ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Δίνει μεγάλη σημασία στην παρουσία των Βρετανών στα κατεχόμενα

Τατάρ: Δίνει μεγάλη σημασία στην παρουσία των Βρετανών στα κατεχόμενα

Μεγάλη σημασία στη βρετανική παρουσία στα κατεχόμενα δήλωσε ότι δίδει ο Ερσίν Τατάρ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία της British Residents Society (BRS) με επικεφαλής τον Julian Mawsdesley. Στη συνάντηση ήταν και ο πρώην Βρετανός βουλευτής και μέλος του BRS Stephen Day.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι έχουν κοινό παρελθόν με τους Βρετανούς, σημειώνοντας ότι στα κατεχόμενα ζει σημαντικός αριθμός αλλοδαπών, τους οποίους κι ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους «στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων».

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία και τόνισε τη σημασία των δεσμών των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Αγγλία με το ψευδοκράτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσέ, ως εγγυήτρια χώρα, γνωρίζει καλά την ιστορία της Κύπρου, «τις αδικίες που υπέστη ο τουρκοκυπριακός λαός και τον αγώνα του να προστατεύσει τα κεκτημένα δικαιώματα κυριαρχίας του. Ο λαός μας θα πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες και ίση διεθνή θέση με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Υποστηρίζοντας  ότι «η ελληνοκυπριακή νοοτροπία δεν έχει αλλάξει και ότι στοχεύουν να κάνουν το νησί ελληνικό νησί», ο κ. Τατάρ είπε ότι οι προσπάθειες επίλυσης που βασίζονται στην ομοσπονδιακή λύση οι οποίες έχουν προωθηθεί για περισσότερο από μισό αιώνα, έχουν πλέον εξαντληθεί.

Αναφερόμενος στο όραμά του για λύση που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη και ισότιμο διεθνές καθεστώς, τόνισε τη σημασία αυτής της πρότασης για τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα και τη σταθερότητα της περιοχής. Δήλωσε ότι έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους όσο και οι Ελληνοκύπριοι. Υποστήριξε επίσης ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος υποστήριζε την ομοσπονδιακή λύση, τώρα υποστηρίζει ανοιχτά τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

Δηλώνοντας ότι γνωρίζει τις ανησυχίες των ξένων υπηκόων που διαμένουν στα κατεχόμενα σχετικά με τη διαμονή και άλλα θέματα, ο Τατάρ απευθυνόμενος σε αυτούς, είπε: «Συμβάλλετε στον πολιτισμό και την οικονομία μας. Η υποστήριξή σας είναι πολύ πολύτιμη. Καθώς συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, ισότητα και ίση μεταχείριση, γνωρίζω ότι οι καρδιές της πλειοψηφίας των Βρετανών που ζουν στην τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «χτυπούν με τον τουρκοκυπριακό λαό και για τον δίκαιο σκοπό μας. Σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα χρειαζόμαστε στενούς φίλους και συμμάχους που θα ενισχύσουν την τδβκ ώστε να προσφέρουμε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στον λαό μας και να έχουμε μια ακμάζουσα οικονομία σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ευχαρίστησε την BRS για όλες τις ενέργειες πίεσης «που έφερε στο προσκήνιο την αδικία που αντιμετωπίζει ο τουρκοκυπριακός λαός και όλοι οι κάτοικοι, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απάνθρωπους περιορισμούς που εμποδίζουν το άμεσο εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις» όπως ισχυρίστηκε.

«Η συνεχής υποστήριξή σας στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων από πρώην μέλη του κοινοβουλίου, πρώην συνταγματάρχες, πρώην δικαστές, πρώην γραφειοκράτες, είναι σημαντική για εμάς. Η τδβκ είναι ένα πλήρως λειτουργικό κράτος και έχει το κράτος δικαίου και τις διεθνείς αρχές. Η μόνη μας επιθυμία είναι να υπάρχουμε στο νησί ως Τουρκοκύπριοι, αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα. Υπάρχουν δύο λαοί, δύο δημοκρατίες και δύο κράτη στο νησί. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουσιαστικά αυτοκυβερνάται από το 1963, αφού ο λαός μας εκδιώχθηκε από το κράτος υπό την απειλή όπλου από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ και τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις, που πολέμησαν επίσης εναντίον των Βρετανών για να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα πριν από το 1960».

Κατά τον κ. Τατάρ, «ο τουρκοκυπριακός λαός, που σώθηκε από την καταστροφή από την Τουρκία τον Ιούλιο του 1974, έχει αναπτυσσόμενο τουριστικό και ανώτατο εκπαιδευτικό τομέα όπου εκπαιδεύονται φοιτητές από περισσότερες από 140 χώρες και ότι οι άνθρωποι ζουν με ασφάλεια στην τδβκ σήμερα». Είπε ότι το νέο τερματικό κτίριο του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου είναι μια σημαντική εξέλιξη για το ψευδοκράτος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Viral το «εκατοστάρι» του πάτερ Ηρακλείδιου στο Παραλίμνι – Έτσι έφερε το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης – Δείτε βίντεο



Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως - Δείτε βίντεο

Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως - Δείτε βίντεο

Οι ιερείς σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες έψαλαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Αναστάσεως, κατά την τελετή της Ακολουθίας του εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου, που πάντα τελείται το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top