ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Αυξήσεις μέχρι και 95 σεντ σε προϊόντα πριν την εφαρμογή του μέτρου - Δεν αποκλείονται κι άλλες - Δείτε στοιχεία

Μηδενικό ΦΠΑ: Αυξήσεις μέχρι και 95 σεντ σε προϊόντα πριν την εφαρμογή του μέτρου - Δεν αποκλείονται κι άλλες - Δείτε στοιχεία

Στοιχεία για τις αυξήσεις που είδαν τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε πριν και μετά την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ ενώ παράλληλα καταγράφονται οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των προϊόντων λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή.

Άνοδος στα περισσότερα προϊόντα - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συγκρίνοντας τις μέσες τιμές του Απριλίου 2023 πριν το 0% ΦΠΑ με τις μέσες τιμές του Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται αύξηση στο 21% των ειδών.

Παράλληλα, συγκρίνοντας τις μέσες τιμές του Μαίου 2023 μετά 0% ΦΠΑ με τις μέσες τιμές του Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται αύξηση στο 27% των ειδών ενώ δύο μένουν σταθερά. Συγκρίνοντας τις αναμενόμενες τιμές του Μάϊου 2023 μετά το 0% ΦΠΑ με τις μέσες τιμές του Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται αύξηση στο 83% των ειδών.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα, με βάση τις τιμές που επικρατούσαν την πρώτη μέρα εφαρμογής του μηδενικού ΦΠΑ:

1/ Φρέσκο γάλα: Ένδειξη ότι δεν μειώθηκε ολόκληρος ο ΦΠΑ, δηλαδή 5%, αλλά ελαφρώς λιγότερος.

2/ Νερό: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 10 - 24 σεντ στα 5 από τα 6 είδη του καταλόγου.

3/ Αυγά: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, κατά 4 σεντ τη δωδεκάδα.

4/ Ψωμί: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 3 - 4 σεντ στα 4 από τα 6 είδη του καταλόγου.

5/ Σερβιέτες υγείας: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, κατά 5 σεντ στο 1 από τα 4 είδη του καταλόγου.

6/ Βρεφικές πάνες: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 33 - 95 σεντ στα 4 από τα 6 είδη του καταλόγου.

7/ Βρεφικές τροφές: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 4 - 37 σεντ στα 5 από τα 6 είδη του καταλόγου.

8/ Βρεφικό γάλα: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 29 - 56 σεντ στα 5 από τα 6 είδη του καταλόγου.

9/ Γάλα εβαπορέ/ζαχαρούχο: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 10 - 13 σεντ στα 2 από τα 5 είδη του καταλόγου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις μπήκαν λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού ΦΠΑ.

«Οι αυξήσεις μπήκαν γύρω στις 10-15 ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου. Έτρεξαν και αύξησαν τις τιμές βασικά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μπορούν να μπουν κι άλλες αυξήσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι οι τιμές πώλησης είναι ελεύθερες.

«Αυξήσεις πάνω στα προϊόντα μπορούσαν νομικά και πριν και μετά και ανά πάσα στιγμή να μπουν. Οι τιμές πώλησης είναι ελεύθερες, κανείς δεν μπορεί να πει σε κάποιον γιατί τις διπλασίασες. Ωστόσο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πρέπει να ελέγξει ποιοι αύξησαν τις τιμές και αν είναι πέρα του λογικού. Αν είναι πέρα του λογικού να πει ότι έλεγξα τις τιμές στα προϊόντα, αν είναι σε λογικά πλαίσια να πει αυτές οι αυξήσεις είναι λογικές επειδή αυξήθηκαν τα κόστη», σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία στους παρακάτω πίνακες:

*Σημειώνεται ότι οι τιμές λήφθηκαν από το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και αξιολογήθηκαν/επεξεργάστηκαν από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top