ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμη κατοικία και Φ.Π.Α 5%: Από τα 200 τ.μ στα 130 - Οι καταχρήσεις και η επιστροφή 35 εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος από ψευδείς αιτήσεις

Μόνιμη κατοικία και Φ.Π.Α 5%: Από τα 200 τ.μ στα 130 - Οι καταχρήσεις και η επιστροφή 35 εκατομμυρίων ευρώ στο κράτος από ψευδείς αιτήσεις

Από 31 Οκτωβρίου αλλάζει το πλαίσιο του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 5% για σκοπούς κύριας κατοικίας ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν οι έλεγχοι διαπίστωσης εάν προέβησαν σε κατάχρηση ή ορθά επωφελήθηκαν μέχρι σήμερα του μειωμένου συντελεστή (Φ.Π.Α. 5%) για σκοπούς αγοράς κύριας κατοικίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Τμήμα Φορολογίας, διαθέτει τα εργαλεία, ώστε να εντοπίζει περιπτώσεις κατάχρησης, τόσο μέσω επιτόπιων ελέγχων όσο και μέσω άλλων εργαλείων και πληροφοριών που έχουν στην διάθεση τους.

Σε επικοινωνία του ThemaOnline με το Τμήμα Φορολογίας, επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζουν ενώ υπάρχει θετική εικόνα ότι μετά την δημοσιοποίηση της εκστρατείας, οι πολίτες δείχνουν σε μεγάλο ποσοστό να συμμορφώνονται , έχοντας ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις που "φτάνουν" στο Τμήμα Φορολογίας να είναι πλέον πιο στοχευμένες.

Πάνω από 550 καταχρήσεις και 35 εκατομμύρια αναμένονται να επιστραφούν στο κράτος

Υπενθυμίζεται οτι πριν ένα χρόνο, τον Οκτωβρίου του 2022, πραγματοποιήθηκε στοχευμένη εκστρατεία διαπίστωσης κατά πόσο γινόταν κατάχρηση ή χρησιμοποιείτο για άλλους σκοπούς το Φ.Π.Α. 5% (μειωμένο συντελεστή) που παραχωρείτο για ιδιοκατοίκηση.

Στα πλαίσια εκστρατείας το Τμήμα Φορολογίας, από τον Οκτωβρίου του 2022 έως και το Μάιο του 2023 διενήργησε πάνω από 2000 επιτόπιους έλεγχους σε κατοικίες/διαμερίσματα και εντοπίστηκαν πάνω από 550 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε κατάχρηση του μειωμένου συντελεστή. Δηλαδή επωφελήθηκαν το 5%, μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 5% για σκοπούς κύριας κατοικίας,  χωρίς ωστόσο να ήταν οι δικαιούχοι αιτητές.

Από τις 550 περιπτώσεις που εντοπιστήκαν , την πιο πάνω περίοδο, υπολογίστηκε ότι θα επιστραφούν στο κράτος περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ (μέσω επιστροφής ΦΠΑ).  Τα 35 εκατομμύρια ευρώ είναι το αντίστοιχο ποσό επιπρόσθετου ΦΠΑ που θα επιβληθεί.

Επιπρόσθετα, πάνω στο ποσό επιστροφής προστίθενται τόκοι και άλλες επιβαρύνσεις.

Το όφελος από την εκστρατεία ωστόσο σύμφωνα με το Τμήμα Φορολογίας δεν ήταν μόνο οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αλλά και το γεγονός ότι μέσω αυτού έγινε ενημέρωση στον κόσμο ότι δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάχρηση του μειωμένου συντελεστή για αγορά κατοικίας είτε για ενοικίαση , είτε για εξοχικό ή για άλλη εμπορική εκμετάλλευση.  Ο μειωμένος συντελεστής δίνεται μόνο για περιπτώσεις ιδιοκατοίκισης/μόνιμης κατοικίας. 

Αλλαγή εφαρμογής 5% μετά τις 31 Οκτωβρίου - Από τα 200τ.μ στα 130τ.μ. 

Μέχρι σήμερα και μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ισχύει σύμφωνα με τις διατάξεις του Πίνακα Γ του Πέμπτου Παραρτήματος του περί Φ.Π.Α. Νόμου Ν. 119(Ι) του 2016 ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. πέντε τοις εκατόν (5%) για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, ο οποίος εφαρμόζεται για τα πρώτα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, όπως καθορίζεται με βάση το συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια οικοδομής που υποβλήθηκαν στην «αρμόδια αρχή» για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας ή όπου αυτή δεν απαιτείται δυνάμει γενικού ή ειδικού διατάγματος βάσει του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου για εξασφάλιση άδειας οικοδομής.

Από την 1η Νοεμβρίου 2023 , αλλάζει η μέθοδος εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για αγορά ή ανέγερση μόνιμης κατοικίας, μετά από νόμο που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής που επιτρέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 5% για τα πρώτα 130 τ.μ. πρώτης κατοικίας, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διαμερίσματα.

Συγκεκριμένα ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 5% θα αφορά τα πρώτα 130 τ.μ. πρώτης κατοικίας, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διαμερίσματα, μέχρι την αξία των €350.000, νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τα €475.000 και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 190 τ.μ.

Επιπρόσθετα στο νομοσχέδιο προβλέπεται περίληψη πρόνοιας, ώστε στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (5%) να εφαρμόζεται για τα πρώτα 190 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας.

Επίσης προβλέπεται μεταβατική περίοδος, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται, στις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Δηλαδή οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν εφαρμόζονται για κτίρια για τα οποία έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια από την αρμόδια αρχή ή έχει υποβληθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια στην αρμόδια αρχή μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.  

  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top