ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθωώθηκαν για 2η φορά Αφρίκα και Λεβέντ για την καρικατούρα του Ερντογάν

Αθωώθηκαν για 2η φορά Αφρίκα και Λεβέντ για την καρικατούρα του Ερντογάν

Για δεύτερη φορά αθωώθηκε η εφημερίδα Αφρίκα (σήμερα Αβρούπα), ο διευθυντής της Σενέρ Λεβέντ και ο αρχισυντάκτης Αλί Οσμάν Ταμπάκ για την καρικατούρα/κολάζ που είχε δημοσιεύσει με ένα αρχαίο άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Η αθωωτική απόφαση του «εφετείου» λήφθηκε κατά πλειοψηφία, όχι ομόφωνα, δήλωσε ο δικηγόρος της εφημερίδας, Τατζιάν Ρεϊνάρ. Η καρικατούρα/κολάζ είχε δημοσιευθεί στην Αφρίκα στις 21 Δεκεμβρίου του 2017 με τίτλο «Με τα μάτια ενός Έλληνα». Η αγωγή της «εισαγγελίας» εναντίον της εφημερίδας και των Λεβέντ και Ταμπάκ αφορούσε τις κατηγορίες «προσβολή υψηλόβαθμου αξιωματούχου ξένου κράτους» και «πρόκληση βλάβης στις σχέσεις Τουρκίας – τδβκ».

«Είναι λυπηρό. Είχαμε ευχηθεί αυτή η απόφαση να είχε ληφθεί ομόφωνα. Αλλά λήφθηκε με πλειοψηφία. Ωστόσο, αυτή η απόφαση έδειξε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την πίστη μας πως μπορούμε να κρατηθούμε εδώ και να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα. Είδαμε στην πράξη ότι αν παλέψουμε ώμο με ώμο, μπορούμε να το πετύχουμε», ανέφερε ο Τατζιάν Ρεϊνάρ.

Για ιστορική απόφαση έκανε λόγο ο Σενέρ Λεβέντ θυμίζοντας ότι για την ίδια υπόθεση εναντίον του κινήθηκε η Εισαγγελία στην Άγκυρα και καταδικάστηκε ερήμην του σε 1 χρόνο φυλάκιση στην Τουρκία. Ο Λεβέντ θεωρεί ότι αυτή η υπόθεσή δεν ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση εξηγώντας ότι εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου η τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα υπέβαλλε παράπονο στην «εισαγγελία», η οποία υπέβαλλε την μήνυση εναντίον της εφημερίδας για την συγκεκριμένη γελοιογραφία ζητώντας ποινή φυλάκισης. Υπενθύμισε επίσης ότι το πρωτόδικο «δικαστήριο» τους αθώωσε αλλά ο «εισαγγελέας» άσκησε έφεση, η οποία εξετάστηκε τώρα και αθωώθηκαν και πάλι.

Θεωρεί όμως σημαντικό, είπε, πως μετά την άσκηση έφεσης στα κατεχόμενα για την ίδια υπόθεση του ασκήθηκε δίωξη στην Τουρκία όπου εκεί καταδικάστηκε ερήμην του σε ένα χρόνο φυλάκιση, την οποία «από μόνοι τους μετέτρεψαν σε χρηματικό πρόστιμο».

Η εκδίκαση της έφεσης στα κατεχόμενα έγινε ενώ είχε καταδικασθεί ο ίδιος στην Άγκυρα, θεωρώντας ότι το μήνυμα που έδωσε η Τουρκία ήταν πως αντίστοιχη έπρεπε να ήταν και η έκβαση της έφεσης για την υπόθεση στα κατεχόμενα, κάτι που δεν έγινε. «Γι’ αυτό αυτή η απόφαση είναι πολύ πολύ σημαντική. Στη Άγκυρα φυλάκιση, εδώ αθώωση. Το δικαστήριο έδωσε πολύ σημαντικές εξετάσεις. Έβγαλε την δική του απόφαση. Το μήνυμα προς την Άγκυρα ήταν ‘δεν είναι έτσι, αλλά έτσι’».

Στο πλευρό του Σενέρ Λεβέντ και ο «βουλευτής» του ΡΤΚ και δημοσιογράφος, Σαμί Οζουσλού που δήλωσε έξω από το «δικαστήριο» ότι πρόκειται για μια «ιστορική καμπή». «Ήμουν πάντα δημοσιογράφος που εμπιστεύεται την ανεξαρτησία του δικαστικού μας σώματος. Είναι χρήσιμο να πούμε ότι περάσαμε μια ιστορική καμπή με την απόφαση».

Είναι λάθος, συνέχισε, να σύρονται δημοσιογράφοι με ποινικές υποθέσεις στα δικαστήριο και κάλεσε την «γενική εισαγγελία»» να αναθεωρήσει τη στάση της για αυτό το θέμα. Η «νομοθεσία» πρόσθεσε, πρέπει να εναρμονιστεί με σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Κάλεσε επίσης όλους να στηρίξουν την προσπάθεια του ΡΤΚ στη «βουλή» για αλλαγή του «νομοθετικού πλαισίου» που υπάρχει σήμερα στα κατεχόμενα, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροποποιητική πρόταση για τον «περί στρατιωτικών εγκλημάτων νόμο» με βάση τον οποίο διώκεται και ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο, (BASIN-SEN), Αλί Κισμίρ.

Όλοι θα πρέπει να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΡΤΚ στη «βουλή», είπε, για την εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου και όλων των ελευθεριών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας



Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top