ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάντος: Είδε Τατάρ και ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

Σάντος: Είδε Τατάρ και ζήτησε επίσπευση της διαδικασίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων

Την ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων υπογράμμισε η Μόνιμη Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους αγνοούμενους στην Κύπρο, Ισαμπέλ Σάντος, προς τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα X του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέα Κεττή, η κ. Σάντος μετέφερε κατά τη συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη το ξεκάθαρο μήνυμα πως "μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο στην επίσπευση της διαδικασίας. Χρειάζεται να βοηθήσουμε τις οικογένειες. Ο χρόνος έχει καθοριστική σημασία".

Εξάλλου, σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Κεττής αναφέρει πως η κ. Σάντος είχε επίσης το πρωί εποικοδομητική συνάντηση με τα μέλη της ε/κ και της τ/κ κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Λεωνίδα Παντελίδη και Hakkı Müftüzade.

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως κατά τη δεύτερη επίσκεψη της στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώθηκε, η κ. Σάντος πραγματοποίησε σειρά παραγωγικών συναντήσεων.

Όπως σημειώνεται η κ. Σάντος συναντήθηκε σήμερα από κοινού με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο, μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ), και έπειτα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Ακολούθως, πραγματοποίησε επίσκεψη σε χώρο εκσκαφής στην ευρύτερη Λευκωσία. Στη συνέχεια, η κ. Σάντος είχε συναντήσεις με συγγενείς Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963-64, όπως επίσης και με ειδικούς επί του θέματος.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των συναντήσεων, η κ. Σάντος δήλωσε ότι αναγνωρίζει το σημαντικό έργο της ΔΕΑ τονίζοντας ωστόσο ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ζήτησε την αμέριστη συνεργασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τη ΔΕΑ για να αυξηθoύν τα αποτελέσματα. Τόνισε ότι πρέπει να διευκολύνουμε τις οικογένειες των αγνοουμένων και των δυο κοινοτήτων για να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους και να μπορούν να προχωρήσουν στην ταφή τους.

Στο χώρο εκσκαφής που επισκέφθηκε με τα μέλη της ΔΕΑ, η ίδια είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά την αρμονική συνεργασία των επιστημόνων και των δυο κοινοτήτων οι οποίοι συνεργάζονται στο πλαίσιο της ΔΕΑ για την επίτευξη αυτού του κατεξοχήν ανθρωπιστικού σκοπού, προστίθεται.

Τέλος, η κ. Σάντος επιβεβαίωσε ότι η έκθεση που ετοιμάζει δεν θα ασχοληθεί με τις πολιτικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος αλλά θα καταπιάνεται αποκλειστικά με τη βαρυσήμαντη ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος των αγνοουμένων, αναφέρεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top