ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πική-Πογιατζή την Παρασκευή - Στο επίκεντρο η στελέχωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Συνάντηση Πική-Πογιατζή την Παρασκευή - Στο επίκεντρο η στελέχωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Την Παρασκευή στις 9:00 π.μ. συναντά η Υφυπουργός παρά των Προέδρω, Ειρήνη Πική, τον Επίτροπο Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους για επαρκή και κατάλληλη στελέχωση της Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Αυτό ανέφερε σήμερα ο κ. Πογιατζής, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τις συστάσεις της έκθεσης GRECO, καθώς μεταξύ των παρατηρήσεων της έκθεσης περιλαμβάνεται και αναφορά σε ελλιπή στελέχωση της Αρχής, όπως είπε ο κ. Πογιατζής.

Τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών απασχόλησαν οι 13 συστάσεις της έκθεσης GRECO για την πρόληψη της διαφθοράς στην κεντρική κυβέρνηση. Ο Επίτροπος Διαφάνειας αναφέρθηκε σε δύο από τις συστάσεις, που άπτονται της λειτουργίας της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενώ η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυβέρνησης, ώστε να ανταποκριθεί στις συστάσεις, αναφέροντας ότι εγκρίθηκε σήμερα Κώδικας Δεοντολογίας για αξιωματούχους και ότι προχωρά σύσταση ad hoc επιτροπής για τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Επίτροπος Διαφάνειας ενώπιον της Επιτροπής, η Αρχή κατά της Διαφθοράς διαθέτει οχτώ άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μόνο το ένα είναι μόνιμο, ενώ τα υπόλοιπα εργάζονται στην Αρχή με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες ή με συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να μπορεί η Αρχή να επιλέγει το προσωπικό της, ώστε αυτό να χαίρει απόλυτης εμπιστοσύνης. Σημείωσε ότι δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής περιστατικά διαρροής εγγράφων της Αρχής, όμως θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί.

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ότι μεταξύ των 13 συστάσεων της έκθεσης GRECO που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση, η σύσταση με αριθμό 12 αφορά στη στελέχωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, όπως επίσης και τις εγκαταστάσεις και τους χώρους που διαθέτει. Σημείωσε ότι, όσον αφορά τους χώρους, η Αρχή έχει εξασφαλίσει κονδύλι ώστε να προχωρήσει στην ετοιμασία δύο αιθουσών, κατάλληλα διαμορφωμένων για ακροάσεις, καθώς μέχρι στιγμής διαθέτει μόνο μία τέτοια αίθουσα.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στην πρόοδο για εφαρμογή της νομοθεσίας για το lobbying, λέγοντας ότι και αυτό περιλαμβάνεται στις συστάσεις της έκθεσες. Ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών ανοίγει το μητρώο για λομπίστες και εξήγησε ότι όλες οι υπόλοιπες πτυχές που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου έχουν ετοιμαστεί, όμως κρίθηκε απαραίτητο να υπάρχει το σχετικό μητρώο, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται από αυτό οι αξιωματούχοι. Επεσήμανε δε, ότι η επαρκής στελέχωση της Αρχής είναι απαραίτητη προκειμένου να κυλήσουν ομαλά διαδικασίες που αφορούν στο μητρώο για το lobbying.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής και ερωτηθείσα για το θέμα της στελέχωσης της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει «οποιαδήποτε υποδομή και στελέχωση για να εξασκήσει σωστά τον ρόλο της».

Σημείωσε, ακόμα, ότι όπως ανέφερε και ο κ. Πογιατζής, έχει δοθεί στην Αρχή ό,τι έχει ζητήσει και από πλευράς οικονομικών πόρων. «Το θέμα είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και σωστή στελέχωση, για να μπορεί ακριβώς να επιτελέσει το πάρα πολύ σημαντικό της έργο (η Αρχή)», κατέληξε η κ. Πική.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top