ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο «ΚτιΖΩ»: Ανταποκρίθηκαν πάνω από τους μισούς δικαιούχους - Λήγει η προθεσμία εκκένωσης στα Λατσιά

 Σχέδιο «ΚτιΖΩ»: Ανταποκρίθηκαν πάνω από τους μισούς δικαιούχους - Λήγει η προθεσμία εκκένωσης στα Λατσιά

Από τους δικαιούχους σε 43 πολυκατοικίες παγκύπρια που κρίθηκαν επικίνδυνες και πρέπει να κατεδαφιστούν, έχει ανταποκριθεί περίπου το 52%, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή στο Σχέδιο Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ», αναφέρθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία εξέτασε την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Εκπρόσωποι από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, της Υπηρεσίας Μέριμνας της Ένωσης Δήμων Κύπρου και του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, βρέθηκαν ενώπιων της Επιτροπής Προσφύγων, ώστε να ενημερώσουν για το πού βρίσκονται οι διαδικασίες και κατά πόσο έχουν λυθεί προβλήματα.

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή της Βουλής από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε σχέση με τις 20 πολυκατοικίες, που είναι άμεσης επικινδυνότητας και έπρεπε να εκκενωθούν το ταχύτερο, έχει ανταποκριθεί το 70% των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, το Σχέδιο «ΚτιΖΩ» προχωρά και είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ την ίδια ώρα, έχουν προχωρήσει οι σχεδιασμοί των αρμοδίων για να καθοριστούν οι χώροι, που θα ανεγερθούν οι νέες πολυκατοικίες.

Εξάλλου, τα πλείστα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εσωτερικών όπως διερευνηθούν οι λόγοι γιατί κάποιοι δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά στο σχέδιο.

197 αιτήσεις και από τις 43 πολυκατοικίες

Η Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας, Ειρήνη Γιαννάκου, ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, το Κέντρο που έχει στηθεί για παραλαβή αιτήσεων, έχει δεχθεί 197 αιτήσεις και από τις 43 πολυκατοικίες.

Όπως σημείωσε όλες οι πολυκατοικίες συνολικά έχουν 375 διαμερίσματα και οι αιτήσεις φτάνουν στο 52%, για να προσθέσει πως από τις 20 άμεσα κατεδαφιστέες πολυκατοικίες, που είναι 183 διαμερίσματα και έχουν δείξει ενδιαφέρον 126 δικαιούχοι, εκ των οποίων οι οκτώ δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

«Από τις άλλες 23 πολυκατοικίες, οι αιτήσεις είναι 71 και επιδοτήθηκαν με ενοίκιο 84 άτομα», είπε η κ. Γιαννακού.

Από τις 5 πολυκατοικίες στα Λατσιά εκκενώθηκαν οι 4

Αναφορικά στην εκκένωση των πολυκατοικιών, η κ. Γιαννακού είπε ότι από τις πέντε επικίνδυνες πολυκατοικίες στα Λατσιά εκκενώθηκαν οι τέσσερις, εξηγώντας ότι στην μία που εκκρεμεί έμειναν δύο δικαιούχοι.

Είπε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε συνεδρίες για καταχώρηση των προσφορών για κατεδάφιση, σημειώνοντας ότι είναι οι πρώτες που θα κατεδαφιστούν και θα υπάρξει επαφή με τους δικαιούχους και θα τους δοθεί κατάλογος.

Εξάλλου, ανέφερε ότι εκτός από τις 5 πολυκατοικίες στα Λατσιά εκκενώθηκαν και οι πολυκατοικίες στο συνοικισμό Κόκκινες στο Στρόβολο, με τους αρμόδιους να ζητούν όπως εκκενωθούν και οι άλλες για να προχωρήσει η διαδικασία της κατεδάφισης.

Σύμφωνα με την Ειρήνη Γιαννακού το Τμήμα Πολεοδομίας έχει καθημερινή επαφή με τους δικαιούχους, για να προσθέσει πως το κράτος παρείχε βοήθεια και στη μετακόμιση των δικαιούχων.

Διευκρίνισε ακόμα πως για τα άτομα που θα φιλοξενηθούν σε κάποιο σπίτι και δεν έχουν χώρο να βάλουν τα αντικείμενά τους, έγιναν διευθετήσεις για να μπουν σε κρατικές αποθήκες, ενώ σε άτομα που θα πάρουν τα αντικείμενά τους στο χώρο που θα μείνουν δίνεται επίδομα 200 ευρώ.

Ο Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκος Κούνδουρος, είπε πως έχει δημοσιοποιηθεί ένας κατάλογος των συντονιστών, οι οποίοι είναι οι μηχανικοί που θα είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα σε δικαιούχους, εργολάβους και Τμήματος Πολεοδομίας.

Επίσης, είπε πως έγιναν επαφές μέσω του ΕΤΕΚ με εργολάβους και όλα τα συναρμόδια τμήματα, που έχουν εμπλοκή στο πρόγραμμα και με ομάδες πληθυσμού.

Πρόβλημα για δικαιούχους κατηγορίας Γ’

Ο κ. Κούνδουρος εξήγησε πως υπάρχουν αντιδράσεις από τους δικαιούχους της Κατηγορίας Γ’, που αφορά στα άτομα που αγόρασαν διαμέρισμα από εκτοπισθέντες και δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χορηγία από το κράτος.

«Έχει γίνει αρκετή δουλειά σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, για να καταγραφούν οι αξίες της ακίνητης περιουσίας. Έχουν καταγραφεί όσα έχουν βάλει υποθήκη σε κάθε περίπτωση, για να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα», είπε.

Διορία μέχρι την Τετάρτη να εκκενώσουν τα διαμερίσματα τους

Μιλώντας στην Επιτροπή Προσφυγών ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, είπε ότι αυτή τη στιγμή στα Λατσιά μένουν μόνο δύο δημότες σε δύο διαμερίσματα στη μία πολυκατοικία από τις πέντε, σημειώνοντας πως έχει δοθεί διορία μέχρι την Τετάρτη και αν δεν εκκενωθούν τα διαμερίσματα θα προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο, χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή της Αστυνομίας.

«Αύριο λήγει η επιστολή που έχουμε στείλει στους συγκεκριμένους δημότες για να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πάνω από όλα η ασφάλεια τους. Αυτό έχει σημασία. Όμως, δεν θα πάει η Αστυνομία αύριο να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους έξω από την πολυκατοικία τους. Να πούμε ότι θα ακολουθήσει μια επιστολή από δικηγόρο και στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν τότε θα εμπλακεί η αστυνομία», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι δύο που δεν εγκαταλείπουν δεν είναι υπερήλικες, ωστόσο, σημείωσε έχουν τους δικούς τους λόγους που δεν έχουν εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη πολυκατοικία.

Όπως πρόσθεσε «το ότι μένουν εκεί ακόμα είναι επικίνδυνο», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούν δύο δημότες να καθυστερούν την όλη εξέλιξη του προγράμματος».

Πρέπει να κρατήσουμε το σχέδιο, λέει ο Κέττηρος

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν σε ρυθμούς, οι οποίοι είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων, για να προσθέσει ότι «πρέπει να κρατήσουμε το σχέδιο, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου».

Αναφερόμενος στους λόγους, για τους οποίους κάποιοι δικαιούχοι δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά στο σχέδιο, ο κ. Κέττηρος είπε πως οι περισσότεροι από αυτούς, που δεν ανταποκριθήκαν είναι κατηγορίας Γ’, εξηγώντας πως είναι αυτοί που δεν είναι δικαιούχοι εκτοπισμένοι και αγόρασαν διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες μέσα στην τελευταία τριετία, που ο προηγούμενος Υπουργός είχε στο συρτάρι του το σχέδιο.

«Αυτοί οι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν και νομικό έρεισμα να παραμένουν στις πολυκατοικίες. Θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Πολεοδομίας να επανεξετάσει τη θέση του, όχι για μηδενική συνεισφορά, αλλά για μείωση ενδεχομένως της συνεισφοράς. Δεν μπορεί να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να ξαναγοράσουν το διαμέρισμα στο οποίοι θα πάνε και να υποστούν ολόκληρη τη ζημιά», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κάποιοι δεν έχουν ανταποκριθεί, αφού είναι με άλλους πολλούς συνιδιοκτήτες σε ένα διαμέρισμα.

«Ενδεχομένως ο αρχικός ιδιοκτήτης να απεβίωσε», εξήγησε, «οι κληρονόμοι να είναι πολλοί και να μην συμφωνούν».

Επιπροσθέτως, είπε πως ο τρίτος λόγος που δεν ανταποκρίθηκαν κάποιοι δικαιούχοι είναι διαφωνία μεταξύ των μελών της ίδιας της οικογένειας, αφού σημείωσε «υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, τις οποίες όντως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν».

Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν επικοινωνήσει με την Επιτροπή Ευαλωτότητας, μια Επιτροπή που έχει συσταθεί από το ΥΠΕΣ και απαρτίζεται από Ανώτερους Λειτουργούς, για να εξετάσει περιπτώσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν στο Σχέδιο.

Να μην παρέμβει η Αστυνομία ζητά το ΑΚΕΛ

Σε σχέση με το διάταγμα εκκένωσης των πολυκατοικιών στα Λατσιά, το οποίο λήγει αύριο, ο κ. Κέττηρος είπε πως το κόμμα του ζητά (μέλη από άλλα κόμματα δεν συμφώνησαν) να μην παρέμβει η Αστυνομία και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

«Αστυνομία δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Έχουμε την κοινή λογική και μπορούμε να βοηθήσουμε αυτές τις καταστάσεις με τα μέτρα που μας παρέχει η πολιτεία, για να μην φτάσουμε σε τέτοιες εικόνες, οι οποίες δεν θα είναι θετικές ούτε για το σχέδιο, ούτε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ούτε και για την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, κάλεσε το ΥΠΕΣ όπως μεριμνήσει για την πολύ προσεκτική υλοποίηση του έργου, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος είτε αυτά αφορούν ζητήματα διαδικασιών, είτε πρακτικά ζητήματα όπως η ποιότητα των δομικών υλικών ή το χρονικό διάστημα παράδοσης των έργων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top