ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι Ημικρατικοί - Μόλις 18 από τους 44 κατέθεσαν τον προϋπολογισμό τους στο Υπουργείο Οικονομικών

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι Ημικρατικοί - Μόλις 18 από τους 44 κατέθεσαν τον προϋπολογισμό τους στο Υπουργείο Οικονομικών

Τι κι αν έχει περάσει ένας μήνας και βάλε από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς των προϋπολογισμών τους για το 2024 στο Υπουργείο Οικονομικών, η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών, όπως και κάθε χρόνο, δεν το έχουν πράξει ακόμη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ThemaOnline η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, Μελίνα Κατσουνωτού, αν και οι Ημικρατικοί Οργανισμοί έχουν αρχίσει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους, εντούτοις «σίγουρα η εικόνα μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο ενθαρρυντική, ώστε να πούμε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο σε σχέση με άλλες χρονιές».

Αφού υπογράμμισε ότι «οι προϋπολογισμοί των Ημικρατικών Οργανισμών περνούν πρώτα από τα αρμόδια Υπουργεία και ακολούθως κατατίθενται στο Υπουργείο Οικονομικών», υπέδειξε πως «δεν γνωρίζουμε εάν η καθυστέρηση οφείλεται στα αρμόδια Υπουργεία ή στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, ούτε εάν οι ίδιοι οι Οργανισμοί έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους ή έχουν καθυστερήσει ή και δεν έχουν ετοιμάσει ακόμη τους προϋπολογισμούς τους».

Ερωτηθείσα πόσοι Ημικρατικοί Οργανισμοί έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα τους προϋπολογισμούς τους, η κ. Κατσουνωτού είπε ότι έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών οι προϋπολογισμοί 18 από τους 44 Ημικρατικούς Οργανισμούς, ένας αριθμός πολύ μικρός, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλέσει και αναπόφευκτες καθυστερήσεις στην προώθησή τους στη Βουλή για ψήφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι, στην εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλους τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τα αρμόδια Υπουργεία ως καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση των προϋπολογισμών είχε οριστεί η 16η Αυγούστου.

«Δυστυχώς, κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υποβολή των προϋπολογισμών στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση», τόνισε υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε ετοιμότητα να εξετάσει όσον το δυνατόν πιο σύντομα οποιοδήποτε προϋπολογισμό τεθεί ενώπιόν του.

«Πίεση» Αννίτας σε Κυβέρνηση - Απέστειλε επιστολή στον ΠτΔ

Πάντως, με γνώμονα ότι κάθε χρόνο παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα η Βουλή να καλείται να ψηφίζει δωδεκατημόρια προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι το Κοινοβούλιο δεν θα αποδεχθεί φαινόμενα του παρελθόντος.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας, απέστειλε την στις 4 Σεπτεμβρίου επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καλώντας τον να πράξει τα δέοντα για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών των Ημικρατικών Οργανισμών στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί κατατίθενται στα αρμόδια Υπουργεία από τον Μάιο ή και τον Ιούνιο για εξέταση.

Την ίδια ώρα, υποδεικνύει πως η καθυστέρηση στην υποβολή των προϋπολογισμών, δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο Νομοθετικό Σώμα, αλλά και στην λειτουργία και την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων των ίδιων των Ημικρατικών Οργανισμών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top