ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή στο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα - Στους 221 οι αλλοδαποί που διέμεναν εκεί

Ολοκληρώθηκε η καταγραφή στο συγκρότημα διαμερισμάτων στη Χλώρακα - Στους 221 οι αλλοδαποί που διέμεναν εκεί

Συνολικά 221 πρόσωπα καταγράφηκαν στο συγκρότημα διαμερισμάτων «Άγιος Νικόλαος» στη Χλώρακα, βάσει των ελέγχων που έγιναν μεταξύ 22 και 28 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο Υποδιοικητής Επιχειρήσεων και Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Πέτρος Ζένιου. Ο αρχικός αριθμός ήταν μεγαλύτερος καθώς κάποια πρόσωπα καταγράφηκαν κατ’ επανάληψη, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν δύο άτομα που βρίσκονταν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας, συνελήφθησαν και τροχοδρομούνται οι διαδικασίες της απέλασης τους. Από τα 221 πρόσωπα, οι 219 ήταν νόμιμοι ως αιτητές ασύλου ή κατέχοντας το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, είπε.

Πρόσθεσε πως 36 εκ των 219 ζήτησαν να μεταφερθούν στην Κοφίνου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζένιου είπε πως εδώ και δύο χρόνια περίπου ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στη Χλώρακα, με επικέντρωση στον εντοπισμό των μεταναστών οι οποίοι διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σύλληψη και την απέλαση τους.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Αστυνομίας για αιτητές ασύλου, ο κ. Ζένιου ανέφερε πως «έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις, υποχρεώσεις έναντι της Νομοθεσίας, ώστε να ακολουθείται η διαδικασία εξέτασης του ασύλου τους και υπάρχουν και άλλες πρόνοιες της Νομοθεσίας».

Επεσήμανε επίσης πως η Αστυνομία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις πρόνοιες της Νομοθεσίας προβαίνει σε οτιδήποτε είναι εφικτό και περνά από τα χέρια της έτσι ώστε να απομακρυνθούν όσοι διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Για όσους είναι είτε αιτητές ασύλου, είτε βρίσκονται υπό το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Συρία αυτοί διαμένουν νόμιμα και τους δίνονται οι ανάλογες συμβουλές σε σχέση με την συμπεριφορά τους, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζένιου, ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα προέβησαν σε καταγραφές, για να διαφανεί ποιοι διαμένουν εντός του συγκροτήματος διαμερισμάτων έτσι ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για να φανεί το πραγματικό πρόβλημα, αν έχουν στέγη ή αν δεν έχουν που να μείνουν.

Το συγκρότημα διαμερισμάτων, συνέχισε ο κ. Ζένιου, είναι μεγάλο και υπάρχουν ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη φύλαξη και την επιτήρηση των εγκαταστάσεών του, ενώ δεν υπάρχουν υγιείς συνθήκες για την διαμονή τους, όπως είπε.

Είπε ότι στους αλλοδαπούς που διέμεναν στο συγκρότημα συστήνεται όπως προσπαθήσουν να βρουν χώρους για να διαμείνουν, χωρίς να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε ανάλογες καταστάσεις.

Το θέμα έχει πολλές πτυχές και δεν αφορά μόνο την Αστυνομία, αλλά και άλλους φορείς, συμπλήρωσε.

Σαν Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, συνέχισε, προβαίνουν σε ελέγχους εδώ και δύο έτη, και αναφέρθηκε στον βαθμό δυσκολία που υπάρχει για να τύχει ελέγχου ένα τέτοιο συγκρότημα με αυτή τη συγκέντρωση κόσμου.

Σε σχέση με το ποιοί ενέχονται στα επεισόδια, ο κ. Ζένιου είπε πως το θέμα εξετάζεται ενώ γίνονται ανακρίσεις από την ΑΔΕ Πάφου για την εξασφάλιση μαρτυρίας.

Επεσήμανε δε, ότι όσοι εντοπίζονται από τις αρχές ότι διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας για αυτούς ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες για απομάκρυνσή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία. Για όσους διαπιστώνεται ότι κατά τους ελέγχους έχουν το καθεστώς αιτητή ασύλου, είτε της συμπληρωματικής προστασίας ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες διέπονται από το διεθνές δίκαιο δηλαδή, εξέτασης της αίτησης ασύλου τους και της μη απέλασης τους μέχρις ότου εξεταστεί αίτηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σπεύδουν δυνάμεις στο σημείο - Στη «μάχη» και πτητικά μέσα – Δείτε φωτογραφία

Δικηγόρος Μοναχών: «Δικαστήριο του οποίου η θητεία έληξε δεν μπορεί να δικάσει» - Εξηγεί για τα βίντεο που έστειλαν στην επιτροπή

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Αναγνωρίστηκαν με DNA τα οστά αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή - Του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδραγαθίας

Τον έπεισε να δημιουργήσουν μαζί εταιρεία και του... έφαγε 175 χιλιάδες ευρώ - Συνελήφθη 37χρονος«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top