ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακούει Γιέτζια και αποφασίζει για απεσταλμένο ο Γκουτέρες

Ακούει Γιέτζια και αποφασίζει για απεσταλμένο ο Γκουτέρες

Η εικόνα που θα του μεταφέρει ο βοηθός γενικός γραμματέας Μίροσλαβ Γιέτζια για την προοπτική μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό θα είναι καθοριστική για τα περαιτέρω βήματα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει με το διορισμό απεσταλμένου. Ωστόσο, το πάθημα του 2021 όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο διορισμό απεσταλμένου αλλά την τελευταία στιγμή υπήρξε υπαναχώρηση από την Άγκυρα, είναι ένα πολύ κακό προηγούμενο. Ο Μίροσλαβ Γιέτζια αντιλαμβάνεται ότι το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία, στην οποία αναμένεται να βρεθεί σήμερα Τρίτη 29/8 για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς. Επί της ουσίας η διάσταση θέσεων υφίσταται.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκαθάρισε με πολύ σαφή τρόπο διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι έτοιμη να προσέλθει αμέσως σε διάλογο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή για την αναζήτηση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, από το σημείο διακοπής της προηγούμενης προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι εκείνη η προσπάθεια ανήκει στο παρελθόν και ότι η όποια νέα πρωτοβουλία πρέπει να γίνει ανάμεσα σε δύο ισότιμα κράτη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε στον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι ο διορισμός απεσταλμένου θα ξεκλειδώσει την διαδικασία και ότι θα ήταν λάθος ο διορισμός του απεσταλμένου να βραχυκυκλωθεί για την ουσία του Κυπριακού. Από την Αγκυρα ο Μίροσλαβ Γιέτζια θα επιστρέψει στη βάση του στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα επιστρέψει για επαφές στην Κύπρο αλλά και με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, τη Βρετανία και την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανατροπή τότε δεν αποκλείεται το όνομα του απεσταλμένου του Αντόνιο Γκουτέρες να κλειδώσει και ενδεχομένως να ανακοινωθεί στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου.

Ο Μίροσλαβ Γιέτζια αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή της Πύλας και να συναντηθεί με στελέχη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έπεσαν θύματα προπηλακισμού την περασμένη βδομάδα από ανθρώπους του κατοχικού καθεστώτος. Οι επαφές του κ. Γιέτζια γίνονται υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του ΟΗΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Οι προσεκτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν την ευφορία όλων των ενδιαφερομένων μερών που αναγνώρισαν στη Λευκωσία στοιχεία υπευθυνότητας και συνετής διαχείρισης μιας πρωτοφανούς κρίσης, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κυβέρνηση αναδεικνύει σε όλους τους συνομιλητές της την κατάσταση στην Πύλα και τονίζει ότι είναι η απόδειξη ότι το στάτους κβο δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για το ξεκάθαρο μήνυμα που

έλαβε από τον Μίροσλαβ Γιέτζια ότι τα Ηνωμένη Εθνη και ο προσωπικώς ο Αντόνιο Γκουτέρες παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

Σε ανάρτηση στο Twitter μετά τις χωριστές επαφές με τους Χριστοδουλίδη-Τατάρ ο Μίροσλαβ Γιέτζια εμφανίστηκε ευχαριστημένος από τις λεπτομερείς συζητήσεις στις οποίες, όπως έγραψε, επιβεβαίωσε «την ακλόνητη προσήλωση των Ηνωμένων Εθνών για ειρήνη στο νησί».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top