ΔΙΕΘΝΗ

H Κίνα θέλει να απαγορεύσει τα ρούχα που «πληγώνουν τα συναισθήματα του λαού»

H Κίνα θέλει να απαγορεύσει τα ρούχα που «πληγώνουν τα συναισθήματα του λαού»

Ανησυχία έχει προκαλέσει ένα νομοσχέδιο στην Κίνα που απαγορεύει τις δημόσιες τοποθετήσεις και τους τρόπους ένδυσης που «υπονομεύουν το πνεύμα» ή «πληγώνουν τα συναισθήματα» του κινεζικού λαού».

Εάν τελικά ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο νόμος, οι παραβάτες του μπορεί να τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 5.000 γουαν (630 ευρώ) ή και φυλάκιση 15 ημερών, αναφέρει σε δημοσίευμά του στο BBC, επισημαίνοντας ότι η...ασάφεια που περιβάλλει αυτές τις απαγορεύσεις αφήνει μεγάλο περιθώριο για κατάχρηση από τις τοπικές Αρχές.

Απλοί πολίτες στα social media αλλά και νομικοί χαρακτηρίζουν παράλογη τη συγκεκριμένη απαγόρευση και ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το ποια ρούχα μπορεί να θεωρηθούν ότι «πληγώνουν» τα συναισθήματα του κινεζικού λαού.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ πρότεινε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί δημόσιας ασφάλειας, που παραμένει αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες. Η συγκεκριμένη απαγόρευση που προτείνει το επίμαχο σχέδιο νόμου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κοινού, καθώς θεωρείται υπερβολική ακόμα και για τα δεδομένα της ασιατικής χώρας.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνονται, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, είναι και η απαγόρευση «της προσβολής ή δυσφήμησης σε βάρος τοπικών ηρώων και μαρτύρων» αλλά και του βανδαλισμού μνημείων.

Σχολιαστές στα social media διερωτώνται τι είδους ρούχα θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά για τον κινεζικό λαό. «Ο μαρξισμός ξεκίνησε στη Δύση. Μήπως η παρουσία των συμβόλων του στη Κίνα θίγουν τα συναισθήματα του έθνους;», αναφέρει ένα χαρακτηριστικό σχόλιο.

Η Ζάο Χονγκ, καθηγήτρια Νομικής στο Κινεζικό Πανεπιστήριο Πολιτικών Επιστημών, υπογράμμισε σε πρόσφατο άρθρο του ότι η έλλειψη σαφήνειας μπορεί να οδηγήσει σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού επιτρέπει σε κάθε όργανο επιβολής του νόμου να ερμηνεύσει όπως θέλει τον νόμο, με βάση τους δικούς του ηθικούς κανόνες.

Στο άρθρο της η Χονγκ αναφέρεται στη σύλληψη μιας γυναίκας που φορούσε κιμονό στην πόλη Σουτσόου την περασμένη χρονιά, η οποία κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε φασαρίες εξαιτίας της ενδυμασίας της, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο στα social media της Κίνας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η αστυνομία είχε συλλάβει μια γυναίκα που φορούσε αντίγραφο ιαπωνικής στρατιωτικής σχολής σε ένα νυχτερινό παζάρι. Πριν από μερικές εβδομάδες, απαγορεύτηκε σε άτομα που φορούσαν ρούχα στα χρώματα του ουράνιου τόξου να μπουν σε συναυλία στο Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top