ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πολύχρονος αγώνας των αφανών ηρώων στα ασθενοφόρα για κατοχύρωση - «Είμαστε άτυπα μόνο διασώστες, δεν έχουμε μητρώο»

Ο πολύχρονος αγώνας των αφανών ηρώων στα ασθενοφόρα για κατοχύρωση - «Είμαστε άτυπα μόνο διασώστες, δεν έχουμε μητρώο»

Καθημερινό και ψυχοφθόρο αγώνα για την διάσωση ανθρωπίνων ζωών δίνουν οι διασώστες ασθενοφόρων, οι οποίοι απευθύνουν κραυγή απόγνωσης, αφού το επάγγελμα τους δεν είναι κατοχυρωμένο.

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Ταμίας του Κλάδου Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων της ΠΑΣΥΔΥ, Παναγιώτης Γρηγορίου αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι διασώστες ασθενοφόρων, εκτελώντας καθημερινά τα καθήκοντα τους.

«Δουλεύουμε και κινδυνεύομε στους δρόμους. Στα περιστατικά πολλές φορές κινδυνεύουμε γιατί αντιμετωπίζουμε και ναρκομανείς ασθενείς και μεθυσμένους ασθενείς, έχουμε σοβαρά τροχαία στους αυτοκινητόδρομους κτλ.. Το χειρότερο είναι τα μωρά διότι αν βρεις ένα μωρό και έχεις μωρά τα βάζεις στην θέση τους ότι είναι το μωρό σου. Είναι πολύ δύσκολο το έργο μας ωστόσο εμείς αγαπούμε και κάνουμε αυτό το επάγγελμα. Αν δεν θέλεις αυτή την δουλειά δεν μπορείς να την κάνεις. Είχα συνάδελφους δεν μπορούσαν να το κάνουν και σταμάτησαν», σημείωσε.

Δυστυχώς, παρά όλες τις δυσκολίες του επαγγέλματος, δεν είναι κατοχυρωμένο ενώ ούτε υπάρχει μητρώο ώστε να είναι εγγεγραμμένοι οι εργαζόμενοι.

«Το επάγγελμα μας δεν είναι καθόλου κατοχυρωμένο, είμαστε άτυπα μόνο διασώστες για την Υπηρεσία Ασθενοφόρων,δεν έχουμε μητρώο, δεν είμαστε κάπου καταχωρημένοι. Έχει από το 2017 που προσπαθούμε και πολεμούμε για αυτό το μητρώο αλλά δεν βρίσκουμε κάπου ανταπόκριση. Κατά την αρχή της Προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας όπου είπαμε τι ζητούμε και μετά μας έκλεισαν τις πόρτες. Μετά ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο ωστόσο απορρίφθηκε και κάπου έμεινε στα συρτάρια», επεσήμανε.

Αναφορικά με τον μισθό των διασωστών ασθενοφόρων, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι ο μισθός είναι στην κλίμακα Α2, αν και έγιναν προσπάθειες να διεκδικήσουν ψηλότερη κλίμακα.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε δεύτερη δουλειά διότι είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέραμε τον μισθό μας από την αρχή αλλά προσπαθήσαμε για κάποιες βελτιώσεις πάνω στην κλίμακα ωστόσο δεν βρήκαμε ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν σκέφτονται να προχωρήσουν με απεργιακά μέτρα, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι αυτό δεν είναι δυνατό.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωές, θα είναι μακάβριο αν προχωρήσουμε σε απεργία. Δυστυχώς η φύση της δουλειάς δεν σηκώνει απεργίες», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top