ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντοπίστηκαν 58 παραβιάσεις όρων μίσθωσης τ/κ περιουσιών – Πόσες καθυστερημένες οφειλές εισπράχθηκαν

Εντοπίστηκαν 58 παραβιάσεις όρων μίσθωσης τ/κ περιουσιών – Πόσες καθυστερημένες οφειλές εισπράχθηκαν

Στους 540 ανήλθαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2023 οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε ότι «τουλάχιστον 58 περιπτώσεις αποδεδειγμένα παραβιάζουν τους όρους σύμβασης μίσθωσης τ/κ περιουσίας», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας, Γιώργος Ματθαιόπουλος.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον λαμβάνονται μέτρα για την είσπραξη καθυστερημένων/συσσωρευμένων οφειλών από μισθωτές προς το ταμείο τ/κ περιουσιών, ανέφερε ότι στο τελευταίο εξάμηνο τα έσοδα του Ταμείου Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών αυξήθηκαν κατά περίπου 400.000 ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για είσπραξη καθυστερημένων/συσσωρευμένων οφειλών από μισθωτές.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε διακανονισμός για την σταδιακή εξόφληση επιπλέον 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και καταχωρήθηκαν αγωγές για οφειλές που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποιες είναι οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται για την διαχείριση των τ/κ Περιουσιών, ο κ. Ματθαιόπουλος είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δρομολογήσει σειρά έργων/ ενεργειών για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, τα οποία περιλαμβάνουν την νομοθετική ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων που προκύπτουν από την μακροχρόνια διαχείριση των τ/κ περιουσιών, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και αξιοκρατίας κατά την διαδικασία παραχώρησης και διαχείρισης τους.

Επίσης, ανέφερε ότι περιλαμβάνουν «την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών και των Κλάδων τ/κ Περιουσιών των Επιτροπών Διοικήσεων ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικοί στη διεκπεραίωση των εργασιών τους, μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο καθηκόντων και αρμοδιοτήτων αλλά και την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς που αφορούν κτηματολογικές εργασίες, ελεγκτικές υπηρεσίες, την τυποποίηση διαδικασιών και εισαγωγή μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης των συμβάσεων μίσθωσης, εισαγωγή καθορισμένων επιπέδων απόδοσης και μέτρησης της αποτελεσματικότητας και ποιότητας του παραγόμενου έργου με την χρήση δεικτών απόδοσης».

Είπε ακόμη ότι οι ενεργειες για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών περιλαμβάνουν επίσης «την αναβάθμιση των μηχανογραφικών/ πληροφοριακών συστημάτων που αφορούν στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την διαχείριση των περιουσιών και για την παρακολούθηση των συμβάσεων μίσθωσης, όσο και για την ετοιμασία ολοκληρωμένου και έγκυρου στρατηγικού προγραμματισμού για το θέμα» και «την επιμόρφωση του προσωπικού για την καλύτερη διεκπεραίωση των εργασιών που τους ανατίθενται».

Κληθείς να πει τι γίνεται με τις υφιστάμενες συμβάσεις μισθώσεις τ/κ περιουσιών και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος των συμβάσεων μίσθωσης που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Ματθαιόπουλος είπε ότι όπως είναι γνωστό, με οδηγίες του Κηδεμόνα τ/κ Περιουσιών ετοιμάστηκε Σχέδιο Δράσης για τον έλεγχο όλων των συμβάσεων μίσθωσης για επαγγελματικούς σκοπούς οι οποίες ανέρχονται σε πέραν των 4.500 συμβάσεις (περιλαμβανομένου και των συμβάσεων με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Ανέφερε επίσης ότι σε πρώτο στάδιο, οι έλεγχοι αφορούν την διαχείριση των περιουσιών που έχουν παραχωρηθεί (κατοχή και χρήση, τυχόν υπομισθώσεις, καταβολή ενοικίων, κατάσταση υποστατικών κ.τ.λ), ενώ σε δεύτερο στάδιο, όπως είπε, θα γίνουν πιο εξειδικευμένοι οικονομικοί και ελεγκτικοί έλεγχοι.

«Θα ακολουθήσουν επίσης, ανάλογοι έλεγχοι για συμβάσεις που αφορούν σε κατοικίες και γεωργικούς κλήρους», σημείωσε.

Ερωτηθείς τι μέτρα λαμβάνει ο Κηδεμόνας ενάντια σε όσους παραβιάζουν τις συμβάσεις μισθώσεις ή κατέχουν παράνομα τ/κ Περιουσίες, ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών είπε στο ΚΥΠΕ σε σχέση με αυτές τις περιοπτώσεις ότι «ο Κηδεμόνας λαμβάνει διάφορα μέτρα συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της σύμβασης μίσθωσης και της ανάκτησης της περιουσίας».

«Παράλληλα λαμβάνονται νομικά μέτρα για την διαφύλαξη των συμφερόντων του Ταμείου του Κηδεμόνα, περιλαμβανομένης της καταχώρησης αγωγών στα αρμόδια δικαστήρια», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top