ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Τι φοβίζει τις αγορές, καθώς επιστρέφουν τα σύννεφα της ενεργειακής κρίσης

Ομόλογα: Τι φοβίζει τις αγορές, καθώς επιστρέφουν τα σύννεφα της ενεργειακής κρίσης

Ο παγωμένος χειμώνας φαίνεται να αποτελεί μια μακρινή ανησυχία τώρα που η Ευρώπη πλήττεται από καύσωνες, αλλά οι έμποροι και οι στρατηγικοί αναλυτές αναγκάστηκαν να θυμηθούν την περασμένη εβδομάδα την εύθραυστη ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου και τους κινδύνους στις αγορές ομολόγων.

Οι spot τιμές του φυσικού αερίου έκαναν άλμα σχεδόν 30% μέσα σε μία ημέρα μετά τις απειλές για απεργία στην Αυστραλία που προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.

Η ING, η Rabobank και η Saxo Bank συνιστούν τοποθέτηση για μια συσφιγκτική στροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται όλο και περισσότερο.

«Ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν ξανά καμπανάκια για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Μπένζαμιν Σρέντερ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING. «Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αναδεικνύουν τον παρατεταμένο κίνδυνο αναταράξεων στην προσφορά εν μέσω της ηπιότερης δυναμικής του πληθωρισμού τον τελευταίο καιρό».

Το επόμενο κρίσιμο σημείο για την αγορά είναι η έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό που αναμένεται τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας προκαλούν αναστάτωση σε μια σειρά από αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, που ανακοινώνει στοιχεία πληθωρισμού την τετάρτη και η οποία δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου.

Ενώ οι προμήθειες της Ευρώπης είναι άφθονες, η περιοχή εξακολουθεί να πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ και περίπου διπλάσια από ό,τι πριν από την πανδημία. Καθώς οι τιμές της ενέργειας έκαναν άλμα, δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δοκίμασε την περασμένη εβδομάδα το υψηλότερο επίπεδο από το 2010, γεγονός που θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να δικαιολογήσει το τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Ο Σρέντερ της ING προειδοποίησε ότι η στάση της ΕΚΤ θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να περιορίσει τους κινδύνους αύξησης των τιμών. Ο ίδιος προειδοποίησε να μην προχωρήσει κανείς σε συναλλαγές που αυξάνουν την καμπύλη των στοιχημάτων ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι οι αποδόσεις των βραχύτερων τίτλων. Οι αγορές δεν πρέπει να υποτιμούν την «αποφασιστικότητα και την επιμονή» της κεντρικής τράπεζας, είπε.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ενισχύθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες τροφοδότησε την έξαρση του πληθωρισμού που ξεκίνησε πέρυσι και κινδυνεύει να τροφοδοτήσει μελλοντικές πιέσεις στις τιμές, καθώς η περιοχή παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Οι χρηματιστηριακές αγορές εκτιμούν επί του παρόντος 40% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, με περαιτέρω μειώσεις κατά 66 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος. Η Rabobank επανέλαβε την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιδείξει «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω ανοδικών ενεργειακών κραδασμών.

«Η ενέργεια είναι ένα πραγματικά σημαντικό σημείο αιχμής για την ΕΚΤ», δήλωσε ο Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Rabobank. Ο ίδιος προτιμά τις συναλλαγές για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών ομολόγων που επικεντρώνονται στις λιγότερο ευαίσθητες στην πολιτική καμπύλες των πέντε και 30 ετών – σε αντίθεση με τις καμπύλες των δύο και δέκα ετών.

Ο χειμώνας έρχεται

Σύμφωνα με την Saxo Bank «η ενέργεια είναι η συνιστώσα που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Έρχεται ο χειμώνας, το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση».

Αντί για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση αναμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προτιμά το ευαίσθητο από πλευράς πολιτικής βραχυπρόθεσμο άκρο της καμπύλης αποδόσεων, αναμένοντας ότι η καμπύλη αποδόσεων θα είναι επίπεδη μέχρι τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top