ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Αυξήσεις μέχρι και 95 σεντ σε προϊόντα πριν την εφαρμογή του μέτρου - Δεν αποκλείονται κι άλλες - Δείτε στοιχεία

Μηδενικό ΦΠΑ: Αυξήσεις μέχρι και 95 σεντ σε προϊόντα πριν την εφαρμογή του μέτρου - Δεν αποκλείονται κι άλλες - Δείτε στοιχεία

Στοιχεία για τις αυξήσεις που είδαν τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ έδωσε στην δημοσιότητα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατούσε πριν και μετά την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ ενώ παράλληλα καταγράφονται οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές των προϊόντων λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή.

Άνοδος στα περισσότερα προϊόντα - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συγκρίνοντας τις μέσες τιμές του Απριλίου 2023 πριν το 0% ΦΠΑ με τις μέσες τιμές του Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται αύξηση στο 21% των ειδών.

Παράλληλα, συγκρίνοντας τις μέσες τιμές του Μαίου 2023 μετά 0% ΦΠΑ με τις μέσες τιμές του Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται αύξηση στο 27% των ειδών ενώ δύο μένουν σταθερά. Συγκρίνοντας τις αναμενόμενες τιμές του Μάϊου 2023 μετά το 0% ΦΠΑ με τις μέσες τιμές του Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται αύξηση στο 83% των ειδών.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Συνδέσμου Καταναλωτών, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα, με βάση τις τιμές που επικρατούσαν την πρώτη μέρα εφαρμογής του μηδενικού ΦΠΑ:

1/ Φρέσκο γάλα: Ένδειξη ότι δεν μειώθηκε ολόκληρος ο ΦΠΑ, δηλαδή 5%, αλλά ελαφρώς λιγότερος.

2/ Νερό: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 10 - 24 σεντ στα 5 από τα 6 είδη του καταλόγου.

3/ Αυγά: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, κατά 4 σεντ τη δωδεκάδα.

4/ Ψωμί: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 3 - 4 σεντ στα 4 από τα 6 είδη του καταλόγου.

5/ Σερβιέτες υγείας: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, κατά 5 σεντ στο 1 από τα 4 είδη του καταλόγου.

6/ Βρεφικές πάνες: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 33 - 95 σεντ στα 4 από τα 6 είδη του καταλόγου.

7/ Βρεφικές τροφές: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 4 - 37 σεντ στα 5 από τα 6 είδη του καταλόγου.

8/ Βρεφικό γάλα: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 29 - 56 σεντ στα 5 από τα 6 είδη του καταλόγου.

9/ Γάλα εβαπορέ/ζαχαρούχο: Αυξήθηκαν οι τιμές λίγες μέρες πριν να τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, από 10 - 13 σεντ στα 2 από τα 5 είδη του καταλόγου.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες αυξήσεις μπήκαν λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού ΦΠΑ.

«Οι αυξήσεις μπήκαν γύρω στις 10-15 ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου. Έτρεξαν και αύξησαν τις τιμές βασικά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μπορούν να μπουν κι άλλες αυξήσεις στα συγκεκριμένα προϊόντα, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι οι τιμές πώλησης είναι ελεύθερες.

«Αυξήσεις πάνω στα προϊόντα μπορούσαν νομικά και πριν και μετά και ανά πάσα στιγμή να μπουν. Οι τιμές πώλησης είναι ελεύθερες, κανείς δεν μπορεί να πει σε κάποιον γιατί τις διπλασίασες. Ωστόσο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή πρέπει να ελέγξει ποιοι αύξησαν τις τιμές και αν είναι πέρα του λογικού. Αν είναι πέρα του λογικού να πει ότι έλεγξα τις τιμές στα προϊόντα, αν είναι σε λογικά πλαίσια να πει αυτές οι αυξήσεις είναι λογικές επειδή αυξήθηκαν τα κόστη», σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά στοιχεία στους παρακάτω πίνακες:

*Σημειώνεται ότι οι τιμές λήφθηκαν από το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και αξιολογήθηκαν/επεξεργάστηκαν από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΥΠΑΜ: Ενοχλημένος από υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά - «Με πλήρη διαφάνεια οι διαδικασίες για εκποίηση πυρομαχικών»

Σύσκεψη υπό την παρουσία του Αρχηγού για τη ληστεία στη Λεμεσό - Παραμένει αποκλεισμένη η σκηνή

Eurovision 2024: Αυτό είναι το επίσημο βίντεο κλιπ του τραγουδιού της Κύπρου

Άγνωστος επιτέθηκε σε ανήλικες που βρίσκονταν σε πάρκο – Συνελήφθη από τις Αρχές

Θανατηφόρο του 2012: «Καταπέλτης» ο Α. Δημητρίου στο πόρισμα της ΝΥ – «Νομικά είναι ορθό…ηθικά όχι, εδώ στην Κύπρο κάνουμε προχειροδουλειές»

Ασκεί έφεση ο Πογκμπά για τον... τετραετή (!) αποκλεισμό: «Σοκαρισμένος που μου αφαιρούνται όλα όσα έχω χτίσει»Υπ. Δικαιοσύνης: «Σε πρόωρο στάδιο οι εξετάσεις για την ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό»

Υπ. Δικαιοσύνης: «Σε πρόωρο στάδιο οι εξετάσεις για την ένοπλη ληστεία στη Λεμεσό»

Το περιστατικό στην περιοχή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου έχει μια ιδιαίτερη σοβαρότητα, εξού και ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει μεταβεί στην Λεμεσό προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για να καλύτερη δυνατή έρευνα του περιστατικού, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, απαντώντας σε ερώτηση, μετά το πέρας εκδήλωσης στην Λευκωσία, σχετικά με την ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε το βράδυ της Τετάρτης, σε απομακρυσμένο παραλιακό υποστατικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top