ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που «κρύβει» το καλοκαίρι για τα κατοικίδια μας – Οι ευπαθείς φυλές και οι συμβουλές προστασίας

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που «κρύβει» το καλοκαίρι για τα κατοικίδια μας – Οι ευπαθείς φυλές και οι συμβουλές προστασίας

Το καλοκαίρι είναι ίσως η ιδανική εποχή για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια μας και κυρίως έξω από το σπίτι.

Όταν όμως η ζέστη είναι αφόρητη, για τους τετράποδους φίλους μας ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους οι οποίοι είναι αρκετοί και όχι ασήμαντοι.

Το ThemaOnline σε επικοινωνία με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο σύλλεξε πληροφορίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια μας το καλοκαίρι αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δροσίσουμε τα ζωάκια μας και να τα προστατέψουμε.

Πρώτος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια μας το καλοκαίρι είναι η θερμοπληξία.

«Οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από 32 βαθμούς κελσίου στο περιβάλλον δημιουργεί τον κίνδυνο για θερμοπληξία στα ζώα γιατί δημιουργεί δυσφορία. Θερμοπληξία ορίζεται ως η αυξημένη θερμοκρασία στο ζώο πάνω από 40 βαθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα τα οποία χρίζουν διαχείρισης», είπε συγκεκριμένα η αρμόδια πηγή.

Πώς καταλαμβάνουμε ότι ένα ζώο πάσχει από θερμοπληξία

- Το βλέπουμε να αναπνέει πάρα πολύ γρήγορα συνεχόμενα και να μην ηρεμεί

- Όταν έχει ανησυχία το ζώο και βρίσκεται σε stress

- Όταν οι βλεννογόνοι του είναι έντονα ερυθροί

- Μπορεί να προκληθεί εμετός

- Μπορεί να προκληθεί λήθαργος

- Μπορεί να εμφανίσει αταξία, κατάρρευση, καταπληξία και κόμμα σε σοβαρά περιστατικά.

Εάν εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προλάβουμε να κάνουμε ορισμένα βήματα.

Σύμφωνα με τον  Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, «θα πρέπει να βρούμε ένα σκιερό δροσερό μέρος να μετακινήσουμε το ζώο, αν είναι σε θερμό περιβάλλον, να το καλύψουμε με βρεγμένες πετσέτες με κρύο προς χλιαρό νερό για να κατεβάσουμε γρήγορα τη θερμοκρασία του ζώου στο κεφάλι, στον αυχένα και στον θώρακα και τέλος να το μεταφέρουμε σε κτηνιατρική κλινική»

«Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι φυλές ζώων οι λεγόμενες βραχυκεφαλικές φυλές, δηλαδή τα ζωάκια που έχουν κοντή μουσούδα τα οποία δυσκολεύονται στην αναπνοή. Το οποιοδήποτε στρες από την θερμοπληξία τους προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, άρα αυτά τα ζώα είναι πιο ευπαθή. Αυτές οι φυλές είναι τα bulldogs, τα γαλλικά και αγγλικά bulldogs, οι περσικές γάτες», εξήγησε.

Όσο αφορά την άσκηση των ζώων καθώς και οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα, θα πρέπει σε ψηλές θερμοκρασίες να περιορίζονται.

«Για παράδειγμα να μην τα βγάζουμε για βόλτα στη μία το μεσημέρι. Τα ζώα το καλοκαίρι θα ήταν καλό να τα βγάζουμε βόλτα είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ μετά που θα δύσει ο ήλιος. Επιπλέον, θα ήταν καλό να τους έχουμε συνεχώς παροχή φρέσκου νερού και σκιάς. Τα βραχυκεφαλικά ζώα θα ήταν καλύτερα να τα έχουμε σε κλιματιζόμενο χώρο»

Παράλληλα, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της βόλτας πρέπει να φροντίζουμε ώστε το ζώο να μην περπατά σε επιφάνειες που είναι έντονα ζεστές, γιατί το καλοκαίρι τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι είναι ακόμη πιο ζεστά και τους παίρνει ώρα να κρυώσουν, γι’ αυτό και γίνεται σύσταση για απογευματινή βόλτα ώστε να προλάβει να κρυώσει η θερμοκρασία του δρόμου»

Δεν αφήνουμε το ζώο μέσα στο αυτοκίνητο

Πολύ σημαντικό είναι να μην αφήνουμε το ζωάκι μας στο αυτοκίνητο. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι παρκαρισμένο στον ήλιο είναι πολλαπλάσιες από το εξωτερικό περιβάλλον.

«Ακόμα και αν έχουμε ανοιχτό το παράθυρο, επειδή είναι κλειστός ο χώρος μπορεί να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα  η θερμοκρασία και να πάθει θερμοπληξία πολύ πιο εύκολα. Άρα δεν αφήνουμε το ζώο μας ποτέ στο αυτοκίνητο ούτε για 3 ούτε για 5 λεπτά», ξεκαθαρίζει ο Σύνδεσμος.

Αφυδάτωση

«Τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, κυρίως, με το λαχάνιασμα, μέσω της γλώσσας. Όταν έχει καύσωνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν διαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό γιατί οι ανάγκες είναι αυξημένες»

Συστροφή στομάχου

Ακόμη ένας κίνδυνος που ελλοχεύει το καλοκαίρι για τα ζωάκια μας είναι η συστροφή στομάχου. «Το καλοκαίρι μετά τη βόλτα το ζώο πιθανόν να διψά. Όταν του βάλουμε μεγάλη ποσότητα νερού και το ζωάκι μας βουτήξει και πίνει λαίμαργα, επειδή το νερό το προσλαμβάνει με τη γλώσσα του, την ώρα που πίνει νερό παίρνει και αναπνοές. Αυτές οι αναπνοές προκαλούν διάταση του στομάχου γιατί μπαίνει αέρας στο στομάχι και σε κάποιες φυλές ζώων αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει συστροφή στομάχου. Για το λόγο αυτό, το καλοκαίρι συστήνεται να βάζουμε και παγάκια μέσα στο νερό ώστε να δημιουργείται προστασία για να μην μπορούν να πιούν μεγάλη ποσότητα απότομα», εξήγησε ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύνδεσμος.

Τσιμπούρια και ψίλοι

Οι αυξημένες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για τσιμπούρια και ψίλλους.

«Το έδαφος στην Κύπρο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας τα ευνοεί. Τα τσιμπούρια και οι ψίλλοι μπορούν να μεταδώσουν νοσήματα στις γάτες και στους σκύλους άρα για να προστατεύονται τα ζώα μας πρέπει να έχουν προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και όλο το χρόνο, οπότε συστήνεται καλή αντιψιλλική και αντιπαρασιτική αγωγή»

Λεϊσμανίαση

Άλλο νόσημα που είναι αρκετά συχνό στα σκυλάκια είναι η λεϊσμανίαση. Αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του ότι μεταδίδεται μέσω μιας σκνίπας, της λεγόμενης φλεβοτόμος, κυρίως το απόγευμα που ξεκινούν να βγαίνουν προς τα έξω.

Καταλήγοντας, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύνδεσμος, αναφέρει πώς «για το συγκεκριμένο νόσημα, υπάρχουν ειδικά κολλάρα για προστασία και εντομοαποθητικά ενώ οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων μπορούν να βάζουν τα ζωάκια τους και μέσα στο σπίτι το απόγευμα για μεγαλύτερη προστασία»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top