ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Απατεώνες παριστάνουν λειτουργούς της

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Απατεώνες παριστάνουν λειτουργούς της

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) εξέδωσε νέα προειδοποίηση για απατεώνες που παριστάνουν λειτουργούς της και ιστοσελίδες απομιμήσεις.

Η προειδοποίηση της ΕΚΚ περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες στο πώς να εντοπίζονται απάτες, λίστες με ψεύτικες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδες απομιμήσεις που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή από απατεώνες. Μετά τον εντοπισμό διαφόρων περιπτώσεων, η ΕΚΚ υπενθυμίζει στο κοινό ότι δεν επικοινωνεί ποτέ τηλεφωνικά ούτε αποστέλλει αυτόκλητη αλληλογραφία, ούτε ζητά προσωπικά, οικονομικά ή άλλα δεδομένα. Προτρέπονται οι επενδυτές να επικοινωνήσουν με την ΕΚΚ για να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα των επικοινωνιών αποστέλλοντας email στο [email protected] προτού προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Η ΕΚΚ προειδοποιεί ότι εντόπισε νέα κρούσματα δόλιων απομιμήσεων της ιστοσελίδας της (cysec-regulatory.com και www.cysecgov.com) που περιλαμβάνουν το λογότυπο της ΕΚΚ, ανακοινώσεις, εικόνες και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Άλλη μια ιστοσελίδα απομίμηση (Cysecs.group) περιέχει έναν σύνδεσμο με μια ψεύτικη λίστα αδειοδοτημένων κυπριακών Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και περιλαμβάνει αρκετούς συνδέσμους μη εξουσιοδοτημένων ή απατεώνων μεσιτών. Τα αυθεντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΕΚΚ περιλαμβάνουν διευθύνσεις που τελειώνουν σε gov.cy - αν και υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι απατεώνες τις έχουν αντιγράψει και αυτές.

Η ΕΚΚ αναφέρει ότι οι απατεώνες επικοινωνούν με πελάτες εποπτευόμενων οντοτήτων της μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή μέσω Whatsapp και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φαίνονται γνήσια και περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, την επίσημη σφραγίδα και το λογότυπο της ΕΚΚ. Οι απατεώνες υποβάλλουν δήθεν προσφορές για να βοηθήσουν τους επενδυτές αξιώνοντας αποζημιώσεις. Μέσω αυτών των επαφών, οι απατεώνες αποκτούν παράνομα προσωπικές πληροφορίες, όπως αποδεικτικά ταυτότητας και έγγραφα επένδυσης/ιδιοκτησίας που τους επιτρέπουν να αποσύρουν χρήματα για λογαριασμό του πελάτη.

Η ΕΚΚ ανακάλυψε τις πιο πρόσφατες απόπειρες απάτης μέσω της χρήσης εργαλείων παρακολούθησης που σαρώνουν και αξιολογούν χιλιάδες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο, ξεχωρίζοντας εκείνες που είναι ύποπτες ή περιλαμβάνουν επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ. Επίσης ορισμένοι επενδυτές έχουν επικοινωνήσει με την ΕΚΚ για να καταγγείλουν τις ψεύτικες επικοινωνίες.

Εκπρόσωπος της ΕΚΚ δήλωσε: «Οι απάτες γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τις ψεύτικες επικοινωνίες από τις πραγματικές. Μερικές από τις πιο πρόσφατες ψεύτικες ιστοσελίδες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε δει φαίνονται πολύ πειστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα ονόματα των υπαλλήλων της ΕΚΚ και τους τίτλους τους σε ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Το γεγονός ότι η ιστοσελίδα της εταιρείας εμφανίζει το λογότυπο της ΕΚΚ ή αναφέρει ότι επικοινωνεί μαζί τους από την ΕΚΚ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ισχύει. Είναι σημαντικό οι επενδυτές να έχουν πάντα απευθείας πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ, αντί μέσω κάποιου συνδέσμου, και να ελέγχουν τη λίστα εγκεκριμένων ιστότοπων για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι εταιρεία κλώνος ή ότι τα χρήματα μεταφέρονται σε μη εξουσιοδοτημένη ιστοσελίδα.»

«Εάν κάποιος έχει ανησυχίες για πιθανή απάτη, θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με την ΕΚΚ για να μας ενημερώσει».

Έχουν εκδοθεί προηγούμενες προειδοποιήσεις σχετικά με μη ρυθμιζόμενες οντότητες και πλαστοπροσωπία εκπροσώπων της ΕΚΚ και μπορείτε να τις δείτε εδώ - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ.

Ο οδηγός επενδυτών της CySEC σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού απατών μπορεί να βρεθεί εδώ - ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top