ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταξίδια: Αποζημιώσεις και δικαιώματα επιβατών για καθυστερημένη, φθαρμένη ή χαμένη αποσκευή

Ταξίδια: Αποζημιώσεις και δικαιώματα επιβατών για καθυστερημένη, φθαρμένη ή χαμένη αποσκευή

Χαμός γίνεται με τις πτήσεις στα αεροδρόμια αφού Κύπριοι και τουρίστες ετοιμάζουν βαλίτσες για καλοκαιρινούς προορισμούς.

Πολλές είναι όμως οι φορές που μπορεί να συμβούν απρόοπτα και να μας χαλάσουν τη διάθεση, γι’ αυτό και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου, ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε όσο αφορά τις αποσκευές μας, ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και έτοιμοι να δράσουμε.

Η αεροπορική εταιρεία έχει υποχρέωση σε σχέση με τις αποσκευές όταν ταξιδεύουμε. Σε περίπτωση καταστροφής, απώλειας, φθοράς ή καθυστέρησης των αποσκευών, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να μας παρέχει αποζημίωση βάσει της Σύμβασης του Μόντρεαλ 1999.

Το ανώτατο όριο ευθύνης της αεροπορικής εταιρείας ανέρχεται μέχρι περίπου €1,200 και καθορίζεται χρονικό όριο ως προς την υποβολή αιτήματος.

Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη, εάν αποδείξει ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ή ήταν αδύνατο να λάβει οποιαδήποτε μέτρα.

Καθυστερημένη αποσκευή

Για καθυστερημένες αποσκευές, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες παρέχουν άμεση και εφάπαξ καταβολή χρηματικού ποσού για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης (όπως είδη προσωπικής υγιεινής ή εσώρουχα).

Άλλες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να καταβάλουν ποσό ανά ημέρα έως ένα μέγιστο αριθμό ημερών, ενώ άλλες εταιρείες προτιμούν να επιστρέψουν τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης, εφόσον προσκομισθούν οι αντίστοιχες αποδείξεις πληρωμής. Η γενική αρχή είναι να καλύπτει τις βασικές ανάγκες/αναπόφευκτες δαπάνες που προκύπτουν από την καθυστέρηση στην παράδοση των αποσκευών.

Αν η αποσκευή δεν παραδόθηκε έπειτα από 21 ημέρες μετά την πτήση μας, η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να το αντιμετωπίσει όπως την αξίωση της χαμένης αποσκευής.

Απολεσθείσα Αποσκευή

Η Σύμβαση του Μόντρεαλ προνοεί ότι σε περίπτωση που η αποσκευή δεν φθάσει μετά την πάροδο των 21 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να είχε φθάσει, τότε ο επιβάτης δικαιούται να επικαλεσθεί τα δικαιώματα που απορρέουν από τη σύμβαση μεταφοράς.

Κατά την αξιολόγηση του παραπόνου που θα υποβάλουμε, η αεροπορική εταιρεία μπορεί να ζητήσει λίστα με τα αντικείμενα που βρίσκονταν στην αποσκευή που έχει απολεσθεί, και, ενδεχομένως τις πρωτότυπες αποδείξεις.

Μπορείτε να διευθετήσετε την αξίωση σας και μέσω της ταξιδιωτική σας ασφάλιση. Αν προβάλετε απαίτηση δυνάμει ασφαλιστήριου συμβολαίου, είναι πιθανό ότι η ασφαλιστική σας εταιρεία θα διεκδικήσει εκ νέου τα χρήματα από την αεροπορική εταιρεία ή τον ασφαλιστή της αεροπορικής εταιρείας.

Φθαρμένη αποσκευή

Σε περίπτωση καταστροφής ή βλάβης αποσκευών οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες βασίζουν την αποζημίωση είτε στην αξία της κατεστραμμένης αποσκευής ή σε οποιοδήποτε από τα περιεχόμενα της, το οποίο έχει επίσης καταστραφεί. Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να ζητήσουν απόδειξη για τα κατεστραμμένα αντικείμενα, και κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσουν μια κλίμακα για κάθε πληρωμή. Αν είναι μόνο η αποσκευή που έχει υποστεί βλάβη ορισμένες αεροπορικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν μία νέα από το κατάστημα τους.

Όσο αφορά την υποβολή παραπόνου για εσφαλμένο χειρισμό αποσκευών, μπορεί ο επιβάτης να απευθυνθεί στο γραφείο εξυπηρέτησης στην αίθουσα παραλαβής των αποσκευών πριν φύγει από το αεροδρόμιο.

Δεν είναι νομική υποχρέωση, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο μετέπειτα να υποβάλει παράπονο, αν δεν προϋπάρχει αυτή η αναφορά. Γραπτή Δήλωση Αεροπορικής Εταιρείας για επιβεβαίωση απώλειας / ζημιάς αποσκευών (Property Irregularity Report)

Σε περίπτωση απώλειας/ζημίας αποσκευών, ο αερομεταφορέας ή ο πράκτοράς του (μπορεί να μην υπάρχουν ξεχωριστά γραφεία εξυπηρέτησης για κάθε αεροπορική εταιρεία) θα πρέπει να σας δώσουν γραπτή δήλωση για επιβεβαίωση της απώλειας / ζημιάς. Όταν θα υποβάλλεται το παράπονο σας στην αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να επισυνάψετε και αυτή τη δήλωση. Η αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να απορρίψει την αίτησή σας όταν δεν υπάρχει αυτή η δήλωση.

Η δήλωση αυτή δεν συνιστά από μόνη της μια επίσημη απαίτηση. Θα πρέπει να υποβάλλετε στο παράπονό σας στην αεροπορική εταιρεία, εντός ορισμένων χρονικών ορίων, επισυνάπτοντας αντίγραφο αυτής της δήλωσης.

Προθεσμίες υποβολής παραπόνων

Τα παράπονα θα πρέπει να υποβληθούν στην αεροπορική εταιρεία γραπτώς, εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ.

Οι προθεσμίες είναι οι εξής:

  1. Κατεστραμμένη αποσκευή - επτά ημέρες από την παραλαβή της αποσκευή
  2. Καθυστέρηση αποσκευής – είκοσι μία (21)ημέρες από την ημερομηνία παράδοσης
  3. Απολεσθείσα αποσκευή - δεν ορίζεται στη σύμβαση οποιαδήποτε προθεσμία (καλό είναι να υποβληθεί το παράπονο, μετά τις είκοσι μία ημέρες εκτός εάν η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει την αποσκευή ως απολεσθείσα).
  4. Εάν η αποσκευή έχει καταστραφεί ή φθαρεί, θα πρέπει να υποβάλετε το παράπονό σας μέσα σε 7 ημέρες από την παραλαβή της αποσκευής σας και μέσα σε 21 ημέρες για την καθυστέρηση των αποσκευών.

Εθνάρχης Μακάριος Γ: 46 χρόνια από τον θάνατο του - Οδοιπορικό «Τ» στον τάφο του - Φωτογραφίες

Ταξίδια: Αποζημιώσεις και δικαιώματα επιβατών για καθυστερημένη, φθαρμένη ή χαμένη αποσκευή

Εργατικά ατυχήματα: Αυτά συναντάμε πιο συχνά στην Κύπρο - Οι λόγοι που συμβαίνουν και η ευθύνη του εργοδότη  

«Καμίνι» η Κύπρος: Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία - Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση

Οι top 5 διαφημίσεις της πιο διάσημης ξανθιάς

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top