποφορτίσει από την ένταση μιας σύγκρουσης και θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι σχέσεις.

Φυσικά, το χιούμορ όπως και το γέλιο διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αποδοχή.

Η επίδραση στον εγκέφαλο

Το γέλιο βοηθάει στη μείωση του άγχους και του στρες, καθώς όταν γελάμε ο εγκέφαλος απελευθερώνει διάφορους νευροδιαβιβαστές. Πρόκειται για χημικές ουσίες που μεταδίδουν τα νεύρα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα όπως οι ενδορφίνες, φυσικά παυσίπονα του οργανισμού που απελευθερώνονται κατά το γέλιο αλλά και τον ύπνο και συμβάλλουν στη χαλάρωση, και η σεροτονίνη, ορμόνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης και ενισχύσει τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Το γέλιο έπειτα χαλαρώνει αλλά εξασκεί και τους μυς μας, βελτιώνει την αναπνοή μας, διεγείρει την κυκλοφορία, μειώνει τις ορμόνες του στρες, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη.

Αρκεί το προσποιητό γέλιο;

Το αυθόρμητο γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση σε ένα αστείο, σε έναν ενθουσιασμό, σε μια χαρά, μια έκπληξη. Συμβαίνει αυθόρμητα και ανεξάρτητα από τη θέλησή μας και για αυτό θεωρείται γνήσιο. Απηχεί ακριβώς το θετικό μας συναίσθημα, την ευχαρίστηση και τη χαρά που νιώθουμε.

Ένα προσποιητό γέλιο από την άλλη είναι μια εσκεμμένη «άσχημη» αντίδραση. Τη χαρακτηρίζουμε «άσχημη» γιατί μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, όπως για να κρύψουμε ένα άβολο συναίσθημα, τη θλίψη μας, μια αδιαφορία, να προσποιηθούμε με στόχο την κοινωνική αποδοχή, απλά για να συμμετάσχουμε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Αν όμως το γέλιο είναι προσποιητό θα είναι και τόσο ψεύτικο ώστε δεν θα απελευθερωθούν οι ίδιες φυσικές ουσίες που προαναφέραμε.

Πώς να βάλουμε το γέλιο στη ζωή μας

Είναι σημαντικό τα συναισθήματά μας να είναι αληθινά, χωρίς εμπόδια και δεύτερες σκέψεις. Μπορούμε να δούμε μια αστεία ταινία, να μπούμε σε αστείες σελίδες, να συναναστραφούμε ευχάριστους ανθρώπους, να μοιραστούμε μια ευχάριστη ιστορία, να μην ξεχνάμε το παιδί που κρύβεται κάποιες φορές μέσα μας και να θυμόμαστε όλα τα ευχάριστα πράγματα που μας έχουν συμβεί. Ας μη σπαταλήσουμε καμία μέρα χωρίς να γελάσουμε.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου - «Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Δεν φεύγει η σκόνη από την ατμόσφαιρα - Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος σήμεραΙράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών - Το ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας

Τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν και το οποίο συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top