ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης να πωλεί δάνεια ο Κ. Ηροδότου - Στην Κυβέρνηση η τελική απόφαση

Υπέρ της παραχώρησης δικαιώματος και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης να πωλεί δάνεια ο Κ. Ηροδότου - Στην Κυβέρνηση η τελική απόφαση

Υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος και στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) να πωλεί δάνειά του, τάχθηκε τη Δευτέρα (23/10) ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τονίζοντας εμμέσως ότι η τελική απόφαση ανήκει στην Κυβέρνηση που είναι μέτοχος στον Οργανισμό.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις Βουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία από τον αντίκτυπο που θα έχει στους δανειολήπτες ενδεχόμενη πώληση δανείων του ΟΧΣ σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ο κ. Ηροδότου ξεκαθάρισε ότι «θέση της Κεντρικής, όπως και για κάθε οργανισμό, είναι να βρει τρόπο να μειώσει τα ΜΕΔ. Βεβαίως και προτιμούμε τις αναδιαρθρώσεις. Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο που να είναι καλό για την τράπεζα».

Άρα, συνέχισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, «η δυνατότητα άλλων λύσεων, συμπεριλαμβανομένων και της πώλησης, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι μία επιλογή για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εάν δεν είναι, κατ’ ακρίβειαν, θα είναι μειονέκτημα διότι όλες οι άλλες τράπεζες έχουν αυτή την δυνατότητα (πώλησης δανείων)», επεσήμανε.

Αναφορικά με τον ρόλο της Κυβέρνησης, ο κ. Ηροδότου αφού ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είναι μέτοχος στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, υπέδειξε ότι «μπορεί να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει ως μέτοχος μέσα στα πλαίσια που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί», ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο την μπάλα στα πόδια της Κυβέρνησης για το εάν θα επιτραπεί ή όχι στον ΟΧΣ να πωλεί δάνεια.

Πάντως, κατά την τοποθέτησή του και θέλοντας να καθησυχάσει ανησυχίες που εκφράστηκαν, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε πως «πληροφορούμαι από συναδέλφους ότι είναι μικρό το πακέτο δανείων που θέλει να πωλήσει ο ΟΧΣ».

Έσχατη λύση οι πωλήσεις δανείων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί αυτή τη στιγμή νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιδιώκεται η τροποποίηση του νόμου του ΟΧΣ προκειμένου να παραχωρηθεί στον Οργανισμό η δυνατότητα εξαγοράς και πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων, μία δυνατότητα για την οποία αρκετά κόμματα εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις, αλλά και διαφωνίες.

Σύμφωνα, εξάλλου, που παρέθεσε στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Χριστόφορος Καπλάνης, τα μη εξυπηρετούμενα του ΟΧΣ ανέρχονται στο 43,69% του συνόλου και αγγίζουν τα 274 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο κ. Καπλάνης, στα 274 εκατ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Οργανισμού, περιλαμβάνονται τα αιτήματα του Σχεδίου «ΟΙΚΙΑ» ύψους 60 εκατ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν προς αξιολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο.

Πέρα από αυτά, πρόσθεσε, ο Οργανισμός θα εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», ενώ παράλληλα τρέχει το σχέδιο του Φορέα, για το οποίο, όπως είπε, δόθηκε παράταση, το «ΕΣΤΙΑ», ενώ είχε προηγηθεί το εσωτερικό Σχέδιο αναδιαρθρώσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αναμένεται, επίσης, να εγκριθεί νέο εσωτερικό Σχέδιο αναδιαρθρώσεων.

Κατά την ίδια τοποθέτηση του στη Βουλή προ δύο βδομάδων, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ είχε διαμηνύσει πως, η πώληση προβληματικού χαρτοφυλακίου θα είναι η έσχατη λύση στην οποία θα καταφεύγει ο Οργανισμός για θεραπεία του προβλήματος, καθώς σέβεται τον κοινωνικό του ρόλο.

Σημείωσε, επίσης, ότι η πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ θα απελευθερώσει κεφάλαια που θα μπορούν να διοχετευτούν στη δανειοδότηση στέγης νέων ατόμων, αλλά και ανθρώπινους πόρους, καθώς σήμερα το ένα τέταρτο των υπαλλήλων του ΟΧΣ απασχολείται στη Μονάδα Διαχείρισης ΜΕΔ.

Όταν μειωθεί το πρόβλημα, είχε πει, αυτοί θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην πρώτη γραμμή για λήψη και έγκριση νέων αιτήσεων δανείων, καθώς, όπως ανέφερε, λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις άλλες τράπεζες, μεγάλος αριθμός δανειοληπτών θέλει να μεταφέρει το δάνειό του στον ΟΧΣ, που διατηρεί τα επιτόκιά του στο 2%. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στο 8μηνο έχουν δοθεί ήδη περισσότερες εγκρίσεις από ότι όλη την περασμένη χρονιά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top