ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέζει για αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν: «Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να το αναγνωρίσει πρώτο»

Πιέζει για αναγνώριση του ψευδοκράτους ο Ερντογάν: «Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να το αναγνωρίσει πρώτο»

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επικαιρότητα στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή από την επίσημη επίσκεψή του στο Ναχιτσεβάν. Ο Ερντογάν απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, όπως για την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του Μπομπ Μενέντεζ, τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Μας δίνει πλεονέκτημα για τα F-16»

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας όσον αφορά τα F-16 ήταν οι ενέργειες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα παρακολουθεί στενά αυτή τη διαδικασία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στις ΗΠΑ πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες. Οι συνομιλίες αυτές συνεχίζονται ακόμη. Αλλά τώρα θα ήταν χρήσιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του. Έτσι, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία σχετικά με τα F-16», είπε και συνέχισε:

«Όχι μόνο για τα F-16, αλλά και για όλα τα άλλα θέματα. Ο Μενέντεζ και οι της νοοτροπίας του ασκούν παρεμποδιστικές δραστηριότητες εναντίον μας. Η απεμπλοκή του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα φέρει εις πέρας τους τομείς που πρέπει να διαχειριστεί. Περιμένουμε τώρα μια σαφή απάντηση από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που περιμένουμε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμα και αυτό το θέμα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε μια αυτάρκης χώρα όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία. Βρισκόμασταν στην ίδια κατάσταση με τα UAV και τα UCAV στο παρελθόν. Τότε, υπήρχε το θέμα του Predator. Παρόλο που το χρειαζόμασταν, δεν μπορούσαμε να το πάρουμε από το σύμμαχό μας. Τι κάναμε; Κατασκευάσαμε τα δικά μας UAVs. (...) Τώρα χρειαζόμαστε τα F-16, αλλά εργαζόμαστε επίσης και για την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς Kaan».

«Το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να αναγνωρίσει πρώτο την ‘ΤΔΒΚ’»

Ο ίδιος ανέφερε πως το Αζερμπαϊτζάν ενδέχεται να αναγνωρίσει πρώτο την «ΤΔΒΚ»: «Υπάρχει μια σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το επόμενο διάστημα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ πρόθυμο να προσκαλέσει τον κ. Ερσίν Τατάρ, πρόεδρο της ‘ΤΔΒΚ’ σε αυτή τη συνάντηση. Στις 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι θα δούμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ως μέλος-παρατηρητή σε αυτή τη συνάντηση. Χάρη στον κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό. Αποκάλυψε επίσης ότι θέλει να κυματίζει εκεί η σημαία της ‘ΤΔΒΚ’. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας χέρι-χέρι σε αυτό το βήμα που έγινε σχετικά με την ‘ΤΔΒΚ’».

«Η αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου. Οι πραγματικότητες του νησιού είναι προφανείς και η ‘ΤΔΒΚ’ είναι η πιο σαφής πραγματικότητα στην Κύπρο. Εδώ και χρόνια, όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την τουρκική παρουσία εκεί, δεν τα κατάφεραν. Επειδή όμως κάθε βήμα που επιχειρούσαν ήταν αβάσιμο, κατέληγε σε απογοήτευση γι' αυτούς. Μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’, έχουμε δοκιμάσει όλους τους τρόπους για λύση. Έχουμε προσεγγίσει με ειλικρίνεια όλες τις φόρμουλες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της ομοσπονδίας. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παραμελήσουμε τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ ή να τα αφήσουμε να καταπατηθούν. Θα υψώσουμε περισσότερο τη φωνή μας για να αναγνωριστεί η ‘ΤΔΒΚ’ από άλλες χώρες. Έχουμε πει και από παλιά ότι είναι λάθος να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα στη μέση και να το αγνοούμε λέγοντας "η μη λύση δεν είναι λύση". Τώρα ήρθε η ώρα για το σωστό βήμα που θα σβήσει όλα τα λάθη. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λανθασμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νησί της Κύπρου αξίζει να το θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με εντάσεις», επεσήμανε.

Ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο

«Οι προετοιμασίες του υπουργείου Εξωτερικών μας σχετικά με την ημερομηνία της επίσκεψης συνεχίζονται. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Τουρκία, η οποία αναβλήθηκε για λόγους ασθένειας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Η κίνηση για αυτό το θέμα συνεχίζεται, ώστε η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί τον κατάλληλο χρόνο. Όπως γνωρίζετε, η προετοιμασία για αυτές τις υποθέσεις ανήκει στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ισραήλ. Μετά από αυτό, θα πραγματοποιήσουμε τη δική μας επίσκεψη. Η Τουρκία και το Ισραήλ συνεργάζονται σε πολλούς τομείς», είπε επίσης και συνέχισε:

«Η ύπαρξη νέων τομέων συνεργασίας είναι επίσης γεγονός. Ειδικά η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση βιώσιμων πηγών ενέργειας με την επίδραση της συγκυρίας που διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Είναι επίσης γνωστό ότι το Ισραήλ αναζητά τη μεταφορά των πόρων του στην Ευρώπη. Η πιο λογική διαδρομή είναι η μεταφορά αυτών των πόρων στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Το συζητήσαμε αυτό στην τελευταία μας συνάντηση και έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας όσον αφορά τις γεωτρήσεις. Έχουμε δώσει οδηγίες στους αρμόδιους ανθρώπους μας να διεξάγουν τεχνικές μελέτες σχετικά με αυτό. Το συντομότερο δυνατό, θα διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες όπως τη διαδρομή, το χρονοδιάγραμμα και τις περιοχές των γεωτρήσεων στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ».

Το ζήτημα της Σουηδίας θα είναι στην ημερήσια διάταξη με το άνοιγμα του κοινοβουλίου;


«Το κοινοβούλιο έχει δομή, έχει πρόεδρο... Ξέρετε ότι κι η Αμερική έχει κοινοβούλιο, αλλά έχουμε και εμείς. Υπάρχει επίσης μια δομή μέσα στο κοινοβούλιο μας. Ως Λαϊκή Συμμαχία, έχουμε επίσης μια δομή. Ως Λαϊκή Συμμαχία, φυσικά και θα έχουμε συνομιλίες μεταξύ μας. Αντίστοιχα, θα υποβάλουμε εν τω μεταξύ την αίτησή μας στο κοινοβούλιο και αν το κοινοβούλιο μάς θέσει ένα χρονοδιάγραμμα, αυτό θα ακολουθήσουμε. Όσον αφορά το θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν είχε επίσης κάποιες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ελπίζω αν τηρήσουν την υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιο μας θα την τηρήσει κι αυτό. Θα προβεί στα βήματά του αναλόγως».

Συνεχίζοντας για το θέμα των F-16, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι εκείνες που συνέδεσαν πρώτες το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τα F-16.

«Ήδη εκείνοι συνέδεσαν τη Σουηδία με F-16. Οπότε εκείνοι το έθεσαν έτσι. Ο Καναδάς κάνει το ίδιο πράγμα, η Αμερική κάνει το ίδιο πράγμα. Εμείς λέμε: "Αν εσείς έχετε Κογκρέσο, εμείς έχουμε κοινοβούλιο". Δεν μπορούμε να βάλουμε το κοινοβούλιο μας σε δεύτερη μοίρα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχουμε μια ενότητα ως Λαϊκή Συμμαχία. Συνεχίζουμε το έργο μας στο πλαίσιο αυτής της ενότητας. Ως αποτέλεσμα, η απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί τώρα από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το κοινοβούλιό μας παρακολουθεί κάθε εξέλιξη που σχετίζεται με το θέμα αυτό με κάθε λεπτομέρεια. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου μας πότε θα λάβει αυτή την απόφαση και ποια θα είναι η απόφαση. Όταν το θέμα έρθει στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου, θα δούμε μαζί ποια θα είναι η απόφαση».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top