LIKE ONLINE

Ηλεκτρικές συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο

Ηλεκτρικές συσκευές που δεν πρέπει να συνδέετε ποτέ σε πολύπριζο

Tα πολύπριζα βρίσκονται σε κάθε σπίτι, καθώς είναι η πιο απλή και εύκολη λύση για να «επεκτείνουμε» μια πρίζα. Όμως, έχουν τους δικούς τους κανόνες ασφαλείας, τους οποίους πρέπει να τηρούμε ευλαβικά για να μην αντιμετωπίσουμε βραχυκύκλωμα ή (στη χειρότερη περίπτωση) κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω υπερθέρμανσής τους.

Έτσι, σε πρώτη φάση, όταν αγοράζουμε ένα πολύπριζο, ενημερωνόμαστε για τη μέγιστη ισχύ του και βεβαιωνόμαστε ότι οι συσκευές που συνδέουμε σε αυτό δεν την υπερβαίνουν. Σε δεύτερη (και απολύτως απαραίτητη) φάση μαθαίνουμε ποιες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που «τραβάνε» πολύ ρεύμα και προσέχουμε τη σύνδεσή τους.

  • Ψυγείο: Οι μεγάλες συσκευές όπως τα ψυγεία χρειάζονται πολλή ισχύ και συχνά ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται -αυτό μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο. Τα ψυγεία θα πρέπει να συνδέονται απευθείας σε πρίζα τοίχου, που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την τροφοδοσία της συσκευής.
  • Φούρνος μικροκυμάτων: Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα θαύμα πρακτικότητας για τα σύγχρονα νοικοκυριά. Αλλά αυτό το θαύμα χρειάζεται πολλή ενέργεια. Όπως και ένας κανονικός ηλεκτρικός φούρνος, ο φούρνος μικροκυμάτων θα πρέπει να έχει τη δική του πρίζα.
  • Καφετιέρες: Κι όμως, οι περισσότερες καφετιέρες χρειάζονται μεγάλη ισχύ ρεύματος για να φτιάξουν το αγαπημένο σας ρόφημα. Το καλύτερο είναι να συνδέσετε την καφετιέρα σας απευθείας στην πρίζα.
  • Τοστιέρες: Το ρεύμα που χρειάζονται μπορεί εύκολα να προκαλέσει υπερθέρμανση ενός πολύπριζου.
  • Slow cookers (ηλεκτρικές γάστρες): Καθόλου καλή επιλογή να συνδέσετε σε πολύπριζο την ηλεκτρική γάστρα σας για να απελευθερώσετε χώρο στην πρίζα για άλλες συσκευές. Αυτές οι συσκευές χρειάζονται εξ ορισμού πολύ χρόνο λειτουργίας, άρα η υπερθέρμανση του πολύπριζου είναι μάλλον δεδομένη.
  • Συσκευές περιποίησης μαλλιών: Χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας για να τροφοδοτήσετε το πιστολάκι μαλλιών, τα ηλεκτρικά ψαλίδια κ.λπ. Έτσι, προτιμήστε να συνδέετε τέτοιες συσκευές απευθείας σε πρίζα.
  • Κλιματιστικά: Όπως και τα ψυγεία, έτσι και τα κλιματιστικά (σταθερά ή φορητά) είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούνται και να σβήνουν και χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ρεύματος όταν λειτουργούν. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο.
  • Μπλέντερ: Το ότι η συσκευή είναι μικρή, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται λίγο ρεύμα. Πολλά μπλέντερ μπορεί να χρειάζονται έως και 1.500 Watt, για να κόβουν πιο σκληρά τρόφιμα. Επειδή, λοιπόν, στην πυρασφάλεια το μέγεθος… δεν μετράει, για να είστε απόλυτα ασφαλείς, συνδέετέ τα απευθείας σε πρίζα.
  • Πλυντήριο ρούχων: Τα περισσότερα πλυντήρια χρησιμοποιούν μέγιστη ισχύ έως και 1400 Watt, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν επικίνδυνα το μέγιστο φορτίο των περισσότερων πολύπριζων. Η ασφαλής επιλογή είναι να συνδέονται απευθείας σε πρίζα.
  • Φορητοί θερμοσυσσωρευτές: Οι περισσότεροι φορητοί θερμαντήρες χρησιμοποιούν 1.500 watt ενέργειας στις υψηλές ρυθμίσεις τους και, όταν συνδέονται σε πολύπριζα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι επειδή λειτουργούν συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Ηλεκτρικά εργαλεία: Τα περισσότερα ηλεκτρικά εργαλεία χρειάζονται μεγάλη ισχύ. Αν σας αρέσουν τα μαστορέματα, μια εναλλακτική λύση είναι ένα ειδικό πολύπριζο 220 Volt, εξοπλισμένο με γειωμένες πρίζες. Ποτέ δεν τα συνδέουμε, όμως, σε απλό, τυπικό πολύπριζο.
  • Κονσόλες παιχνιδιών: Οι κονσόλες από μόνες τους δεν χρειάζονται πολλή ισχύ, όμως ο συνδυασμός τους με άλλα σχετικά «αξεσουάρ» (λ.χ. οθόνες, ειδικά τηλεχειριστήρια) μπορεί να ξεπεράσει το όριο αντοχής του πολύπριζου. Ελέγχετε, λοιπόν, αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό.
  • Πολύπριζο! Τελευταίο και πιο σημαντικό: δεν συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο ένα άλλο πολύπριζο. Αν είναι επικίνδυνο να μία συγκεκριμένη συσκευές σε ένα πολύπριζο, πόσο μάλλον να συνδέουμε «έμμεσα» πολλές ενεργοβόρες συσκευές. Ουσιαστικά, η σύνδεση πολύπριζων μεταξύ τους καταλύει κάθε κανόνα πυρασφάλειας και μπορεί γρήγορα να υπερφορτώσει το ηλεκτρικό σύστημα του σπιτιού.

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πήγαν διακοπές και ξέχασαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι Κύπριοι - Πότε λήγει η προθεσμία

Οι «θησαυροί» της Κύπρου: Δέκα αξιοθέατα του νησιού μας που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε φωτογραφίες

Live: Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αττική και Αλεξανδρούπολη

Χριστίνα Γιαννάκη: «Αρχές Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί για CΟVID και γρίπη»

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top