ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αμοιβές και τα επιδόματα των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών – Οι προϋποθέσεις καταβολής τους

Οι αμοιβές και τα επιδόματα των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών – Οι προϋποθέσεις καταβολής τους

Αμοιβή ανά συνεδρίαση και διάφορα επιδόματα, δικαιούνται και λαμβάνουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών, τα οποία από τούδε και στο εξής θα επιλέγονται κατόπιν εισήγησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διευθύντριας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενας Οικονομίδου – Αζίνα, αναφορικά με την αποζημίωση μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών και άλλων Οργανισμών, καθώς και άλλων Συμβουλίων/Επιτροπών που συστήνονται δυνάμει νόμου, δικαιούχοι αποζημίωσης είναι Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών και άλλων Οργανισμών, καθώς και άλλα Συμβούλια/Επιτροπές που συστήνονται δυνάμει νόμου, για τα οποία υφίσταται σχετική πρόνοια στην οικεία νομοθεσία ή/και σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Νοείται ότι, εξαιρούνται εκτελεστικά μέλη τους, που απασχολούνται σε πλήρη βάση.

Αποζημιώσεις και κριτήρια/προϋποθέσεις καταβολής

Με βάση την εγκύκλιο, στους Προέδρους και στα Μέλη των δικαιούχων Διοικητικών Συμβουλίων/Επιτροπών, καταβάλλεται αμοιβή ανά συνεδρίαση, η οποία ανέρχεται στα €100 ανά συνεδρίαση για τα Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών των οποίων ο Γενικός Διευθυντής/ Εκτελεστικός Πρόεδρος λαμβάνει μισθοδοσία Γενικού Διευθυντή Υπουργείου, και στα €70 ανά συνεδρίαση για τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στα μέλη που προέρχονται από τον κρατικό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η αμοιβή καταβάλλεται μόνο για τις συνεδριάσεις που γίνονται εκτός του κανονικού ωραρίου. Νοείται ότι, για συνεδριάσεις που αρχίζουν εντός του κανονικού ωραρίου, η αμοιβή καταβάλλεται μόνο εφόσον ο χρόνος συνεδρίασης εκτός του κανονικού ωραρίου υπερβαίνει το χρόνο συνεδρίασης εντός του κανονικού ωραρίου.

Η πιο πάνω αμοιβή:
• πέραν από τις συνεδριάσεις της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου/Συμβουλίου/Επιτροπής, μπορεί να καταβάλλεται και για συνεδριάσεις υποεπιτροπών τους,
• με έγκριση του αρμόδιου Υπουργού, μπορεί να καταβάλλεται και για συναντήσεις/ συνεδριάσεις με Υπουργούς ή / και Γενικούς Διευθυντές για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου/ Συμβουλίου/Επιτροπής,
• τηρουμένων των προνοιών των «περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμων του 1999 έως 2020» που αφορούν στη διενέργεια συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης (άρθρα 2, 21(6), 23(4), 62 και 63), μπορεί να καταβάλλεται και για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τονίζεται ότι, Πρόεδρος ή Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου/ Συμβουλίου/ Επιτροπής που μετέχει σε δύο ή περισσότερες συνεδριάσεις/ συναντήσεις την ίδια μέρα, αμείβεται για μια συνεδρίαση/ συνάντηση, μόνο.

Επίδομα ταξιδιού

Σύμφωνα, εξάλλου, με την εγκύκλιο, στους Προέδρους και στα Μέλη των δικαιούχων Διοικητικών Συμβουλίων/Συμβουλίων/ Επιτροπών, που προέρχονται από πόλεις εκτός της πόλης που πραγματοποιείται η συνεδρίαση ή χωριά, παραχωρείται επίδομα ταξιδίου, για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης και επιστροφής τους στις συνεδριάσεις/συναντήσεις για τις οποίες προνοείται η καταβολή αμοιβής.

Το επίδομα ταξιδίου ανέρχεται στα €0,1709, ανά χιλιόμετρο.

Όσον αφορά ειδικά στα μέλη που προέρχονται από τον κρατικό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντί του προαναφερόμενου επιδόματος ταξιδίου, καταβάλλεται επίδομα οδοιπορικών με βάση τα ισχύοντα στον κρατικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αντίστοιχα.

Έξοδα παραστάσεως

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, στους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών καταβάλλονται έξοδα παραστάσεως, που ανέρχονται στα €1.281,45 ετησίως.

Τα πιο πάνω έξοδα παραστάσεως καταβάλλονται και στους Προέδρους Διοικητικών Συμβουλίων που προέρχονται από τον κρατικό ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σημειώνεται πως, πρόσωπο που τυγχάνει να είναι Πρόεδρος σε δύο ή περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια, λαμβάνει έξοδα παραστάσεως που δεν υπερβαίνουν το ποσό των €1.281,45 ετησίως συνολικά.

Επισημαίνεται, δε, πως Πρόεδρος του οποίου η θητεία λήγει πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών δεν δικαιούται να λάβει ολόκληρο το επίδομα παραστάσεως, αλλά ανάλογο ποσό.

Μειώσεις και φορολόγηση

Σημειώνεται, ακόμη, πως η αμοιβή ανά συνεδρίαση και τα έξοδα παραστάσεως φορολογούνται, ενώ το επίδομα ταξιδίου τυγχάνει μείωσης κατ’ αναλογίαν της μείωσης που προνοείται για τα επιδόματα οδοιπορικών στη δημόσια υπηρεσία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top