ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεισόδια στην Πύλα: Τραυματίστηκαν Βρετανοί στρατιώτες – Δείτε εικόνες και βίντεο

Επεισόδια στην Πύλα: Τραυματίστηκαν Βρετανοί στρατιώτες – Δείτε εικόνες και βίντεο

Εξέλιξη προς το χειρότερο παίρνουν τα επεισόδια που έγιναν στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, όταν Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίες προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, από τα επεισόδια υπάρχουν τραυματίες Βρετανοί στρατιώτες.

Τι αναφέρουν τα Τ/κ ΜΜΕ

Σε ιδιωτική εταιρεία ανάθεσε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα την βελτίωση/ επέκταση του δρόμου Άρσους – Πύλας που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα παρά τις αντιδράσεις, γράφει η ιστοσελίδα Μπουγκιούν Κίπρις ενώ η Γκιουντέμ Κίπρις δημοσιεύει φωτογραφίες από την αντιπαράθεση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και περιγράφει το τι συμβαίνει.Η Μπούγκιουν Κίπρις γράφει για επικίνδυνη αντιπαράθεση στην Πύλα. Προσθέτει ότι ο δρόμος που ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι στην περιοχή προκάλεσε ένταση λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε από την τ/κ πλευρά και αναφέρει πως το «υπουργείο εξωτερικών» θέλοντας να προκαλέσει τετελεσμένα, τελικά προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντιστάθηκαν στην έναρξη των εργασιών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Γκιουντέμ Κίπρις φαίνονται παραταγμένοι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από την άλλη άνδρες της τ/κ «αστυνομίας». Υπάρχουν τζιπ και ένα φορτηγό της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή απ’ όπου επιχείρησαν είσοδο οι εργάτες και οι «αστυνομικοί» στην νεκρή ζώνη με το φορτηγό των ΗΕ να φράζει το δρόμο που φέρεται να είναι ο παλιός δρόμος Άρσους- Πύλας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Καταδικάζει η ΕΕ την επίθεση στην Πύλα - Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ με Χριστοδουλίδη

Η Γκιουντέμ Κίπρις γράφει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρεμπόδισε την έναρξη εργασιών για την βελτίωση/επέκταση του δρόμου εντός της νεκρής ζώνης που επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα και στην περιοχή στάλθηκαν άνδρες της «αστυνομίας» και των «ειδικών δυνάμεων».

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η κατάσταση στην περιοχή τέθηκε υπό έλεγχο και η ομάδα άμεσης δράσης απώθησε την ειρηνευτική δύναμη ενώ προστίθεται ότι ξεκίνησαν ξανά τα έργα οδοποιίας (ΣΣ: εννοεί εκτός νεκρής ζώνης) και υπάρχουν ομάδες «ειδικών επιχειρήσεων» που φυλάν σκοπιά για την ασφάλεια στην περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια:

Σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια για την κατάσταση στη νεκρή ζώνη

Διπλωματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη προς επίλυση του θέματος που προέκυψε μετά και τα πρωινά επεισόδια στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα κατά την οποία προσωπικό της τ/κ πλευράς επιτέθηκε κατά ειρηνευτών που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών και προκάλεσε ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών στου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω διαλόγου.

Η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ εκφράζει πάντως τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρεμποδίζει τις κατά παράβαση του στάτους κβο εργασίες για την κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την περιοχή της Πύλας.

Επί του εδάφους όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ λίγο πριν το μεσημέρι μετά τα πρωινά επεισόδια η κατάσταση ήταν ήρεμη και στατική, με τους ειρηνευτές και το προσωπικό της τ/κ πλευράς να παραμένουν στην περιοχή.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εμποδίζουμε αυτές τις εργασίες χωρίς τη χρήση οποιαδήποτε βίας, χρησιμοποιώντας το προσωπικό μας και οχήματα των ΗΕ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή της ειρηνευτικής δύναμης, προσθέτοντας πως επικεντρώνονται στην αποτροπή εντάσεων και στη διατήρηση της ηρεμίας, καλώντας την τ/κ πλευρά να συνεχίσει τις συζητήσεις μαζί τους επί του θέματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top