ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταλύματα Airbnb: Αυτές είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία  - Ραγδαία η ανάπτυξη στην Κύπρο

Καταλύματα Airbnb: Αυτές είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία  - Ραγδαία η ανάπτυξη στην Κύπρο

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη των αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Τις 25 χιλιάδες κλίνες έχουν φτάσει μέχρι σήμερα, τα εγγεγραμμένα καταλύματα στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, τύπου Airbnb.

«Ο αριθμός των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων καταδεικνύει ότι υπάρχει ζήτηση για διαμονή σε αυτού του είδους τα καταλύματα. Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν το προσφερόμενο προϊόν διαμονής και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων τμημάτων της αγοράς, ενισχύοντας έτσι το τουριστικό ρεύμα», αναφέρει συγκεκριμένα η αρμόδια πηγή.

«Αυτή την στιγμή στην Κύπρο υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, από μικρά διαμερίσματα μέχρι υπερπολυτελείς επαύλεις, τα οποία βρίσκονται σε όλο το νησί, από τα κέντρα των πόλεων μέχρι τα ορεινά και την ύπαιθρο», προσθέτει.

Κατά την εφαρμογή της Νομοθεσίας διαπιστώθηκε ότι αριθμός ιδιοκτητών/δικαιούχων χρηστών δεν είχαν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα καταλύματα τους στο μητρώο λόγω του ότι δεν πληρούσαν συγκεκριμένες πρόνοιες της Νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο, το θέμα ρυθμίστηκε πρόσφατα με τροποποίηση του Νόμου κάνοντας κάποιες αλλαγές.

Οι αλλαγές:

1/ Επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν σε ένα οικιστικό συγκρότημα πέραν του ενός διαμερίσματος, τα οποία έχουν κοινό αριθμό υποστατικού της ΑΗΚ έχουν πλέον τη δυνατότητα να εγγράψουν το κατάλυμα τους στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, νοουμένου ότι θα υποβληθεί σχετική βεβαίωση από την Τοπική Αρχή που να πιστοποιεί την αυτοτέλεια των διαμερισμάτων/ επαύλεων του συγκροτήματος.

2/ Σε περιπτώσεις που η άδεια οικοδομής του καταλύματος δεν είναι οικιστική όπως προβλέπεται από τον νόμο για την εγγραφή στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ο ιδιοκτήτης δικαιούχος χρήστης θα έχει τη δυνατότητα εντός έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευση του τροποποιητικού νόμου (δηλαδή μέχρι τις 2/10/23) να εγγράψει το υποστατικό του στο μητρώο νοουμένου ότι θα υποβάλει αντίγραφα της αίτησης και της καταβολής του νενομισμένου τέλους στην Αρμόδια Αρχή για την αλλαγή χρήσης του υποστατικού. Σε αυτή την περίπτωση θα εκδίδεται προσωρινή άδεια εγγραφής του υποστατικού με χρονικό ορίζονται μέχρι την 31.12.24. Όταν ο αιτητής υποβάλει εκσυγχρονισμένο έγγραφο με οικιστική χρήση θα εκδίδεται άδεια εγγραφής του καταλύματος που χρονικά θα εκτείνεται στα τρία έτη (από την ημερομηνία έγκρισης της προσωρινής άδειας).

3/ Καταλύματα τα οποία διαθέτουν φωτοβολταϊκά τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ θα μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο νοουμένου ότι, θα εξασφαλίζεται από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία πιστοποιητικό καταλληλότητας της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Σημαντικό να αναφερθεί, είναι ότι τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ με βάση τις διατάξεις των αντίστοιχων νομοθεσιών, ενώ θα υπόκεινται επίσης σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Δήμων και των περί Κοινοτήτων Νόμων.

Να σημειωθεί ότι το τέλος εγγραφής στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται σε €222 και έχει διάρκεια 3 έτη, ενώ η ανανέωση της εγγραφής σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου θα ισχύει για 5 αντί για 3 έτη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top