ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις: 1 στους 2 δεν τις υπέβαλαν ακόμη - Κινδυνεύουν με πέναλτι 100 ευρώ - Πότε λήγει η προθεσμία

Φορολογικές Δηλώσεις: 1 στους 2 δεν τις υπέβαλαν ακόμη - Κινδυνεύουν με πέναλτι 100 ευρώ - Πότε λήγει η προθεσμία

Με ικανοποιητικό ρυθμό συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσω του συστήματος TaxisNet, παρά το γεγονός πως ακόμη ένας στους δύο φορολογούμενους δεν το έχουν πράξει.

Μιλώντας στο ThemaOnline η Λειτουργός Α’ του Τμήματος Φορολογίας, Ειρήνη Ιωάννου, ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα (18/9) περίπου 131.000 φορολογούμενοι είχαν υποβάλει ολοκληρωμένα και τελεσίδικα τη φορολογική τους δήλωση, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 43% όσων εκτιμάται ότι θα υποβάλουν φορολογική δήλωση φέτος (γύρω στις 300.000 φορολογούμενοι).

Την ίδια ώρα, συνέχισε, έχουν επεξεργαστεί τη δήλωσή τους, χωρίς να την έχουν υποβάλει τελεσίδικα, γύρω στις 20.000 φορολογούμενοι, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του συνόλου των φορολογουμένων.

Οι προαναφερθέντες αριθμοί, πάντως, είναι αισθητά αυξημένοι σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, περίοδο κατά την οποία είχαν υποβληθεί τελεσίδα 80.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ άλλες 16.000, περίπου, βρίσκονταν στο στάδιο της επεξεργασίας και προσωρινής φύλαξης.

Καμία πρόθεση για να δοθεί παράταση

Με δεδομένο ότι σε περίπου δύο εβδομάδες λήγει η περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων κι ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Ιωάννου τόνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση για να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, υπενθυμίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 2α Οκτωβρίου.

«Στόχος είναι να κρατηθούν οι ημερομηνίες, καθώς η ημερομηνία που δόθηκε ήδη παρατάθηκε, λόγω της έγκρισης του νομοσχεδίου που είχε αναδρομική ισχύ και έπρεπε να ενσωματωθεί στη δήλωση του 2022», εξήγησε.

Οι επιβαρύνσεις για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος φορολογούμενος έπρεπε να υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν το έπραξε, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ συν επιπρόσθετους τόκους και επιβαρύνσεις για τον πληρωτέο φόρο που δεν καταβλήθηκε, εάν βέβαια προκύψει φόρος.

Αξίζει, εξάλλου, να τονιστεί ότι, ως επί το πλείστον πληρωτέος φόρος προκύπτει κυρίως στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι δηλώνουν άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού τους, αφού από αυτόν γίνεται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι παρά το γεγονός πως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους, ωστόσο, και φέτος, εξαιρούνται από την εν λόγω υποχρέωση όσοι πολίτες έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 19.500 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top