ΔΙΕΘΝΗ

Χειμερινός... καύσωνας σε Χιλή και Αργεντινή με ρεκόρ ζέστης – Πού οφείλεται

Χειμερινός... καύσωνας σε Χιλή και Αργεντινή με ρεκόρ ζέστης – Πού οφείλεται

Η Χιλή και η Αργεντινή κατέγραψαν στις αρχές Αυγούστου ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα εξαιτίας ενός συνδυασμού του φαινομένου El Niño και της κλιματικής αλλαγής, ενώ και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής καταγράφονται υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες.

Στην πόλη Βικούνια της Χιλής, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της κεντρικής επαρχίας Κοκίμπο, το θερμόμετρο την Τρίτη έδειξε 37 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή αυτή την περίοδο από το 1951.

«Δεν έχουμε καταγράψει τέτοια θερμοκρασία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια», δήλωσε ο Κριστομπάλ Τόρες της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Χιλής.

Στο Σαντιάγο, 450 χιλιόμετρα πιο νότια, η θερμοκρασία έφτασε χθες, Τετάρτη, τους 24 βαθμούς Κελσίου και σήμερα και αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ανέβει στους 25 βαθμούς: θερμοκρασίες ιδιαίτερα ασυνήθιστες για την εποχή.

Στο Μπουένος Άιρες, στη γειτονική Αργεντινή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, καταγράφοντας την πιο ζεστή 1η Αυγούστου από τότε που διατηρούνται αρχεία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης για αυτή την ημέρα χρονολογείται από το 1942 με 24,6 βαθμούς Κελσίου. Κανονικά στη διάρκεια του Αυγούστου η θερμοκρασία στο Μπουένος Άιρες κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18 βαθμών Κελσίου.

Στην Ουρουγουάη η θερμοκρασία σε πολλές πόλεις ξεπέρασε χθες τους 30 βαθμούς.

«Αυτό που βιώνουμε είναι ο συνδυασμός δύο φαινομένων: της παγκόσμιας τάσης της υπερθέρμανσης λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου El Niño», εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής Μάισα Ρόχας.

Το El Niño χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων κατά 1,5 με 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. Αυτό προκαλεί ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα: καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, αλλά και κύματα καύσωνα.

«Ωστόσο ακόμη και όταν το El Niño τελειώσει, η παγκόσμια μετεωρολογική κατάσταση αναμένεται να παραμείνει εξίσου ακραία», προειδοποίησε η Ρόχας, που είναι και μετεωρολόγος.

Στο Σαντιάγο, το Μπουένος Άιρες και το Μοντεβιδέο η θερμοκρασία αναμένεται να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα τις επόμενες ημέρες.

Αλλά «είναι πολύ πιθανό το ρεκόρ ζέστης (στο Σαντιάγο) να καταρριφθεί φέτος, κάτι που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Πριν δέκα χρόνια καταγράφαμε δύο κύματα καύσωνα ετησίως και τώρα μιλάμε ήδη για εννέα», υπογράμμισε ο Ραούλ Κορντέρο, περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.

Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας είναι ότι λιώνουν οι πάγοι στα χιλιανά όρη, που είναι ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό του Σαντιάγο με νερό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εθνάρχης Μακάριος Γ: 46 χρόνια από τον θάνατο του - Οδοιπορικό «Τ» στον τάφο του - Φωτογραφίες

Ταξίδια: Αποζημιώσεις και δικαιώματα επιβατών για καθυστερημένη, φθαρμένη ή χαμένη αποσκευή

Εργατικά ατυχήματα: Αυτά συναντάμε πιο συχνά στην Κύπρο - Οι λόγοι που συμβαίνουν και η ευθύνη του εργοδότη

«Καμίνι» η Κύπρος: Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση

Οι top 5 διαφημίσεις της πιο διάσημης ξανθιάς

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top